Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Wednesday, 13 August 2014

I never expected this ??

Assalamualaikum

Harini excited nak buat presentation . but, something bad happen.

Yes, my members group and I didn’t get to present our tourism marketing slide today because my partner and I was late. Tapi, aku tak sengaja. ( *well , kalau kau cakap taks engaja ikhlas tulus dari hati kau pun, bukan ade orang percaya pun?)

Pukul 1:30, ketua kelas bagitahu yang our lec dah datang ke kelas walhal kelas kitorang pukul 2. Then, we was informed yang kitorang jangan datang lewat. Kalau tak , tak boleh masuk kelas.  Lepas baca mesej tu, aku pun jalan kaki ke kolej. Then, dah lintas jalan, dah sampai depan kolej dah pun. Member aku mesej, yang dia nak tumpang letak barang-2  props such as our dessert product, Trifle, segala bekas kaca ( *yang kitorang nak buat shoot ala-ala makan-makan di hari raya tuuu … ) untuk kitorang shoot video untuk projek lain lepas habis kelas nanti.

I can’t even say no ? Maka, aku pun berpatah balik semula ke rumah.  Khas untuk presentation harini, aku pakai baju korporat( *cewahhhh), skirt and kasut wedges yang ado  tumit tu.

Aduhhh, dengan berkasut tumit tu aku patah balik, lintas jalan. Waktu tu aku rasa nak campak jauh-jauh je kasut aku tu supaya aku senang boleh terus berlari. Tapi, tak sanggup pulak aku nak buat? Dengan terkedek-kedek aku jalan mempercepatkan langkah padahal tak cepat mana pun ? Lepas letak barang semua, again. Kitorang bergegas pegi kolej. And again, aku memang rasa nak campak je kasut wedges aku tu. ( *aku pernah pakai sneakers untuk presentation last semester .. then, aku kena tegur dengan one of the lec.)  Dia cakap, penampilan aku untuk presentation dengan pakai sneakers memang tak sesuai. Boleh menyebabkan markah dipotong tau.  So, jangan ingat aku ataupun orang lain pakai kasut ala-ala princess haprak tu hanya untuk suka-suka tau.. Aku taknak markah presentation aku dipotong macam tu je. Penting wehhh !  Sebab, sesiapa yang terlibat dalam tourism industry ni akan tahu macam mana penampilan yang harus ditunjukkan. Ade etika baik yang perlu ditunjukkan. Bukan sebab suka-suka. Tapi sebab kerja. Well, kalau ade pun orang yang kutuk-kutuk pasal penampilan kau, Engkau sound je.

Aku yang pakai, kau nak bising kenape? Kau tahu ape?”

Let say, macam ni lah. Cuba tengok orang-2 yang kerja dekat pejabat tu. Macam mana cara penampilan diorang.? Kemas kan? Sebab ape kemas? For customer really ! Kalau pakai selekeh-2, sape nak datang kan?

Lepas tu fikir pulak. Takkan orang yang keje dekat ladang nak pakai baju kot? Kemeja ? So, please think rasional. Use your brain.

Then, sampai ke kelas. Our lec duduk dekat meja yang ade dekat luar kelas. Dari tu, aku dah dapat agak sebab before kitorang sampai classmate dah inform yang lec dah marah. Okay, waktu tu aku redha. Ape nak jadi, jadilah lepas ni. Memang salah aku pun. Kitorang datang dekat lec tu, mohon maaf yang sangat-sangat. Then,our lec suruh baca note chapter 2. We was weird, then she say kitorang tak payah present harini. Present hari lain je. Fuuhhhh, masuk dalam kelas .. semua pandang. Tahap serba salah dalam diri aku memang full 100%. Bila lec masuk balik, dia bagi soalan kuiz and we answered it. Then, the end of our class.. our lec inform to us supaya jangan lambat lagi. Then, she cried. Waktu tu aku dah fikir.

“ Ya Allah, aku dah jatuhkan air mata dia. Maafkan aku Ya Allah.”

Muka lec tu sebijik macam muka pelakon Yana Samsudidin, cuma lec ni versi yang pakai tudung. Comel sangat. Aku suka tengok lesung pipt dia. Bila tengok dia menangis, aku dapat bayangkan Yana Samsuddin menangis jugak. Lepastu lec tu keluar dari kelas. Aku pun angkat beg, bangun then kejar lec tu.

“ Miss !”

Lecturer tu pandang aku. Aku pun teruskan cakap. Aku minta maaf. Aku peluk miss, then aku explain everything to her. Tetibe aku pulak nangis terus. Aku tak tahan tengok Miss nangis. Miss pun cakap jangan  buat lagi, then aku try kesat air mata Miss. ( *Aku tak tahu? Tangan aku automatic buat macam tu? )
Then, pegi tandas kejap. Lap segala air mata yang keluar. Lepastu duduk kejap dekat meja yang tersedia dekat luar kelas. A few of my classmate came and sit in front of me. Dah dapat agak soalan dia.

“ Wehh, kenapa kau datang lambat?”

Then, aku explain again. Suddenly, tiba-tiba air mata aku jatuh depan diorang. Aku tahan do air mata aku. Tapi nak keluar jugak. Mencik betul ! Dah diorang terpaksa tengok aku nangis.

Then, two of them cuba pujuk pulak. 
“ Wehh, janganlah nangiss.”

Next class, subject lain pulak. Lec yang ajar subject lain ni know what happen just now. Sepanjang kelas dia, dia peril habissssss . Nak taknak, terpaksa tahan. Aku tak marah, Cuma perkara tu buatkan aku lebih rasa bersalah. ( * Or, memang nak aku rasa bersalah tahap nak mati, macam tu?)

Air mata aku tak berhenti  menitik. Aku rasa tisu yang aku bawak tak cukup untuk lap kesemua air mata, air hingus yang keluar. Aku rasa nak amik kain skirt, lap dengan skirt je. Nak tutup muka pun takpe rasanya.  Waktu tu kau akan rasa when everyone put all blame on you.


Act, lec tu lec baru kitorang. Baru first time mengajar . Tipulah kalau aku cakap aku tak kecewa sebab tak present harini. Jelas kau kecewa sangat-sangat sebab macam-macam aku dah prepared. Then, ujian macam ni pulak jadi dekat aku. Aku rasa, Wow?
Aku feel excited kot nak present harini.? Semangat aku. Tapi ... 
Well, yes it is my fault …… I’m truly sorry and sorry .. If you can put yourself on my shoes, you will know everything. I even say apologize to my partner geng presentation sebab buat dia tertunggu-tunggu jugak. But, he didn't reply my message ! Waaa ... macam mana niii .....
Sabar. Sabar. Everything is gonna be alright maybe not oday. But, eventually . 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...