Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Tuesday, 23 December 2014

Seorang kakak

Assalamualaikum

Kadang-kadang, aku rasa penat.
Pernah terfikir, Can I stop alive. Die and alive again ?
Tapi bila fikir-fikir semula. Untuk ape? Masalah tetap tak akan selesai.

Kau tahu ? Jujur aku katakan. Berat rasanya jadi seorang kakak. Tapi aku cuba berfikir positif atas tanggungjawab yang aku ada. Tanggungjawab terhadap mama abah dan adik-adik. Banyak kali aku terfikir. Waktu kecik-kecik dulu. Siapa lagi yang jadi kawan rapat kita kalau bukan adik beradik? kalau ape-ape, siblings first. main masak-masak dengan adik-adik. Main nyorok-nyorok dengan adik-adik. Main kekabu bantal dengan adik-adik sampai kena marah gila dengan mama. Habis satu rumah penuh dengan kekabu bantal sebab aku genius sangat nak merasa ala-ala musim salji gitu. (*orang tak dapat merasa salji, kekabu bantal lah jadi mangsa. ) Lepastu habis bantal busuk aku bertampal-tampal dengan jahitan dengan kain perca . Huh. Kenangan.

Again.
Kakak mana yang tak protect adik dia kalau adik dia kena buli ? mesti tolong punya ..
dulu waktu main kat taman permainan, ade sorang budak ni buli adik aku. die buat adik aku nangis.  Aku datang dengan muka gengster konon nak marah sape yang buli adik aku. Tapi dalam hati aku waktu tu ade sikit takut. Tapi aku cuba kuatkan semangat jugak sebab nak protect adik punya pasal. Aku marah budak tu, gaduh. Gaduh mulut je. Lepastu aku yang nangis. Jujurlah. Aku sedih kalau ade orang sakitkan adik aku. Sedih sangat. Last-last  budak tu tengok aku nangis, budak tu blah.( aku kalau gaduh-gaduh mulut ni, konferm aku yang nangis dulu ) Sebab aku jarang gaduh. Takde pengalaman bergaduh. So, kalau nak berdebat mulut pun aku taktau nak debat ape ? 

But, at least ? aku dah buat budak tu jauh dari adik aku kan? so, selamat disitu.

Waktu aku form 5 pulak, adik aku baru masuk form 1. Aku sesi pagi, die pulak sesi petang. Even lain sesi sekolah, tapi aku still cuba ambil tahu ape dia buat. Kadang-kadang aku balik lambat sikit sebab nak pantau die dari jauh. Kadang-kadang aku sengaja lalu kat balkony tepi kelas die, usha die senyap-2.. And one day aku dapat tahu ade budak ni buli adik aku. AKu tak tahu ape yang budak tu tak puas hati sangat dengan adik aku sampai dia baling botol air yang besar kene kepala adik aku waktu subjek pendidikan jasmani kelas diorang. ( ala, yang beli kat pasaraya besar tu macam -macam jenis and colour tuu. )

Aku bengang. Member aku dalam 5 atau 6 orang siap konvo dengan aku pegi jumpa budak yang buli adik aku tu face to face. Sound depan-depan. Even sound budak tu pun, kau tak tahu macam mana nak longgar lutut aku terketar-ketar waktu tu.. Then, budak tu tak berani buli adik aku dah. 


Aku rindu. Kalau adik sedih, pada siapa lagi adik mengadu kalau bukan pada kakak ? Siapa ade dengan adik kalau bukan kakak? Siapa yang teman adik tido kalau bukan kakak? 

Sekarang ..
Semua dah makin besar. Dah tak pandang dah kakak ni. Mungkin bagi pandangan adik-adik, kakak ni tak ubah macam penyibuk yang jaga tepi kain orang. Itu adik fikir.
Tapi kakak fikir, tanggungjawab akak untuk jaga semua adik-adik akak. Tanggungjawab akak untuk tahu semua pasal adik-adik akak.

Kalau kakak tak fikir pasal tanggungjawab, kakak tak ambil peduli dah semua. I'll do my own life and never cares anymore. Tapi masalahnya. Kakak ni still punya hati.
Aku tak sampai hati.
Tapi, last-last ? Aku yang menangis.
Menangis sebab adik-adik dah tak ambil peduli macam mana kakak jaga adik dulu. 
masing-masing buat hal sendiri. Kakak sedih ke, kakak kecewa ke, semua kakak kena telan sendiri. Takde sape datang teman. 


Sedih. Kakak yang dulu jaga adik-adik, ada dengan adik,dah tak penting. Rindu nak buatkan susu botol untuk adik-adik. Rindu nak tukarkan pampers adik-adk. Rindu nak main dengan korang waktu korang baby dulu. Setiap kakak cuba untuk jadi yang terbaik untuk adik-adik dia. kakak juga berusaha. I'm just afraid if my siblings might fall into wrong way in their life. But they never realize it. Tak pernah sedar ke macam mana kakak berusaha untuk semua tu?

Tahu tak ? Sedih jugak hati ni bila adik-adik lebihkan kawan-kawan lebih dari kakak sendiri. Tak pernah cuba nak spend time dengan kakak. Then, I have to do everything all by myself. 

Dulu, jalan-jalan dengan adik. Tapi sekarang, akak jalan sorang-sorang je. Haritu akak sedih sangat takde orang nak spend time dengan akak. Esoknya, pagi-pagi lagi akak dah keluar rumah. Naik tren komuter sorang-sorang. Pegi midvalley sorang-sorang. Tengok wayang sorang-sorang. Lifeless. 
Macam ni ke hidup jadi kakak ? Dilupakan bila semua dah dewasa.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 15 December 2014

Grew up for another years this year

Assalamualaikum

(*cerita 12 Disember 2014 )
Alhamdulillah.. 12 Disember 2014. 

Grew up for another year and yet.

The truth is, lately..  I'm a bit upset. 

Entahlah, Emosi betul aku since birthday makin dekat ni. Yeah, So. Everyone were so busy with their own commitment, and have no time to spend time with me. Kawan-kawan semua busy dengan kerja + studies .. Even, cuti sekolah sekarang ni pun, my sibling jarang ade kat rumah. Kalau ade pun, terperuk je dalam bilik and do their own life in their room. Being an anti-social, for the rest of their life maybe.? 

Hmmmm ... Entahlah, I think I'm too miss everyone. Sampaikan aku nangis. Terasa dipinggirkan pun ade jugak. 

Adik-adik aku semua buat hal memasing. Yes, I know masing-masing dah besar, But, won't you try to spent time with me ? Aku balik rumah ni sebulan je, pastu sambung semester baru pulak nanti. aku kecewa sangat sampai I'd try make a decision, aku keluar KL alone. Pukul 7 pagi aku dah keluar rumah. Cari ketenangan. Pegi Midvalley naik KTM. I dont want any of my siblings notice me. Then, naik KTM, stop dekat Putra kejap. Just duduk-duduk je. Sepanjang aku duduk-duduk tu. Nak dekat 20 Tren jugak yang sengaja aku tak naik. yelah, kalau sampai awal kat Midvalley pun, Mid bukan bukak lagi ? So, aku tunggu dalam beberapa jam. sampai pukul 9 baru aku bertolak naik tren ke Midvalley. Pusing satu Midvalley, naik turun, turun naik escalator semua. Decide beli  tiket wayang. Tengok Movies The Hunger Games : MockingJay sorang-sorang beb ! 

99% of the time, you feel better when you go out. Don’t turn down social invitations. Meet people and talk to people and try new things. ( waktu lepak kat KTM Putra, theres one tourist asked for my help. She asked me to take a look at her back and neck if theres anything dirty on her body because theres a bird has popped on her. ) Me too. A bird popped on my skirt. urghhhh... 

Even cuti, but theres no vacation. 

Kecik hati. Bila siblings lebihkan friends diorang dari siblings sendiri. Yeahh .. just go on kalau itu yang mampu buat you all bahagia. Serius terasa LIFELESS.  Its okay. Apa guna ade perkataan " Berdikari" dalam hidup kalau tak fahamkan maksudnya dengan betul kan ? Now I get it. I'd try to be more independent now. Get rid allof this feeling. and try to understand everyone even its hard for me.

Perasaan bila makin dewasa, aku makin rasa kehilangan seorang demi seorang dalam hidup aku. Sampaikan aku menangis sebab aku rasa " I cant take it anymore ! "


But, yeah. If travelling was free, you would'nt never see me again.
Thank you for everyone, with all your sacrifice from the top until the bottom. 

I missed alll my moment. It was really cool. Missed my old friends..We were inseparable years ago but we grew up and stopped talking .
I'm sorry for those who I've ever tried to avoid, i dont know. maybe because i'm hurt. And yet,i know, 
I realize, I'll never get out of all those who would hurt me to end my life. what is the use of ALLAH if we do not seek any support from HIM?



Eventually all things fall into place. Until then, laugh at the confusion, live for the moments, and know everything happens for a reason.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Soalan biasa

Assalamualaikum

Soalan biasa maybe. 

Waktu dulu-dulu. Second child, third child and so go on selalu akan bertanya kepada parents bila perkara ni terjadi.

" Why Abang/Kakak boleh keluar jalan-jalan outing with their friends and adik tak boleh ? "

When that thing happens, they will answer. " Sebab, abang/kakak dah besar. " (*which is mean, they can take care of themselves.)


But in different situation ( or my situation ) . 
A first child asking that question. 

" Kenape dulu waktu form 3, mama and abah tak kakak kasi keluar dengan kawan even one of my best friends mom yang tolong hantarkan naik kereta? Even my best friends mom is with us which is she will watching us too and u even dont let me out.  Then ? Adik ? She's form 3 now and you can even alowwed her to go out to KL with their friend just go on with komuter ? Sampai KLCC, Sampai Midvalley."

Its about trust actually. 
In fact, I'm not a good in liar and I cant even act in front of parents sebab aku tahu hukum hakam dalam islam. Berdosa menipu. But, I'm a sister. I know what my siblings do and always keep watching on then because it is my resposibilities. I know what they do, where they go. Even they speak true or not, i know all of that. But, why ? Why they more trust to who is liar to them so hard ? 

Just keep watching. Parents siap bagi cadangan to her, "ouh, when you've reach to that place you have to take taxi then take bus. blablabalaaaa... ?"

Tapi dulu, aku ? 
" No, you cant go."
 I've nothing to do while cry all the time.

Bukan nak pertikaikan, but I just want to know the answer ? Why there such so much different ? 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Saturday, 13 December 2014

7 Things to do in your life



1. 99% of the time, you feel better when you go out. Don’t turn down social invitations. Meet people and talk to people and try new things.


2. Take photos of your friends. Take photos of their feet and their hands and their faces and the landscapes around them.


3. Drink tea everyday.


4. It’s not uncool to be clever. Be clever. Please be as nerdy as you can be, because ultimately they’ll come a point when people realise that clever actually is pretty cool, and life gets better for everyone after that.


5. When you’re sad, talk to people.


6. If you love someone, let them know. Don’t be afraid to tell people how you feel - it saves a lot of hassle to be sincere.


7. Live in the moment. Don’t think too much about the bigger picture. Don’t think about the long run - take each day as it comes and fill it with small things that will make you happy.


Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Tuesday, 9 December 2014

Tahun terakhir belasan tahun

Assalamualaikum ... 

Heh, lagi beberapa hari. Maka genap hampir sebulan aku cuti semester. Biasalah, kalau just stay kat rumah and do the same thing everyday, bosannnnn bhaii jadi ikan kering lah rasanya aku ni. Jiwa aku meronta nak keluar melihat dunia sebagaimana aku tak sabar nak keluar waktu mama pregnantkan aku dulu. Terel bhaii, 7 bulan awal dah keluar dah aku. Baby lain boleh lagi tunggu sampai 9 bulan. Yang aku pulak memang tak sabar dah. Dah tu, pilih pulak tarikh yang cantik. Wakakakakaa... Hakikatnya premature baby laa.. 

12.12.1995 / 
Jam 12:18 tgh hari kalau tak silap aku

So, sekarang pun memang dah masuk bulan Disember. Umur pun semakin tua. Tahun ni nak masuk 19 tahun. Tahun terakhir gua belasan tahun. Tahun depan 20 tahun pulak kalau panjang umur. Dah malas lah aku nak fikir pasal birthday-2 ni semua. 

Dah makin dewasa ni mulalah disoal pasal hal-hal berkaitan dengan pasangan hidup. Bab tu kalau soal aku , aku lari dulu. bye ! 


Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...