Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Thursday, 9 March 2017

Excited for Nice Cream recipes ! | English version

Assalamualaikum


Have any one of you or yourself ever wondering ?
"I'm looking for vegan ice cream !"
" Is there any ice cream that is "healthy" , delicious and easy to make it by ourselves at home? "

"I'm craving an ice cream but I can't even eat an ice cream because I'm allergy or lactose intolerant to milk !"

If you're on diet, or trying to eat healthy, you can try on this recipes just using the simple ingredient.
You can make this nice cream with just one ingredients ! It couldn't be any simpler Or at least from one or two of this healthy , sweet or using an organic ingredients. Don't know what to do with bananas that you just bought from supermarket ? Let's transform it to a delicious nice cream ! Great isn't it ? no need to buy the pricey vegan ice cream just because you want it "vegan". "This is" the other way !

Firstly,
What is nice cream? Haven't you heard of it ? This is what most people call it. 

"Nice" Cream - Why? Because the texture of frozen banana turns so nice, looks creamy and when it blended together with other fruits, it will turn to a pretty color make your mouth watering. *go get some tissue please

Vegan Ice Cream - As you can guess, it made from natural and organic ingredients only. Shout out for HEALTHY ICE CREAM FOR LIFE !

Banana Soft Serve - Yeah, the creamy texture and taste from the main ingredients. Frozen Bananas.
There're a lot of recipes on the internet. You can choose what you want or you can follow my simple recipes down below. If you ever trying to search the nice cream on Instagram search engine or even hashtag, its overload ! So much things you can mix up with. You can check it out or even make an experiment of taste and flavor. Yeah, whatever you call it, its the same things.

Let's become vegan nice cream fans follow this recipes because it feels like soooooo heaven when I made this nice cream by myself.Scoop the feeling, creamy taste into my mouth. Ouuww. Like, no additive sugarno dairy/milk.
Vegan
Gluten-free
Dairy Free
Cruelty-free

D.I.Y Nice Cream . Do-It-Yourself Delicious Nice Cream ! Wuhuuuu, I'm too excited. Yes, this NICE CREAM VEGAN, its a healthy vegan ice cream you'll ever fall in love with ! Natural sweeteness from fruits. Its not like only vegan can have this burst out feeling while enjoying this nice cream. Everyone can make it by themselves. Its so fast and easy. You can count it like 1, 2, 3.

For your information, most ice cream from supermarket/hypermarket are made from cows milk. To feel the dairy taste.

You need to try this because it an easy way to make an ice cream without using any additive of sugar or cows milk because some people have an allergy history to it. Especially to dairy, cow's milk which can cause Dairy Intolerance or Dairy/Milk Allergy.

Like me.
Yes, I'm allergy to dairy/cow's milk. It make my skin breakout so bad ( at the end of 2015). I can't even eat anything with cows milk in it. This is why I think it feels like soooooo heaven when I made this nice cream by myself and enjoyed it without worrying anything. You can even make it as much as you like.

But let me tell you. Milk/Dairy Allergy and Lactose Intolerance are not related at all.
Alright, let's get started.


WHAT DO YOU NEED?

A powerful food processor or blender ( if you wanna get a creamer taste )

*if you don't have a powerful food processor or blender, you can slice the frozen bananas into coins so when you blend it can turn out creamy

Main Ingredients:
Frozen Bananas

Other fruits:
Fell free to add other flavor or fruits other than frozen bananas to make it more delicious and to get other flavor besides a pale yellow bananas colors. Hahahaha

Other fruits suggestion:
Strawberry
Orange
Mango
Kiwi
Dragon/Pitaya Fruits
Lychee
Chocolate
Vanilla

*suits yourself


Don't forget to add your favorites toppings:
Nuts, chopped fruits, seeds, dates, chia seeds, oat, maple syrup, chocolate syrup or anything that you can imagine suite with your taste.

Spoon ( to scoop or dig in your nice cream )

And I,
made my NICE CREAM just using this and what do I like to put in.

INGREDIENTS:

(Main Ingredients)
Frozen Bananas -  ( thickly sliced )

Adding fruit:
Dragon / Pitaya fruit
*you can add any fruit that you like, blend it together with frozen bananas.


Topping:
As for me, I love to add the Sliced Dragon fruits
Hazelnuts
Blueberries
Peach





INSTRUCTIONS:

1. Freeze some riped bananas in your freezer

- Peel off the skin away, slices it into a small pieces. Place them into a container and go put the bananas in the freezer. OR 
you can just put the bananas into the container and freeze without slices it. You can slices it when you're ready to make the nice cream.

2. When they're frozen solid, you can put them into blender/food processor and blend it until you get the same soft texture as ice cream that you really want. 

3. An addition instruction if you want add some fruit for good flavor and color. Get blended together some fruits with frozen bananas to whip up this refreshing vegan dessert in just less than 10 minutes.






Tadaaaa.. its mine and time to dig in !

The ice cream will naturally taste the sweet! Without using any processed sugar. But you can add any natural sweeter like honey or maple syrup if you want. Or even add the vanilla syrup. You can eat it anytime. As a breakfast or midnight snacks. Ouch !

Its a healthier option for life.
Its a very nice and healthy dessert that you can treat yourself with less ingredient and less costing,
I can enjoy eating this nice cream without worrying any breakout/hives on my face, upset stomach. I even quit eating any food that contains any milk/casein for already one year since last year and I'm  happy with it. Always becomes a person who checking the label of ingredients on packaging before buying anything on supermarket because I don't want to end up feeling regret after eating it.

I'll come up with this the same recipes in Malay version okay. Stay tuned.



Vegan Banana Soft Ice Cream
#veganicecream #bananas #frozenbananas
#bananasicecream
#nicecream #vegannicecream

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 27 February 2017

Baik, tapi tak solat. Macam mana tiket masuk syurga? | PART 2

Assalamualaikum

Lepas baca entry sambungan dari bahagian 1 ni  Baik, tapi tak solat | PART 1 ni mesti korang tertanya-tanya kan ? Aku harap ada yang dah mula menyoal tentang kewujudan korang atas muka bumi ni.


Lepas habis baca seluruh entry ni, kau akan mula fikir.
Mesti ada yang cakap " Eh , kau tu tak kahwin lagi. Kau tak ada apa - apa pengalaman lagi jadi parents to your kids. Layak ke kau nak cakap macam tu pada kami yang dah jadi parents ni ? Macam besar sangat nak ajar orang ?"

Yes, I know.
Ada sesetengah parents yang tercabar hati dan perasaannya. Tak boleh nak terima teguran dari orang muda. Senang cerita, Ego menguasai diri. . Its like, "Kau tu mentah lagi. Tak payah nak persoalkan hal orang tua. Tak payah nak ajar aku sangat. Aku tahu hidup aku." Mungkin ada yang tak sedar, dan perkara yang patut kau sedar sekarang. Syaitan tengah jalankan tugas dia.


Aku tahu. Aku suarakan hasrat hati aku sekarang ni bagi pihak anak-anak. Sebab aku juga seorang anak kepada ibubapa aku. Tak teringin ke nak dalami perasaan seorang anak walhal kau juga seorang anak. Lupa?

Bila dah dewasa, anak-anak sendiri akan tanya pada diri sendiri. Kenapa keluarga aku tak pernah solat berjemaah bersama-sama? Ada jugak anak yang nak tegur mak ayah diorang. Bukan diorang takut. Tapi diorang risau andai menyakiti hati mak ayah. Risau jadi anak yang derhaka. Lastly, kalau ada yang berani menegur tu. that's great ! Tapi pernah fikir tak, maybe some of them ambil keputusan untuk diamkan dan pendam sendiri.

Aku agak, ada juga yang tanya dalam hati.

" Tapi mak ayah saya baik orangnya. Bersedekah, bayar zakat, puasa di bulan ramadhan. Cuma mereka tak solat."

Aku tahu itu. I used to be in that situation before. Aku pernah soal macam tu jugak dekat diri sendiri.
"Yeah, aku baik tapi tak solat. Macam mana tu?" - kira macam dah berpuas hati dengan diri padahal .. hmm . aku terasa macam - eh berlagak gila aku.

But then, lepas beberapa hari, Allah showed me the truth. Aku pernah terdengar ustaz kata atau aku terbaca artikel yang amalan kita tidak dihitung Allah kalau tak solat fardhu 5 waktu. Then, I was like, "Sia-sia lah hidup macam tu.?"

Yes. Itulah yang Allah nak bagitahu dekat HambaNYA. Sia-sia kita hidup, sia sia kita bernafas atas muka bumi Allah ni kalau tak solat 5 waktu. Tak cuba pun nak dekatkan diri dengan Allah. Tak cuba pun untuk berkomunikasi dengan Allah melalui solat.  Kalau syaitan boleh jalankan tugas dia, kenapa manusia tak boleh nak buat ? Walhal, Syaitan juga ciptaan Allah kan, Yang diciptakan dari sifat. Manusia juga dicipta oleh Allah. Dicipta dari tanah. Bukan tanah biasa.

"Baik tapi tak solat"

Jujur aku cakap, pada permulaan semuanya okay. Situasi setiap manusia berbeza.Contohnya

Situasi 1: Ada duit, keluarga senang, berharta, berpangkat tapi masih tak solat. ( Sebab tak bersyukur kepada Allah dengan cara solat kepadaNYA )

Situasi 2: Takda duit, keluarga susah, orang biasa, harap kejaiban tuhan berikan apa yang perlu dan mahu. Harap Tuhan kabulkan permintaan  tapi tak solat ( Bayangkan kau dalam situasi susah tapi mitak Allah kabulkan permintaan. Macam mana Allah nak kabulkan ? Nak jumpa Allah 5 kali sehari pun susah? )

Macam mintak tolong dengan orang jugak, nak mintak tolong kenalah cakap elok-elok kan. Baru orang tolong  kau. Macam tu juga dengan Allah. Ini bukan setakat Allah tolong je tau. Sekali pakej pahala kau dapat. Bonus akhirat beb ! Siapa nak bagi ?

Lama-lama kau akan mula bosan dengan hidup. Sebab kau rasa, ada yang tak kena dengan hidup kau. Terasa ada lubang kosong dalam diri kau dan kau taktahu nak isi apa untuk tutup lubang kosong itu. Kau rasa macam kau akan mulai persoal tentang tujuan.
Nasihat aku. Cari Allah.
Dahulu kan DIA, DIA akan permudahkan segala urusan dalam hidup kau.

Macam mana nak dahulukan Allah? Cukup ke fikir pasal Allah tiap hari tapi takpayah solat ? Kenapa ? Kenapa kau boleh ingat pada Allah tapi kau taknak patuh pada perintahNYA ? Allah dah bagi clue pada kau, yang kau ingat pada DIA. Clue yang kecil tapi bermakna tu. Tak semua orang perasan/sedar.

Maknanya dia suruh solat tapi kau lebih dengar hasut sifat syaitan pada kau. Tak cuba pun untuk menentang habis-habisan.
Benda yang sama nak diulang. Pegang nama islam tapi bukan islam.
Hidup, tapi tak ada tujuan.
Pernah fikir tak, macam mana kalau kau meninggal dunia nanti tapi tak sempat nak taubat. Kau nak pakai tiket apa masuk syurga?
" Kebanyakan tiket syurga, ikut perintah Allah. Solat dan Al Quran itulah yang akan tolong kita masuk syurga."

Apa kata kalini kau kalahkan sifat syaitan yang cuba untuk menghasut kau. Tak rasa tercabar ke sebab kau kalah dengan syaitan? Biarkan syaitannirojimm rasakan kekalahan (macam dalam Buku Asuh)


Seakan dalam situasi kapal kau karam di lautan. Kau tak tahu berenang. Kau terapung/ cuba berpaut pada sesuatu untuk hidup tapi tak cuba pun untuk usahakan sesuatu. Berdoa

Kau ingat pada Allah  dalam kepala tiap ketika tapi kau tak cuba pun untuk berdoa pada DIA. Supaya beri kau kekuatan untuk berenang ke darat. Anything is possible. Kuasa Allah kan.


Aku tahu aku bukan alim mana. Aku cuma harap aku boleh tolong yang mana andai tersesat jalan. Aku juga manusia.

Sebab aku teringin nak solat berjemaah dengan family, berimamkan ayah, Tak dapat solat dengan diorang, aku tekadkan dalam diri aku. Aku nak ajar adik-adik kecil aku solat. Ajar diorang siapa Allah. And at the same time, aku dapat solat berjemaah sekali dengan diorang. Aku happy ! Jujur aku happy dapat solat dengan diorang. Aku cuba harap Allah bagi diorang syurga sebagai  hadiah nanti.
Kalau ada yang terasa sama dengan situasi aku, pesan aku. Jangan pernah berhenti berdoa. Solat. Ikut perintahNYA. Tinggalkan laranganNYA.

Jujur, tak ada niat pun dalam hati aku nak condemm or provoke manusia lain. Aku juga manusia yang lalui perkara sama. Cuma nak membantu manusia lain cari jalan hidup. Andai ada tersilap kata, maafkan aku. Aku cuma fikir, boleh ke survive dalam  neraka nanti kalau tak solat &kalau tak tunaikan tanggungjawab sebagai manusia kepada Allah di dunia ni?

Jangan tergesa-gesa. Mulakan semuanya perlahan-lahan sambil tu isi ilmu di dada. Baru bersemangat nak buat semua. Sambil tu jugak, perlahan lahan perbaiki solat untuk sempurna.



Aku nak  diorang tahu betapa nikmatnya hidup kalau selalu berpaut pada Allah.

Hirup udara Allah
Berpijak di bumi Allah
Berpayungkan langit Allah
Nyawa juga dipinjam dari Allah.
Fikir
Apa yang kau buat untuk balas semuanya yang Allah beri pada kau ? Ingat saje tak cukup.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                               Surat Adz-Dzariyat Ayat 56
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
  وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالإنْسَ إِلا لِيَعْبُدُون
Ertinya: ” Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembahKu”. (Qs, Adz Dzaariyat: 56)[1]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sumber ayat: Al Quran
Rujukan: SINI





Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Baik tapi tak solat. Macam mana tiket masuk syurga ? | Part 1

Assalamualaikum

I wondering this for a long time. Memang umur 18-25 ni memang stage hidup yang manusia selalu struggle ke? Struggle dengan semua benda. Terutamanya pasal kehidupan. Lagi-lagi student yang baru lepas habis belajar.

Then, kita selalu tanya pada diri sendiri pasal tujuan manusia hidup. Macam mana untuk survive dalam realiti. Its like, at my age. I don't know what I want to do . Macam hilang arah. Terasa bertambah sesat bila takde orang nak support kita. Lagi-lagi orang yang rapat dengan kita.

Sedih rasa.
Sedih tu tak tahu nak ucap macam mana.

Lepastu mula lah bandingkan diri dengan orang lain.
Kadang - kadang, apa yang aku cuba soal. Aku tak dapat jawapan. Terkial - kial jugak aku cari sendiri. Merangkak aku kesana ke mari.  Sebab nak cari jawapan Allah yang aku tak puas hati.

Dalam pada aku lemas dalam hidup, aku cari  Allah. Aku harap Tuhan boleh tolong aku sebab aku memang penyabar. Lagi satu aku tak suka kecoh-kecoh. Aku positive orangnya. Banyak yang dah berubah dari dulu. Kalau ada yang kenal aku dari zaman sekolah Tingkatan 1 - 5, you'll know. Perlahan-lahan aku berubah, perbaiki diri aku untuk jadi lebih baik. Terutama jadi anak yang solehah pada parents aku. Jadi orang yang tak aniaya orang lain and seorang hamba yang patuh pada perintah & larangan Allah.

Disebabkan aku ni jenis introvert and positive sangat, orang selalu label aku pendiam and sometimes lurus. Padahal, setiap benda aku observe. Aku tahu. Cuma aku tak cakap. Aku diam. That's introvert. kalau taktahu, mungkin boleh google atau buat research pasal MBTI Character and tahu sama ada korang introvert atau extrovert. Ini salah satu cara jugak untuk kenal diri sendiri dengan lebih dalam lagi sebab manusia kadang tak terjumpa diri sendiri. ( Doakan aku buat entri pasal ni nanti)

Nak tahu sesuatu?
Tiap kali aku nak buat keputusan sekarang. Tak tertinggal langsung perkara ni dari diri aku, dari hati aku.

"Ya Allah, berkatilah setiap apa yang aku lakukan dalam hidup aku. Andai pilihan yang aku buat adalah terbaik untuk aku, keluarga aku, masa depan aku, agamaku dan akhiratku. Maka permudahkanlah urusan aku. Dekatkanlah aku dengannya, dekatkan juga ia denganku.

Andai pilihan yang aku buat itu buruk bagiku, keluargaku, masa depanku, agamaku dan akhiratku. Maka jauhkanlah ia daripada aku. Jauhkanlah juga aku darinya. Sesungguhnya kau yang Maha Mengetahui segalanya. Kau yang Maha Berkuasa, Maha Adil dan Bijaksana."


Perlahan-lahan jugak Allah tunjukkan jalan kepada aku. Dia kaburkan yang mana buruk. Dia suluhkan yang mana terbaik.
Jangan terlepas dari fikiran untuk REDHA dengan setiap apa yang berlaku. SETIAP PERKARA.
Dan dalam setiap perkara yang berlaku juga, aku tak galakkan diri merungut melampau-lampau or cursing anything using curse words. 

Kalau ada aku merungut pun, aku luahkan semua dalam hati. Tapi tak sampai 10 minit, aku berdoa kat Allah balik supaya ampunkan dosa aku sebab merungut dengan perancangan yang Allah dah buat untuk hidup aku. Padahal PerancanganNYA lagi baik dari apa yang kita susun. My mind like innocent.

Kadang-kadang kan, bila ada sesuatu yang terjadi dalam hidup. Yes, aku just tenangkan diri aku and trying to find way out while  there some people aku terdengar atau nampak ada orang lain merungut atau tak puas hati dengan apa yang aku buat atau diorang salahkan orang lain atas apa yang dah terjadi,
Aku mula soal diri aku. Kenapa dia merungut? Kenapa dia nak salahkan orang lain? Dia tak percaya ke pada Ketentuan Allah? kenapa dia tak boleh sabar dan redha? Semua yang terjadi ada hikmah kan?

Lepastu semua soalan tu tergantung sebab aku pujuk otak aku untuk berfikir yang manusia tak ada yang sama. Mereka juga tak sempurna. Aku pasti, suatu hari Allah akan reply semua soalan aku.

Dalam pada aku cuba untuk mencari jalan hidup yang sentiasa diberkati dan diredhai Allah, aku nak tolong orang lain jugak. Aku taknak orang lain terkapai-kapai macam aku. So, aku decided nak tolong and didik adik adik aku supaya kenal Allah and ajar diorang supaya jangan sesekali lupa pada Allah. Macam yang biasa kita dengar, dulu kini dan selamanya.

"SOLAT ITU TIANG AGAMA"

Kadang tu awkward jugak. Aku sendiri banyak kekurangannya. Tapi pada masa yang sama , aku belajar dan aku nasihat diorang apa yang aku tahu. Aku taknak diorang hilang arah macam yang aku lalui. Aku taknak diorang hilang arah hidup.

Yes, our parents memang tunaikan tanggungjawab diorang. Cuba untuk beri didikan agama pada anak-anak dengan hantar anak-anak ke sekolah agama pada sebelah petang (biasanya negeri selangor). Tapi kalau tak praktikkan kat rumah, and tak ada orang yang ajak praktikkan sekali. Semua ilmu tu makin malap. Kenapa? Sebab aku pernah laluinya. Yes, parents harap lepas diorang hantar anak-anak ke sekolah agama, anak-anak akan terus praktik semua tu tanpa mereka perlu ajar lagi.

"its kind like, lepas tanggungjawab sebab semua cikgu dah ajar dekat sekolah"
Dekat rumah diorang tinggal perlu  "ingatkan" dan "suruh" anak-anak mereka solat. Bukannya "ajak solat sekali". Bukan ke lebih bahagia macam tu? entahlah. wallahualam.

Tapi tahu tak? Some children quiet innocent about that and will fade away. Some children jugak boleh terpengaruh kalau parents tak observe, tegur and praktikkan hidup dengan ilmu agama yang cukup. Dalam erti kata lain, parents and anak-anak kena sama-sama spend time luangkan masa praktikkan hal agama. Terutamanya pasal solat.

Kalau parents tak ajak anak-anak praktik solat dekat rumah dengan mereka. Bukan "suruh" tapi "ajak". Kalau bukan parents sendiri tak buat atau tunjukkan contoh yang baik, How they will gonna do that by themselves? Siapa yang nak tegur salah dan silap diorang? Cikgu sekolah ?
Nope. Its parents responsibilities. Sebabtu Allah galakkan , pentingnya solat berjemaah. Nikmatnya solat berjemaah. Dengan family ~

Tipulah kalau aku cakap aku tak teringin.
Aku .. teringin.

Sambung perjalanan hidup ke bahagian dua - Baik tapi tak solat | Part 2




Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Friday, 27 January 2017

Angin sedih

Assalamualaikum


Percaya aku
Keyakinan aku
Pudar ditelan kesedihan
Ditolak tepi pasir pantai
Mahu tenggelam di dasar laut
Seorang

Tiada rasa yang boleh dibanggakan dari aku
Anak yang kabur jalan hidupnya
Berjuang sendiri mencari mencari tujuan
Tanpa pertolongan
Ditaburi dengan herdikan kebencian mungkin
Seolah tiada sokongan
Apatah lagi kepercayaan

Sering mencari baiknya dalam manusia
Sebab itu yang aku percaya
Tiap seorang ada baik buruknya

Beginikah rasanya terperangkap dalam dunia
yang bukan kehendak aku?
Realiti yang tak pernah dituluskan hati aku
Tak pernah ada indahnya andai dikira
Kata orang, dusta semata

Aku yang diantaranya
Tangan diangkat, bersetuju juga
Kerana masih belum ditemui rasa yang sebetulnya

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...