Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Friday, 3 July 2015

LESSONS

Assalamualaikum 

Hai guyss, I'm sorry if i haven't update my blog for so long. But, not too long right? Its July 2015. Masuk semester baru semster 5 dan tahun terakhir diploma. Tak lama lagi habis study. And then, next year, kita ready untuk praktikal hiyakkkkkk ! Diploma je. ( Hoii, diploma pun, setiap tu titik peluh usaha tau! ) Dont you ever questioned it. Allah count every of it.

Lepas praktikal, insya allah aku akan usaha cari kerja then tolong family aku pulak. It is time for me to repay all of their kindness ! Tak sabar hokey.  Sepanjang study ni, cer kau cakap dengan aku, ujian dan dugaan mana yang tak datang. Hahahaha.. tapi hati kena tough! Kena sado. 

Haaa jangan sado-2 macam orang sado tu, kang tak "sado diri"

Manusia mana yang takde masalah? Asalkan kita jaga solat and ingat pada Allah. Cukup rasanya.

Kau tahu, semua yang kau lalui tu. - Pengajaran -  
Pengalaman yang Allah bagi untuk mematangkan kita. Tapi jangan pulak kau tak pakai otak kau, buat decision yang macam budak-budak nak kene terajang dalam laut padahal umur tu dah tua. Entahlah orang sekarang? Kahwin nak, tapi sikap? still macam budak-2? kadang-kadang ade benda kecik pun nak dibesar-besarkan? So, gunakanlah otak dan pemikiran akal kau dengan baik memandangkan Allah tu dah bagi PERRRRRRRFECT !

Lagi satu, PATUT BERSYUKUR.
Bila dah masuk dunia luar ni, i mean dunia yang memerlukan kau untuk berdikari sendIri tanpa bantuan parents bila kau jauh. Sekali lagi aku cakap, HATI KENA TOUGH. Sabar jangan lupa. sebab kalau takde semua tu aku tak yakin kau mampu ke tak hidup?

Kau tahu, dunia luar ni lain dari dunia tadika, sekolah rendah sekolah menengah tu tau. mencabar dia lain macam? Tak heranlah kalau ade kawan rapat kau boleh backstabbed kau, khianat kau, fitnah kau ke ape kan? Sebab tu hidup ni jangan percaya kat orang 100% sangat. Kau cuma perlu percaya pada Allah je. Allah akan tolong setiap kesukaran kau.

BERDIKARI
haaa, aku cakap betul laaa.. benda ni penting gila. Seriously aku tak suggestkan engkorang bergantung/depends sgt dekat kawan korang. OR MELEKAT MACAM BELANGKAS SOTONG 24 JAM. lagi-lagi yang baru kenal. kita taktahu perangai dia macam mana kan? macam aku cakap tadilah jangan percaya kat orang 100%. Haa dah dua kali dah aku ulang ni. Biarlah korang lepak cafe sorang-sorang, pegi library sorang-sorang, study sorang, pegi surau sorang-sorang jadi lone ranger. tak menjejaskan ape-ape pun. buat kau lagi matang untuk buat keputusan sendiri tanpa harapkan bantuan orang lain. 

" This life taught us that we can change how we live our life. "

Akan ada suatu saat, orang sekeliling kau akan berpura-pura ambil kisah pasal kau walaupun hakikatnya tak pun. Manusia tak pernah lari dari ego.

Memang kadang-kadang rasa macam nak lari jauh dari masalah. Tapi, ingat masalah boleh selesai macam tu je ke? Nope. Yes, duduk diam dan berfikir lagi penat dari berlari sejauh duapulohtigaribu batu notika. Ya, itu kau sedang menggunakan otak kau dan menghubungkan sel-sel otak untuk berfungsi dengan baik. Ala macam iklan susu baby yang menghubungkan sel otak tu. -,-" tapi bila dah besa ae yang meroko tu yang tak boleh tahan tu. kecik-kecik parents berhabis duit nak menghubungkan sel otak bagi cerdik, dh besar pandai pulak nak merokok nak matikan sel-sel otak. Sia-sia hidup.

In case kau buat sesuatu, berniat KERANA ALLAH. Sebab contoh kalau kau niat kerana seseorang, aku tak rasa everything will going smoothly? Kalau kau niat kerana manusia, manusia lari. Kalau Allah? Allah takkan pernah lari.

Setiap apa yang kita lalui, pain changes people a lot. Laut dan pantai boleh berubah inikan pulak hati manusia, ye dokk? Kau tak payah nak buat muka sarip dol kau tu, aku berperibahasa sikit pun nak buat muka. Ha pastu jangan bercaya sangat pada orang bermulut manis sampai boleh terkena diabetes. Tak mustahil dorang akan tinggalkan kau terkontang kanting bila kau ade masalah.

Meh aku nak cakap eh. berkata dengan mulut lagi senang dari lalui nya. Sebab tu kau jangan nak eksyen sangat mulot kau dok kata yang gah-gah sebab tak kena lagi dekat batang hidung kau. Bila kena nanti baru kau tahu langit tu tinggi rendah berapa lapis kesemuanya planet ade berapa semua. Ok yang akhir-2 tu abaikan, aku tambah-tambah.

THESE ARE THE LESSONS WE CANNOT GET FROM BOOKS.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...