Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Tuesday, 23 December 2014

Seorang kakak

Assalamualaikum

Kadang-kadang, aku rasa penat.
Pernah terfikir, Can I stop alive. Die and alive again ?
Tapi bila fikir-fikir semula. Untuk ape? Masalah tetap tak akan selesai.

Kau tahu ? Jujur aku katakan. Berat rasanya jadi seorang kakak. Tapi aku cuba berfikir positif atas tanggungjawab yang aku ada. Tanggungjawab terhadap mama abah dan adik-adik. Banyak kali aku terfikir. Waktu kecik-kecik dulu. Siapa lagi yang jadi kawan rapat kita kalau bukan adik beradik? kalau ape-ape, siblings first. main masak-masak dengan adik-adik. Main nyorok-nyorok dengan adik-adik. Main kekabu bantal dengan adik-adik sampai kena marah gila dengan mama. Habis satu rumah penuh dengan kekabu bantal sebab aku genius sangat nak merasa ala-ala musim salji gitu. (*orang tak dapat merasa salji, kekabu bantal lah jadi mangsa. ) Lepastu habis bantal busuk aku bertampal-tampal dengan jahitan dengan kain perca . Huh. Kenangan.

Again.
Kakak mana yang tak protect adik dia kalau adik dia kena buli ? mesti tolong punya ..
dulu waktu main kat taman permainan, ade sorang budak ni buli adik aku. die buat adik aku nangis.  Aku datang dengan muka gengster konon nak marah sape yang buli adik aku. Tapi dalam hati aku waktu tu ade sikit takut. Tapi aku cuba kuatkan semangat jugak sebab nak protect adik punya pasal. Aku marah budak tu, gaduh. Gaduh mulut je. Lepastu aku yang nangis. Jujurlah. Aku sedih kalau ade orang sakitkan adik aku. Sedih sangat. Last-last  budak tu tengok aku nangis, budak tu blah.( aku kalau gaduh-gaduh mulut ni, konferm aku yang nangis dulu ) Sebab aku jarang gaduh. Takde pengalaman bergaduh. So, kalau nak berdebat mulut pun aku taktau nak debat ape ? 

But, at least ? aku dah buat budak tu jauh dari adik aku kan? so, selamat disitu.

Waktu aku form 5 pulak, adik aku baru masuk form 1. Aku sesi pagi, die pulak sesi petang. Even lain sesi sekolah, tapi aku still cuba ambil tahu ape dia buat. Kadang-kadang aku balik lambat sikit sebab nak pantau die dari jauh. Kadang-kadang aku sengaja lalu kat balkony tepi kelas die, usha die senyap-2.. And one day aku dapat tahu ade budak ni buli adik aku. AKu tak tahu ape yang budak tu tak puas hati sangat dengan adik aku sampai dia baling botol air yang besar kene kepala adik aku waktu subjek pendidikan jasmani kelas diorang. ( ala, yang beli kat pasaraya besar tu macam -macam jenis and colour tuu. )

Aku bengang. Member aku dalam 5 atau 6 orang siap konvo dengan aku pegi jumpa budak yang buli adik aku tu face to face. Sound depan-depan. Even sound budak tu pun, kau tak tahu macam mana nak longgar lutut aku terketar-ketar waktu tu.. Then, budak tu tak berani buli adik aku dah. 


Aku rindu. Kalau adik sedih, pada siapa lagi adik mengadu kalau bukan pada kakak ? Siapa ade dengan adik kalau bukan kakak? Siapa yang teman adik tido kalau bukan kakak? 

Sekarang ..
Semua dah makin besar. Dah tak pandang dah kakak ni. Mungkin bagi pandangan adik-adik, kakak ni tak ubah macam penyibuk yang jaga tepi kain orang. Itu adik fikir.
Tapi kakak fikir, tanggungjawab akak untuk jaga semua adik-adik akak. Tanggungjawab akak untuk tahu semua pasal adik-adik akak.

Kalau kakak tak fikir pasal tanggungjawab, kakak tak ambil peduli dah semua. I'll do my own life and never cares anymore. Tapi masalahnya. Kakak ni still punya hati.
Aku tak sampai hati.
Tapi, last-last ? Aku yang menangis.
Menangis sebab adik-adik dah tak ambil peduli macam mana kakak jaga adik dulu. 
masing-masing buat hal sendiri. Kakak sedih ke, kakak kecewa ke, semua kakak kena telan sendiri. Takde sape datang teman. 


Sedih. Kakak yang dulu jaga adik-adik, ada dengan adik,dah tak penting. Rindu nak buatkan susu botol untuk adik-adik. Rindu nak tukarkan pampers adik-adk. Rindu nak main dengan korang waktu korang baby dulu. Setiap kakak cuba untuk jadi yang terbaik untuk adik-adik dia. kakak juga berusaha. I'm just afraid if my siblings might fall into wrong way in their life. But they never realize it. Tak pernah sedar ke macam mana kakak berusaha untuk semua tu?

Tahu tak ? Sedih jugak hati ni bila adik-adik lebihkan kawan-kawan lebih dari kakak sendiri. Tak pernah cuba nak spend time dengan kakak. Then, I have to do everything all by myself. 

Dulu, jalan-jalan dengan adik. Tapi sekarang, akak jalan sorang-sorang je. Haritu akak sedih sangat takde orang nak spend time dengan akak. Esoknya, pagi-pagi lagi akak dah keluar rumah. Naik tren komuter sorang-sorang. Pegi midvalley sorang-sorang. Tengok wayang sorang-sorang. Lifeless. 
Macam ni ke hidup jadi kakak ? Dilupakan bila semua dah dewasa.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 15 December 2014

Grew up for another years this year

Assalamualaikum

(*cerita 12 Disember 2014 )
Alhamdulillah.. 12 Disember 2014. 

Grew up for another year and yet.

The truth is, lately..  I'm a bit upset. 

Entahlah, Emosi betul aku since birthday makin dekat ni. Yeah, So. Everyone were so busy with their own commitment, and have no time to spend time with me. Kawan-kawan semua busy dengan kerja + studies .. Even, cuti sekolah sekarang ni pun, my sibling jarang ade kat rumah. Kalau ade pun, terperuk je dalam bilik and do their own life in their room. Being an anti-social, for the rest of their life maybe.? 

Hmmmm ... Entahlah, I think I'm too miss everyone. Sampaikan aku nangis. Terasa dipinggirkan pun ade jugak. 

Adik-adik aku semua buat hal memasing. Yes, I know masing-masing dah besar, But, won't you try to spent time with me ? Aku balik rumah ni sebulan je, pastu sambung semester baru pulak nanti. aku kecewa sangat sampai I'd try make a decision, aku keluar KL alone. Pukul 7 pagi aku dah keluar rumah. Cari ketenangan. Pegi Midvalley naik KTM. I dont want any of my siblings notice me. Then, naik KTM, stop dekat Putra kejap. Just duduk-duduk je. Sepanjang aku duduk-duduk tu. Nak dekat 20 Tren jugak yang sengaja aku tak naik. yelah, kalau sampai awal kat Midvalley pun, Mid bukan bukak lagi ? So, aku tunggu dalam beberapa jam. sampai pukul 9 baru aku bertolak naik tren ke Midvalley. Pusing satu Midvalley, naik turun, turun naik escalator semua. Decide beli  tiket wayang. Tengok Movies The Hunger Games : MockingJay sorang-sorang beb ! 

99% of the time, you feel better when you go out. Don’t turn down social invitations. Meet people and talk to people and try new things. ( waktu lepak kat KTM Putra, theres one tourist asked for my help. She asked me to take a look at her back and neck if theres anything dirty on her body because theres a bird has popped on her. ) Me too. A bird popped on my skirt. urghhhh... 

Even cuti, but theres no vacation. 

Kecik hati. Bila siblings lebihkan friends diorang dari siblings sendiri. Yeahh .. just go on kalau itu yang mampu buat you all bahagia. Serius terasa LIFELESS.  Its okay. Apa guna ade perkataan " Berdikari" dalam hidup kalau tak fahamkan maksudnya dengan betul kan ? Now I get it. I'd try to be more independent now. Get rid allof this feeling. and try to understand everyone even its hard for me.

Perasaan bila makin dewasa, aku makin rasa kehilangan seorang demi seorang dalam hidup aku. Sampaikan aku menangis sebab aku rasa " I cant take it anymore ! "


But, yeah. If travelling was free, you would'nt never see me again.
Thank you for everyone, with all your sacrifice from the top until the bottom. 

I missed alll my moment. It was really cool. Missed my old friends..We were inseparable years ago but we grew up and stopped talking .
I'm sorry for those who I've ever tried to avoid, i dont know. maybe because i'm hurt. And yet,i know, 
I realize, I'll never get out of all those who would hurt me to end my life. what is the use of ALLAH if we do not seek any support from HIM?



Eventually all things fall into place. Until then, laugh at the confusion, live for the moments, and know everything happens for a reason.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Soalan biasa

Assalamualaikum

Soalan biasa maybe. 

Waktu dulu-dulu. Second child, third child and so go on selalu akan bertanya kepada parents bila perkara ni terjadi.

" Why Abang/Kakak boleh keluar jalan-jalan outing with their friends and adik tak boleh ? "

When that thing happens, they will answer. " Sebab, abang/kakak dah besar. " (*which is mean, they can take care of themselves.)


But in different situation ( or my situation ) . 
A first child asking that question. 

" Kenape dulu waktu form 3, mama and abah tak kakak kasi keluar dengan kawan even one of my best friends mom yang tolong hantarkan naik kereta? Even my best friends mom is with us which is she will watching us too and u even dont let me out.  Then ? Adik ? She's form 3 now and you can even alowwed her to go out to KL with their friend just go on with komuter ? Sampai KLCC, Sampai Midvalley."

Its about trust actually. 
In fact, I'm not a good in liar and I cant even act in front of parents sebab aku tahu hukum hakam dalam islam. Berdosa menipu. But, I'm a sister. I know what my siblings do and always keep watching on then because it is my resposibilities. I know what they do, where they go. Even they speak true or not, i know all of that. But, why ? Why they more trust to who is liar to them so hard ? 

Just keep watching. Parents siap bagi cadangan to her, "ouh, when you've reach to that place you have to take taxi then take bus. blablabalaaaa... ?"

Tapi dulu, aku ? 
" No, you cant go."
 I've nothing to do while cry all the time.

Bukan nak pertikaikan, but I just want to know the answer ? Why there such so much different ? 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Saturday, 13 December 2014

7 Things to do in your life



1. 99% of the time, you feel better when you go out. Don’t turn down social invitations. Meet people and talk to people and try new things.


2. Take photos of your friends. Take photos of their feet and their hands and their faces and the landscapes around them.


3. Drink tea everyday.


4. It’s not uncool to be clever. Be clever. Please be as nerdy as you can be, because ultimately they’ll come a point when people realise that clever actually is pretty cool, and life gets better for everyone after that.


5. When you’re sad, talk to people.


6. If you love someone, let them know. Don’t be afraid to tell people how you feel - it saves a lot of hassle to be sincere.


7. Live in the moment. Don’t think too much about the bigger picture. Don’t think about the long run - take each day as it comes and fill it with small things that will make you happy.


Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Tuesday, 9 December 2014

Tahun terakhir belasan tahun

Assalamualaikum ... 

Heh, lagi beberapa hari. Maka genap hampir sebulan aku cuti semester. Biasalah, kalau just stay kat rumah and do the same thing everyday, bosannnnn bhaii jadi ikan kering lah rasanya aku ni. Jiwa aku meronta nak keluar melihat dunia sebagaimana aku tak sabar nak keluar waktu mama pregnantkan aku dulu. Terel bhaii, 7 bulan awal dah keluar dah aku. Baby lain boleh lagi tunggu sampai 9 bulan. Yang aku pulak memang tak sabar dah. Dah tu, pilih pulak tarikh yang cantik. Wakakakakaa... Hakikatnya premature baby laa.. 

12.12.1995 / 
Jam 12:18 tgh hari kalau tak silap aku

So, sekarang pun memang dah masuk bulan Disember. Umur pun semakin tua. Tahun ni nak masuk 19 tahun. Tahun terakhir gua belasan tahun. Tahun depan 20 tahun pulak kalau panjang umur. Dah malas lah aku nak fikir pasal birthday-2 ni semua. 

Dah makin dewasa ni mulalah disoal pasal hal-hal berkaitan dengan pasangan hidup. Bab tu kalau soal aku , aku lari dulu. bye ! 


Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Friday, 28 November 2014

Dancing under the night sky






Can I get at least one week holiday and travel alone without any interruptions, in facts to calm my mind either. . Its nothing much better than that actually.

Well, in case I didn't get any chance to travel alone so lets dancing under the night sky and stars. Watched by the moon. Wanna join me? But. I'll be in my dream and you'll be in yours  Okay. Good Night. Love You.






Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 24 November 2014

Uncle tu dah salah faham laa. T_T

Assalamualaikum

Haaa .. semester break dah start. Maka bermula jugalah kebosanan dalam jangka masa yang lama dan panjang. *sigh
Nak elakkan daripada diri aku bosan terus meroyan tak tentu pasal, aku pun keluar cari kerja hari khamis lepas. Apply lah kat dua tiga tempat. Then, pagi Jumaat tu dapat call dari one of the francais restaurant yang aku apply nak kerja part time kat situ. Suruh datang interview pukul 1. Then aku fikir, lepas ni nak jemput Iffah dekat Tadika pulak. Lepastu pukul 12 nak jemput Ajim pulak balik sekolah pagi. Lepastu nak siap-siap. 

"Hah,ok. I'll be there."

Dengan pantas, I hope I can make it and dapat kerja tu even just untuk part time. After interview rasa lega. Tapi dalam hati still berharap harap haraplah dapat.. Amin. Then, balik rumah kejap. Lepastu keluar balik nak gi pasaraya nak beli bahan-bahan nak masak lauk. My little sister menangis nak ikot, so nak atau taknak kena bagi dia ikut lah. *actually dia pantang kalau nampak one of our family member naik motor and keluar. Mesti nak ikut. Typical budak kecik, takleh nak buat ape. Nak tinggalkan, tak sampai hati pulak. One day, aku nak keluar, dia nak ikot. Menangis-nangis dia nak ikot tapi aku taknak bawak dia. Even dia guling-guling pun I've stand with my decision. No still means No. 

Lepastu aku start enjin motor, terus jalaannnn .. kau tahu ape jadi lepastu? 
Start dari aku keuar tu sampailah aku balik rumah semula. Rasa serba salah tak habis-habis mengikut aku. Sampai malam sampai aku nak tido pun still tetap fikir. Ke aku yang emosi lebih waktu tu ? Entah lah. Hahahaha ... Secong time aku buat macam tu. Aku taknak bawak dia. Aku start enjin motor pastu jalan, tak sampai separuh jalan. Aku patah balik. Decide nak bawak adik aku tu sekali. Hakhakhak ! 

Ok, dah. Cerita balik pasal aku bawak adik aku sekali gi pasar raya gi beli barang nak masak lauk untuk diorang. Lepas parking motor. Aku tak habis kunci motor lagi adik aku tu dahh ade kat depan pintu automatik pasaraya tu. Haihh bahaya betul bawak budak ni.
Lepas through kaunter receptionist, die terus meluru ke bahagian troli. Tarik troli pastu suruh aku angkat dia masuk dalam troli. *bagus jugak dia nak masuk dalam troli. Takdelah aku kena kejar die satu pasaraya nanti. haha. Duk dediam dalam troli kan senang. Tapi .... lagi satu masalah kalau bawak troli ni. Kalau bawak troli aku banyak beli barangggg .... T_T *cry-cry. nasiblah

Hmm .. lepas die naik troli tu. berhenti dekat tepi bahagian cendawan. Aku teringin nak makan sup cendawan. masak sup cendawan lah. Tengah pilih-pilih cendawan. Tetiba ade sorang uncle cina, senang-senang panggil Apek la. tak kenal pun. Die dengan troli die berhenti dekat tepi aku pastu die tanye something and tunjuk kat aku sambil senyum.

Aku blur dohhhh .! Aku kalau orang tetibe tanye mengejut macam tu tah ape aku fikir. Dah bercampur-campur dah benda aku fikir. Dahlah waktu tu aku tengah fikir nak masak sup cendawan dengan asam pedas ikan kembung. Fikir lagi resepi dengan bahan-bahan yang nak dibeli sebab aku tak bawak list ? Penat aku fikir ape yang dia tanye aku. Die tanye pasal cendawan ni ke ? Ke die cakap bahasa cina ? Kalau die speaking chinesse aku kena loading sikit. 
Pastu aku pandang die balik. 

" Hah? Tak faham, uncle?"

Uncle tu jawab balik. " Lu punya anak ka?" 
*die tunjuk kat adik aku. Aku pandang kat adik aku. Pandang Uncle cina tu balik. 

"Ehhhhhh ???? Takkk !! Adik sayaaa ... " jawab aku sambil ketawa. Uncle tu senyum je pastu blah tolak troli dia. 

Pastu aku pun cari bahan yang nak masak. sambil tu aku fikir. 
Nampak tua sangat ke muka aku ni sampai dia fikir yang adik ni, anak aku ? 
One more, keee die fikir aku ni kahwin muda pastu dapat anak dah ?? 

Uncle...... T_T*cryinggg... 
Saya belum kahwin lagi. Takda calon uncle. Takda jodoh lagi. 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Thursday, 20 November 2014

Dibabikan











Ramai yang suka membabikan kawan sendiri.
Babi Dibenci Tapi sering disebut-sebut di bibir.
Mereka yang membabikan kawan sendiri itu suka buat kawan sendiri seperti
Bila mereka ada, ditinggalkan.
Bila susah baru tercari-cari.
Waktu tu terasa hendak dibabikan balik, tapi fikir untuk menjaga hati walhal hati kita dipijak-pijak dibuat macam sampah sesuka hati sebelum ini.



Dah lama tak tulis puisi. *maaf diatas penggunaan kata kesat diatas. Puisi aku kali ni macam emo sikit. Bhahahahaha ..  

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Dugaan final exam semester 3, have a really bad situation

Assalamualaikum

Hai. Hai. Hai You Allsss .. 

Haa , 16 November 2014 lepas last day exam paper final untuk semester 3 ni. Ya Allah. Dugaan.

On 10 November 2014, aku ade second last paper final exam. Paper Tourism Marketing. Biasalah, malam sebelum final tu aku dengan roommate aku study again untuk study last minute. Alah, setakat belek-belek nota mane yang penting lagi. *padahal semua penting kena baca. 7 bab semuanya. Huh.

Then, one of us luahkan hasrat hati. Lapar katenya. Nak masak pun, bahan nak memasak semua dah habis. Another my roommate nak keluar dengan "abe" dio. Waktu tu dah malam, pukul 9 dah pun. So, kitorang lagi tiga orang ni termasuk aku plan nak tumpang je kereta diorang dah alang-alang diorang nak keluar. Roommate yang lapar tadi ajak beli nasi berlauk dekat Kubang Kerian. Die kate die pernah beli kat situ sebelum ni. I was like. "Haa, oklah. Ape-ape jelah. Kte teman je."

Then, kitorang pun keluar tumpang kereta member tu. Roommate yang lapar tadi kate, warung nasi berlauk tu selalu bukak waktu malam je. Dalam pukul 10 malam die start bukak. Tapi bila kitorang sampai, memang die dah bukak tapi die kate lauk tak sampai lagi. At first, kitorang ingat kalau tunggu another 10 minute, maka sampai lah lauk yang kitorang nantikan tu. Tapi, nak dekat sejam jugak kitorang tunggu. Aku dah rasa tak sedap hati sebab dah lewat malam sangat. Lagipun, makin ramai pulak yang lepak. Terutamanya mat-2 kereta dengan mat-2 motor. So, aku miintak member tu hantarkan kitorang balik, aku mintak diorang bungkuskan je kalau lauk tu dah sampai aku malas nak tunggu sebab dah lewat malam sangat.

So, kitorang pun balik rumah and sambung study sementara tunggu member kitorang balik bawak nasi berlauk tu, Hewhew, Tak lama lepas tu member tu balik.

Aku sorang order nasi dengan lauk daging goreng. Lagi dua orang tu nasi dengan lauk ayam masak merah. Yang tukang beli tu die kate die dah makan dekat kedai tu dengan "abe" die. 
Biasalah, perut lapar study punya kencang. Nampak nasi, basuh tangan , baca bismillah, baca doa makan semua. pastu makan nasi. aku dengan member aku sorang ni tukar sikit lauk. die amik daging goreng aku sikit aku rasa ayam masak merah die sikit. 

"Biasa je rasa, takdelah sedap mana yang dikatakan tu," - haha, aku kalau bab meng-komen makanan ni bagi dekat aku,

Lepas dah habis makan. Rest kejap. 
Then, after half an hour sambung balik study sampai pukul 2pagi. Then, tak larat sangat mata tak larat dah  nak bukak, tutup nota. Beradu.

Pukul 4 pagi aku terjaga sebab aku rasa tak sedap badan. Aku cuba baring mengiring ke kiri, tak boleh jugak. mengiring ke kanan tak boleh jugak. Memang rasa tak sedap badan. Aku bangun. Mengucap banyak-banyak. Baca ayat kursi, surah al fatihah, minum air masak. Tetiba member aku yang aku cakap lapar tadi, terjaga jugak, die turun katil terus keluar bilik pegi tandas, Aku just diam tenangkan diri dulu. cuba fikir ape yang tak kena dengan aku. Tapi tekak aku rasa lain macam? 
Bila roommate aku tu balik semula ke bilik, die terus duduk dekat meja study. Die cakap rasa nak muntah. Aku diam lagi sebab still rasa tak sedap badan. Tak lama lepas tu roommate aku tu mengadu die macam tak dapat nak bernafas. then, die terus muntah. Kat situuu jugakkk tak sempat nak lari ke tandas. Aku pun dengan tak laratnya lagi still kuatkan diri nak tolong gosokkan  minyak angin dekat belakang badan die, Dua orang roommate yang lain tidur tak hingat dunia agaknya. 

Lepas beberapa init yang lagi sorang roommate tu terjaga dari tidur and tolong sapu minyak angin pulak kat member yang muntah tu.

Then, perut aku pulak tak sedap. Pegi toilet. dua tiga kali pegi toilet jugak. Balik dari toilet tu tak sedap tekak, aku sapu minyak angin dekat leher semua sambil selawat. Aku tak sedap hati dah. Aku ambik siap-siap plastik. Nak muntah. Last-2 memang betul lepas tu aku muntah. Ya Allah, Hanya Allah je yang tahu macam mana rasa sakit bila muntah. Bahagian dada dengan belakang sakit sebab menahan muntah then keluarkan isi nasi semua tu. Dua tiga kali aku muntah, Memang letih sangat sampai lembik badan aku, Dahlah pukul 9 pagi nanti ade exam final paper Tourism Marketing.

Member aku yang muntah tadi tu dah nangis-2 dah. die kol parents die kate nak balik pegi klinik. Hmm .. die takpelah, parents die dekat je. Kat Pasir Mas tu ha, aku ni parents dekat KL takkan nak suruh datang ke Kelantan pulak ? Maka aku pun survive sendiri. Ayah member aku tu datang rumah sewa then bawak die gi klinik. Die ajak, tapi aku tolak sebab aku boleh tahan lagi. Aku taknak terlepas exam paper Tourism Marketing ni, Dengan badan lembik letih tak semangat. menahan sakit. Aku still pegi jugak ambik exam. Tapi aku taktahu ape yang aku jawab ? Dalam fikiran kau , aku fikir tahan sakit je. Sampailah habis exam.


Kitorang terkena food poisoning. Bila balik, member aku yang makan sekali dengan kitorang semalam kate diorang OK je ? Takde muntah ? Takde sakit perut macam aku dengan member aku tu ? Padahal lauk same je ? Curious jugak aku tapi aku taknak la pikir yang bukan-2. aku redha and serah kat Allah.

Balik dari exam tu, sampai bilik memang letih dari biasa. Terus tido sampai petang. Lepastu bangun kejap minum air. lepastu tidur balik. Terus demam aku beb ! Satu badan lenguh, sakit. Tidolah tak bangun sampai pukul 5 pagi keessokan harinya. Tu pun aku bangun sebab aku rasa macam sesak nafas. Dua rang roommate aku dah balik kampung masing-masing sebab ade gap seminggu untuk last paper nanti. aku telefon mama. Lepastu mama suruh balik KL pagi tu jugak gi hospital dekat KL. Telefon teksi, Kemas barang sikit pastu gi Terminal bas terus beli tiket bas kat situ. Pukul 8:30 pagi beli tiket, Then bas datang pukul 9:30 pagi. 

Ya Allah,  perit nak tahan sakit sesak nafas ni time dalam bas. Bertolak pukul 9:3- pagi. dalam pukul 5 lebih waktu petang baru sampai KL. Perjalanan dari Kelantan - KL ambik masa setengah hari jugak. So, memang perit menahan sakit. Smpai dekat Greenwood, mama jemput kat situ. mama kate menag pucat muka aku. Mane tak nya ? Boleh naik gila rasanya tahan sakit setangah hari macam tu? Dahlah perjalanan jauh pulak tu,

Mama nurse kat one of the hospital in PJ. So, she know what the best. i'll leave the rest to her. aku memang dah tak larat. Lepas3 hari baru baik. tapi tak sepenuhnya. Still letih lagi. Tapi sabtu pagi tu kena balik semula ke Kelantan untuk Last paper final exam. Lepastu balik semula ke KL.

Nasihat aku kat sini. Anyone yang dah nak sambung belajar tu kalau kau rasa kau pandai jaga diri sendiri , boleh berdirkari maka bolehlah study jejauh. Tapi kalau kau jenis yang still bergantung sikit or manja sikit. just sambung belajar kat yang dekat-dekat dengan parents kau je. sebab kalau ape-ape jadi, senang parents kau nak tengok.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 3 November 2014

Nervous dengan dia

Assalamualaikum

Haaa ... aku baru download image resepi Jeruk Asam Boi kat intenet tadi. Hahahaha, tak tahan dohh tengok Kak Irene, Kak Uzu post benda tu kat facebook. Asyik post pasal jeruk ni je. Aku pun, haihh .. Tak boleh jadi ni. So, yeah. Memang dah save dalam laptop. Tapi, nak buat tu, bila ? Sekarang dah start final exam. Harini first paper. Uwaaaaa !! Tourism Geography. Rasa nak menangis jugak la tengok kertas soalan tadi. *Ikutkan hati tadi, nak tengok kertas soalan pastu blahh lari keluar dewan. Kalau boleh buat macam tu, aku dah buat dah. Tapi masalah nye aku tak buatttt .Aku tenungg je paper exam tu. hhahahahaa .. Okay, lagi 3 paper lagi. 16 hb November baru cuti sem.

Lagi mendebarkan aku .
Sebahagian daripada bebudak kelas aku kene duduk kat dewan utama, separuh lagi dekat dewan kuliah. Maka, akulah insan bertuah namaku dalam list senarai yang ambil exam di dewan. Baguihhh naa, jadilah bebudak baik takyah meniru. *sigh. Kos aku yang ade dalam dewan tu 13orang je. Hok lain, kos lain. Maknanya ade jugak campur dengan kos lain. Tapi aku sendiri tak sangka. Aku dah nampak dah sorang member aku ni. Member aku ni kos lain.
"Eh? Member aku ni exam kat sini jugak ? Kalau gitu. Mesti "dia" pun ade jugakk nanti ?"

Omaigaddd... Omaiigadddd ..
Hati aku dah berdebar dah .Aduusehh.. Ni lah fefeling yang aku taknak ni .... Last-last. Tengok dia masuk dlm dewan. Cari tempat duduk. Walawehhhhhh .. Dekat kot dengan tempat yang aku duduk !  Selang satu baris je dengan aku. Alahaiii .. *Bertambah nervous lah I Youuuu ... Kecut jugak lah perut I ni. I dah taktahu nak lari mana dah.Dah potong rambut dah die. nampak matang. 


Ok, when exam starts. Tipulah kalau aku tak usha die enn. memang ar aku usha. Aku tengok die "Oooo, gini die jawab examm. " Fokusnya die, menulis tak henti. Fuuhh ~ Lepastu aku sambung menulis balik.

Then. Bila waktu exam nak habis. Aku keluar. die tak keluar-2 lagi. Still menulis jawapan lagi. Tak pelah. aku keluar dulu. Then, lepas 5 minit kemudian, tengok die keluar pulakk..

Wehhhh .. dalam hati aku ni nakkkk tegur die. Tapi aku tak tahu nak cakap ape kat die. Lagipun aku ni bukannya jenis yang tegur orang dulu. Sebab aku memang tak tahu nak cakap ape kalau aku yang mulakan dulu. Haaaaaa ....

Kat lobi dah penuh dengan student yang lepak lepas habis paper dorang. Aku duduk depan koperasi. Usha die dari jauh, Nampak die jawab phone call .. pastu gi kat receptionist... Aku nampak dieee .. tapi nak pandang tu. adush ! Rasa macam nak tumbuk diri sendiri kau tahu takkkk
Aku sendiri tak tahu ape yang aku fikir. 
Then, nak beli nasi untuk makan. *Yelah, lepas habis perah otak dalam exam tadi, gila kau tak lapar. Terbakar otak rasa. Lalu depan kolej, yes. Nampak die tengah berbual dengan member die. And I'm accrossing in front of him. But, I keep on talking with my friends, pandang die curi-2 je... Sorry ahh tak tegur.. tapi aku nervous do !

Waktu nak beli nasi berlauk, he was at there too .. Waktu tu aku rasa aku nak tatap mata dia kau tahu ! Tapi aku nervous, aku buat-buat tak nampak. Tapi aku tahu die ade. Die amik nadi, die amik lauk semua. Aku nervousss ! Aku harap die tegur aku macam dulu. Tapi takkk .. 

Lepas dah habih  bungkus nasi, nak balik . Lepastu classmate tegur. 
" Wehh kau . bagi aku jawapan dua je kan? "
" Dah kau mintak dua, dua jelah dapat ? Nak banyak mana lagi?"

Lepastu lagi sorang classmate datang duduk kat sebelah classmate aku tu. Sengih-sengih je die tengok aku berborak dengan classmate aku tu.

" Lahh, bagi jelah semuaaaa. barulah ok. "

Malas layan kelakar die tu, aku pun blah. Hahahaha ... 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Friday, 31 October 2014

Naqiuddin


Continue from my last post He's gone forever.


Aku nak kemas barang dah ni. Esok nak balik kolej dah sebab Isnin dah final exam untuk semester 3. Lepas habis final, aku balik semula aku ziarah rumah baru kau kat Kaloi. Doakan aku dapat jawab exam dengan lancar. 
" Udin, aku tak pernah cakap macam ni tapi aku betul-betul rindu kau. Nak sembang gurau dengan kau. "

Aku tak boleh nak describe panjang-panjang apa yang aku rasa. Tapi rasa sedih tu memang menusuk sangat. Aku tak sangka aku akan rasa kehilangan macam ni. Tapi Udin, kau bertuah sangat sebab dapat meninggal waktu muda. Allah sayangkan kau. Tak semua orang dapat peluang macam ni tau. 

Aku teringat. Target kau untuk cita-cita kau jadi graphic designer, cinta kau pada dia, target kau nak kahwin semua.  Aku rindu nak dengar kau story banyak cerita pasal hari-hari kau kat aku. 
"adik kau macam singa kan, tadi kitorang gi beraya. Aq naik moto dengan adik kau. Adik kau marah aku. Adik kau cakap. "

Udinnn ! Kau kalau tak pandai bawak moto jangan bawak moto. Biar aku yang bawak . 

Aq teringat lagi macam mana suara kau bila kau cerita semua tu Udin. Aku ingat.

Aku rindu kau, aku bukak balik wechat dengan kau. Aku dengar balik voice chat kau. Tak tahan sedih aku. Waktu kau hidup dulu kau banyak tolong aku. Sekarang, aku pulak tolong kau kat sane. Insya Allah aku akan sedekahkan Al Fatihah dengan Surah Yassin banyak-banyak untuk kau. 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

He's gone forever

Assalamualaikum .. 

Tanggal 30 Oktober 2014 ( 6 Muharam 1436H ) 

Apa yang jadi harini rasa macam ..entahlah? Pantasnya masa berlalu. Aku rasa macam, baru semalam aku sembang gurau dengan kau. 

Aku tahu, Allah pinjamkan kau pada aku hanya untuk seketika. Hanya untuk sekejap aje. Kau kawan paling baik Udin. Kawan ibarat seperti permata berharga jarang jumpa kat mana-mana. Kitorang sayang sagat kat kau Udin, tapi sebanyak mana kitorang tadahkan sayang pada kau, sayang Allah pada kau tak dapat kitorang tanding. 

Udin, terima kasih sebab tolong aku tengok-tengokkan adik aku waktu aku jauh. Tak terbalas jasanya budi kau. Terima tu kasih jugak sebab jadi peneman aku, kawan aku dan penghibur aku. Aku bersyukur pada Allah sebab pinjamkan kau jadi kawan aku walaupun untuk sementara ni .. 
( *Udin, Air mata aku dah bertakung habis aku tahan. Tak nampak skrin laptop aku nak menaip ni. Aku sedih Udin, aku rindu kau Udin. " )

Mulanya, pagi tadi aku sendiri tak percaya bila adik aku mesej. Waktu tu aku harap semuanya ni tak betul. Lpeastu aku tertidur. Tapi aku mimpi kau. Aku mimpi aku telefon kau. Aku nak paksa kau bagitahu jugak yang semua ni tak betul Udin. 

Aku : " Udin, kau kat mana? Weyhh, jemput aku balik sekolah weyhh .. " ( aku pun pelik ? sekolah ? padahal aku dah habis sekolah dah ? " *mimpi kan?biasalah 
Udin : " Ha, yela. Ok, ok. " 
Lepastu Udin jemput aku naik moto. Dalam mimpi tu moto die memang warna putih. Then lalu dekat highway. ( what the? jemput sekolah tapi lalu highway? ) *mimpi pelik. 
Aku tanye die. 
Aku : " weyh Udin. Yang pasal diorang cakap kau meninggal tu kau main-main je kan ?" 
Udin:" Aku main-main jela. saje je aku nak tengok reaksi member-2 aku kot aku mati." 
Lepastu dan-dan pulak ade roadblock polis. Udin dah nak patah balik lari dari roadblock polis. Tapi tak sempat. polis tu dah sempat tahan dulu dah. Lepastu aku terjaga.

aku macam tak percaya udin. aku rasa macam aku stil bermimpi lagi. tersekat dengan khayalan dan nyata. Aku stop menaip untuk harini. Aku tak tahan nangis dah Udin. 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Thursday, 30 October 2014

Adik make me cry tonight.



Holaaa.. aloha everyone .. SAD ! 

I dont know how to decribe my feelings. Just, she make me cry tonight. NOt bad, just drop a few tears on my chicks. 

Actually, now tengah cuti study week untuk final exam 03 November nanti. Todays, dah hari ke 5 ade kat rumah. And, sabtu ni have to go back to Kota Bharu semula untuk redah final exam for 2 weeks. Omaigaddd ! Serius, macam lama je. Dan-dan tu pulak aq dah plan. Lepas habis final exam, terus balik KL then cari keje. Cuti semester ni aku nak habiskan masa nak KERJAAAAAAA saja. 

Today, tadi. Tengah feeling-feeling layan lagu dalam laptop. Tiba-tiba Nuha ( my little sister 3 years old ),ketuk pintu bilik panggil aku. Lepas bukak pintu, she showed me something. 
Theres something stick in front of my rooms door. 



Then I was like ? " Ehh ? Gapo dioo nihh ? " Then .. bila baca .


Uuuuwaaaa !! Serius banyak riyes ! Nak nangis ahhhh ... 

Nuha showed me that, Iffah ( my little sister 6 y/0 ) ade lukis something and tampal lukisan die kat depan pintu bilik aku. 


At first picture. Adik lukis, "me" were waiting for bus at the bustop *selalu naik bas dekat Greenwood tu haaa .. you can look theres two tyres of the bus and three windows and me. Ngaaaaa .... she write " Kak Yong jangan lupa kan kita orang "


Second picture. I dont even know what is that but i really appreciate it ! It looks like i were studying ? Right ? Or, is it she drew my rental homes ? and she write " Kak Yong balik kelantan jaga elok-elok "


Third picture, I guess that is me . She drew me . and i was so pretty.*i wanna cry actually. air mata dah bertakung dah. She write " Kak Yong kalau balik kelantan hari apa"



Before that, adik mintakk kertas lukisan dekat aku while die ternampak buku lukisan aku dalam bilik. Pastu aku bagilah satu. I didnt even think she will drew this alll ? Serius dah terharu sangat . Nak nangis.. It was like, deep nyaaaa adikk .. 


She draw this, stick it in front of my rooms door and down to the living room and continue to watch Upin and Ipin on the laptop. Adik. If you know what I want to say about. Kita jauh kejap je . Akak struggle sambung belajar ni pun sebab akak nak  support adik-adik akak bila akak dah kerja nanti. Kita tak boleh nak harapkan mama dengan abah untuk tanggung hidup kita untuk selama-lamanya kan. Akak sayang adik-adik akak.Doakan akak berjaya dunia akhirat. 



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Tuesday, 9 September 2014

Because of his truth and dare.



Hai semua.*salam tak bermaya, mencuka. I dont know how to say it.
Hm..*perasaan aku bercampur baur macam ABC. Ade sedih, ade macam marah. Ade macam kecewa. Rasa nak tunjal-tunjal kepala orang, rasa nak letupkan kepala orang pun ade jugak.
Susahhhh hidup bila kau mula kenal someone yang kau tak kenal sepanjang hidup kau. *maksud aku.. new friends in your life.
Ada yanggg.. kau akan kawan dengan dia, dari mula hingga sekarang. Ade jugak yang kau baru kenal dia, ya. kau still kawan dengan dia tapi jarang jumpa. Maka kalau terserempak, tegur sekali sekala aje. Pernah tak? kau baru mula nak berkawan dengan seseorang tuu.. tapi, ada sesuatu yang menghalang kau berkawan dengan dia. maka kau buat keputusan untuk walk away dari dia. Ya. If you put yourself in my shoes, you will know my situation.

Macam mane haa aku nak explain pasal ni? Oklah, macam ni. "Kau baru kenal dengan someone tu, tapi ade orang lain yang tak suka kau kawan dengan diaa.." Dekat situ, aku rasa macam most wanted person aje. Hari-hari rasa macam most wanted yo ! Cuak sikit. Mula-mula aku tegaskan diri aku, 

"Alaaa, hak berkawan. hak aku laa. engkau sape nak halang aku?"

Tapi, entah kenapa aku tak sedap hati. Kang budak tu tetibe bawak geng sound aku. huh! Then, angin takde ribut takde. Aku rasa diri aku ni macam annoying pada dia, so I've decide to walk away. He's deserve to be friends with someone else, better from me. but not me. 


Then, krik ~ krik ~ krik ~ Macam, aku nak tutup kontroversi palsu maka aku diamkan diri aku supaya orang tak sedar kewujudan aku. Lebih komersial punye ayat. Jauhkan diri. *aku berharap yang orang yang aku taknak jumpa, tak sedar kewujudan aku. Kot-2 kalau terserempak dekat mane-mane ke? Aku harap,"buat-buatlah tak nampak aku."
Tapi kalau kau faham situasi aku. Even aku cuba nak jauhkan diri. Tapi rindu tu semakin .. ah ! 

Well, memang ade mesej yang aku terima. Aku taktahu nak reply ke tak? I didn't even know how to start the conversation. Takot die tanye macam-macam pulak. Jenuh pulak aku nak menjawab. Aku ni dah lah jenis yang tak pandai nak bohong kelentong orang? serius aku tak pandani nak tipu . Kadang-kadang pun aku perasan yang tweet aku di-favorite or di-retweet. Tapi entah kenape aku still diam.? Aku still buat-buat tak nampak? Didn't achieve the communication sebab aku yang berdiam diri.*macam jahat je rasa. aku selalu cakap dalam hati. Pegilah kawan dengan orang lain, jangan kawan dengan aku. ( walaupun berat betul rasa hati ni )

Jujurnya, aku taknak dia dapat masalah lain kalau kawan dengan aku.
Pernah haritu, aku terserempak dengan dia dekat depan bilik pensyarah, entah semena-mena kaki aku automatik lari daripada dia. Dah nampak muka dia dah ni! Bolehhh pulak patah balik ke belakangg.. *adushh, waktu tu aku rasa nak ketuk-2 je kepala sendiri dekat dinding. Aku lari ke arah member aku, then, "eh, jom pegi koperasi. Lapar la pulak, tak jadi pegi jumpa madam." Sampai sekarang aku diam.

And aku sure jugak, yang dia taktahu pun kenapa aku berdiam diri sampai sekarang. kalau dia dah tahu. mesti dia faham macam mane keadaan aku kan? Aku tak suka orang kaitkan aku dengan anyone, much like macam kontroversi laaa macam tuu.. aku tak suka. Macam, benda yang aku tak buat, orang ade-ade kan cerita. Orang spread cerita yang tak betul pasal aku. Pasal peribadi aku. Didn't i broken his heart ? atau buat die kecil hati. Berlalu tanpa sebarang kata. ?

i'm sorry ... forgive me.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 8 September 2014

Mini GA September Cash RM300 by Emas Putih

Assalamualaikum and helloooooooo ... 

-,-" Cis, dah lama tak join mane-2 segmen ataupun give away .. and now, nak mencuba nasib je. Bismillah ! .. Kalau ade rezeki, Alhamdulillah.. 





*Boleh tekan banner di atas untuk terus ke site Blog Emas Putih. 
Aku salah satu peminat yang selalu usha Kak Uzu dekat Facebook. haha.. Comel do.. Ok, next ! 

hadiah Giveaway kali ni :


Hadiah :
Wang Tunai RM50 x 6
Pendrive 8gb x 5
Baju T-Shirt I AM x 5
Cool Hijab x 1
Thermos x 1
Camera Lomo x 1




ouhh ya . jangan lupa follow social account para sponsor okay !










Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Sunday, 7 September 2014

Its negative and syukur

Assalamualaikum ... ^^, 
Huhuuuu.. Alhamdulillahhhh ... 


Allah perkenankan doa seorang anak tentang ibunya Laila. Hehe .. Seriusly aku taktahu nak oyak guano? Tapi, yess .. ujian Biosy mama tu. Its Negative !
Takde tanda-tanda any disease pun. Ya Allah. Syukur. lepas dapat tahu, terus buat solat sunat 2 rakaat. *rasa nak nangis pun ade sebenarnya. Yaa, Allah tak pernah lupa dekat hambanya.

Now, impian aku nak habiskan studies. Then, sambung belajar degree sambil kerja. Nak berbakti untuk mama dengan abah. Dulu mama dengan abah dah bersusah payah untuk kesenangan aku dengan adik-adik. Now,sikit lagi. Tiba masa untuk aku tabur bakti pulak..

Cerita harini.
Harini hari ahad. Kelas berjalan seperti biasa walaupun aku selalu mengharapkan :

" mintak-mintaklah lecturer mc harini.."

"mintak-mintaklah lecturer ade hal lain harini, so kelas boleh cancel, tangguh, dismiss awal dan sebagainyaaa.." ( *hakhak.. jahat ciri-ciri aku ni. jangan ikut! )

Tapi semua yang aku harapkan, takdok pun? Harini ade subjek geografi. Its time for any other students which have still not yet to present their country presentation should be made todayyy. So, aku memang dah sedar diri dahh yang memang turn aku harini. Tapi, perasaan MALAS tu menghasut dalam diri ni. ( Syaitonnnnirojimmm! )
Serius malas. Dalam  kepala ni dah fikir, kalau miss tanye , aku nak jawab je.

" Boleh tak saya present hari lain.?"

Tapi ...... :(
Lain pulak jadinyaa.. Waktu Geografi tu, miss sebut nama-nama negara yang belum present. lepastu miss sebut negara "GREECE". (*ouh ya, thats me.) aku pun angkat tangan.

" Awak bawak tak slide awak Rabi'atul ~~~~~ ?? " ( lembuttt je miss tanye aku. )

Mula-mula aku tak jawab. Sebab dalam kepala aku dok pikir.
"Aku nak cakap ke tak, dekat miss benda yang aku dah plan tadi?" 
Pasal, lembut jeeee miss tanye aku tadi .. serba salah rasa nak menolak pertanyaan miss tuu .. makaa.. 
Then, bila aku fikir balik. 
"Alaa, present jelaa.. Laptop pun dah bawak. Kalau tak present harini, hari lain kena present jugak? Sama je?"
So, aku pun angguk je kepala. Miss pun suruh cucuh wayar dekat projector slide tu dgn laptop aku. Aku pun mula present. Mula-mula present macam gelabah sikit. Sebab aku tak bawak nota tambahan. Tapi still buat aku tenang ( walaupun kelam kabut sikit ). Classmate semua sporting. macam-macam yang diorang tanye waktu aku present. lagi-lagi pasal 10 Tourist Destination in Greece tu. Ade tempat yang "hanya lelaki sahaja dibenarkan masuk. Wanita dilarang sama sekali." 

Nak tahu? meh aku story dekat sini pulak. Memang banyak aku buat reasearh pasal ni. Nak dekat 10 sumber aku pergi search pasal tempat ni untuk kepastian. 
Nama tempat ni 

MOUNT ATHOS 




* Dikenali sebagai Gunung Suci. ( The Holy Mountain )
* Gunung/semenanjung di Utara Greece.
* Untuk masuk ke Gunung Athos dikawal ketat. Hanya lelaki sahaja yang dibenarkan masuk. Wanita, kanak-kanak ataupun haiwan peliharaan dilarang masuk.
* kalau ikut kefahaman aku la.. ia kepercayaan diorang. Kehadiran perempuan menghalang mereka kepada pencerahan rohani sami-sami yang tinggal di situ.
*Tapi .. kalau tourist nak masuk pun bukan ape benda yang menarik pun kat dalam tu. ( pendapat aku laa.. kalau jenis yang suka menerokai alam tuu, mungkin berminat untuk masuk ke dalam. walaupun aku rasa macam takda ape-ape dekat dalam tu. )
*kalau ade tourist yang bawak bini ataupun girlfriend memang tak boleh bawak kaum wanita masuk. 

Tapi ! Haaa.. ado tapi nyaa... kedatangan pelancong ke negara Greece ni. Tinggi jugak .. maybe sebab cuaca dia yang lebih kepada cahaya matahari. Senang tourist nak  berjemur dekat pantai. lagipun bangunan-bangunan dia lebih terarah kepada putih, warna air laut yang sangat cantik. pemandangan landskap yang sangat indah.

Lecturer aku story, Greece ni sebenarnya Yunani. Islam dulu ade kat sini tapi sekarang tak banyak dan dekat Greece ni la tempat yang bermulanya GAY.


understand ? Hoho .. 
(  tukar topik. ) 
Heh ! Dekat kolej ade buat kursus kahwin. Murah pakej je. Roommate aku pun ajak la pegi. Nanti senanggg.. nak kahwin nanti tak payah nak pegi dah.. Lagipun murahh kenn walaupun aku belum ade calon lagi. Tapi, takpelahh .. aku mintak izin mama..

" ( bodekk ) mama,nak tanye ni. dulu-dulu mama buat kursus kahwin berapa puluh ringgit ha?"

Lepastu mama jawab. " sekarang ni manelaa mama ingat? Dah lama dahh berapa tahun dulu. Ce gi tanye paksu tu. Paksu baru kahwin. kenape ? Dah sampai seru ke?"

*adooohaiii .. soalan tuu la yang aku taknak mama tanye. aku pun jawab. "Uishhhh ! mane ade ! Tunggu la akak habis master dulu.. (lepastu mama gelak ) Takde laa ..dekat kolej akak ade buat kursus kahwin. Pakej die murah. akak rasa nak join. saje.. "

lepastu mama jawab. " Ouhh.. ingatkan dah sampai seruu.. haa, ikutlah tak kisahhh."



Hohohoo ...







Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Wednesday, 3 September 2014

Tak sengaja



Alahaiii .. malunya .. Semalam pegi beli barang-barang keperluan dekat Pasaraya.
Banyak yang dah habis lagipun.-,-"
Serbuk pencuci baju
Syampu 
Maggi Asam Laksa
Nak cari bekas container letak makanan ( Sebab Cik Ti ( Tikus ) asyik mencilokkk je makanan orang .. takkan tiap-2 hari nak sedekahkan kat die pulak ? Habis kita ni nak makan ape? *marah ni. marah ni ..)


Sampai dekat pasaraya.. terus cari Serbukk pencuci baju. Kali ni beli hok yang besar sikit. Stok untuk dua tiga bulan sebelum balik untuk raya haji nanti. Alangkah lagi bagus kalau dapat bertahan sampai lepas raya haji. Tak payah beli dah. hahaha .. 



Dah ceritanya lupa nak ambik bakul or troli. Maka bawaklah dengan tangan. Sambil tu cari maggi, cari nestum oat, cari syampu. So, dah dapat semua. Penuh semua barang kat tangan. ( cakap dlm hati. okay, boleh lagi bawak ni, tak payah ambik bakul laaa .. *malas punye pasal. )



Waktu cari syampu .. i was thinking. " Hmm .. rasa-rasa nak beli syampu yang botol besar laa . senang. Jimat pun jimat. Tak payah keluar bandar nak beli lagi. Jimat masa lagi. " maka aku pun ambil lah yang botol besar punya. Dan terus menuju ke bahagian frozen sebab roommates gua sedang meneliti minuman dekat situ. hahahaha .. Then, sambil tu aku pun carilah air yang aku nak minum dekat bahagian frozen tu .. 




Ade pulak brader hensem berkopiah, berjubah putih juga sedang meneliti air yang hendak dibeli.. cakap dalam hati jee. "hensem jugak brader ni .. "



Tapi, teruskan cari air yang aku nak tuu ..

Sambil-2 cari tu .. aku tak jumpa pun air yang aku nak. Aku cakap dalam hati. "Hmm ..  takde kott ??"


Lepastu tetibe, bolehhhhh pulak syampu yang aku pegang tu menggelongsor dari tangan aku. ? Kuat gila aku melatah. 



"Ouhhhh mak kau tak jumpa kotttt . "




Alahaiiii .. ape yang aku cakap dalam hati tadi terkeluar pulakk .. roommates aku gelakkk je ... aku lagi malu bila termelatah depan abang tu ,.. tapi nasib baik jugak lah tak terkeluar perkataan HENSEM yang aku cakap dalam hati tadi dekat depan abang tu .. kalau takkk .. malu gila ahhh ! 




Tapi en .. yang bab syampu tu .. bila balik rumah baru aku perasan yang aku tersalah beli. Disebabkan terpengaruh tengok botol syampu yang besar .. aku tersalah beli Perapi .. bukan syampu .. -,-" .. haishh ....

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Tuesday, 2 September 2014

Beri aku berita baik.

Taknak berita buruk. Aku taknak !


YA Allah, tolong beri aku berita yang baik. Perit rasa hati ni bila mama cakap yang bukan-bukan. Malam semalam, waktu mama dengan aku on the way nak pegi stesen bas dkat Greenwood,macam-macam mama cerita dekat aku. Waktu tu dalam kereta. Just two of us. Adik-adik yang lain tak ikut,duduk rumah sebab abah tak balik lagi dari kampung. Ada satu part tu mama kate.

“Kalau mama dah takda nanti, tolonglah bayarkan hutang kot-2 kalau ade.”

Aku terus cakap. “Mama nie !”

Lepastu aku pandang ke kiri, lemparkan pandangan ke luar tingkap. Pandang ke luar tingkap walaupun cuaca gelap dah malam. Aku cuma nak sorokkan tangis dengan air mata je .. 
Ya .. aku tahu, kisah mama taklah seindah mana macam kisah drama dan dongeng yang lain. Tapi, setiap apa yang mama kata. Menusuk dalam hati aku. Betapa pentingnya mama .. betapa pentingnya seorang ibu dalam hidup aku.


Aku tak ingat, waktu semester ni atau semester lepas ..aku betul-2 tak cukup duit belanja nak makan. Tapi aku tak bagitau mama pun. Sebab aku taknak menyusahkan mama. Aku segan nak mintak dekat mama. Tup-2, malam tu mama telefon. Tanye khabar aku. Pelajaran aku. Aku jawab. Semuanya okey je.. Lepastu mama tanye. 

“Duit belanja cukup lagi?”

Aku panik taktau nak jawab ape masa tu. 
“aa..Ade lagi. Takpe. Kalau takde. Akak bagitahu mama.”


Tu je jawapan aku mampu bagi untuk sedapkan hati mama.
Ya Allah. Ape pun yang berlaku.. Lindungilah mama dari sebarang penyakit. Aku taknak mama tinggalkan aku. Macam-macam perkara, cerita , kisah, memori, pengalaman dari kecik yang aku dah kongsi dengan mama ..belum tiba saat nya untuk aku lalui semua ni .. 


Tiap kali fikir pasal ni, tak  memasal berjujuran air mata aku jatuh. Fikir pasal mama, siapa tak nangis? Aku rasa macam hampir hilang tempat bermanja.  Mama banyak ambil berat pasal anak-anak die, mama banyak tolong aku dalam banyak perkara. 


Kalau ada yang rasa mama macam pilih kasih .. the answer is NO. Waktu kecik, zaman budak-budak.. memang akan terdetik dalam perasaan dan hati kau yang mengatakan parents kau pilih kasih antara adik beradik yang lain. Tapi, peracayalah cakap aku. Bila kau dah meningkat dewasa ,, bila kau dah matang .. dan kau cuba untuk faham situasi diorang , kenapa dan mengapa. 

Kau akan lebih faham bila kau sendiri cuba untuk bukak hati kau sendiri untuk fahami segala- galanya. waktu makan nasi pun terfikir pasal mama.. then aku teringat, mama pernah cakap .. "Tak baik menangis depan nasi. "
Tapi aku tak dapat nak berhenti nangis.. 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Saturday, 30 August 2014

Sedih lagi fikir



Tak berhenti sedih dalam hati. Terus aku berfikir tiap hari. Yakinkan aku perkara tu takkan terjadi. Kurangkan kesedihan hati aku. Seolah-olah ianya hidup dan mati aku. 


Harini ..

aku tengok mama cepat penat. Aku pun tolong mama kemas dapur tadi sebab renovate dapur, pasang task je. So, berhabuk. Kebnayakan barang kena cuci balik. 


Aku perhati je mama .. tapi banyak yang bermain dalam fikiran aku. Aku tolong urut kaki mama. Sambil urut kaki mama, hati aku sedih sangat. Aku takut mama tinggalkan aku. 



Lepas beli barang dekat bandar tengah hari tadi, lepastu balik rumah. Dalam pukul 5 lebih, petang macam tu .. Ajim balik dari perlawanan bola yang die join dengan member die. . Die terseda something, Then, die keluar kejap. Lepastu die datang kat aku. 



" Kak yong? enjin kereta mama tu kenapa hidup je dari tadi? "



Eh? Dah keluar kereta tadi, mama tak tutup ke enjin kereta ? 

"hah? Yekew? "
Lepastu aku tanye mama. " Mamaaa, mama tak tutup enjin kereta ke lepas keluar kerera tadi?"


"Eh? yeke ? Rasanya mama dah tutup tadi?"



Lepastu Ajim pegi dekat kereta mama, masuk. Then, tutup enjin kereta yang terpasang tu. Siap tunjuk lagi kunci yang die amik dari dalam kereta.  ( nasib baik, kalau ade orang nak curi kereta, dah senang-2 dah die bawak lari kereta tu macam tuuu je.  ) Aku jadi makin pelik. Mama tak pernah cuai macam ni? Aku kenal sangat mama aku. 



Lepas ajim bagi kunci, aku bagitau mama.. " Mama tak tutup lah mamaa .." 

Mama hairan. Sebab mama kate mama rasa dah tutup dah. Mama lupa agaknya. mustahil mama boleh lupa perkaran penting macam tu? Kenape dengan mama ?

Second, waktu nak masak sama-sama dengan mama .. Aku keluarkan ikan dari freezer atas. Letak dekat sinki. Rasa macam nak masak ikan goreng je harini. Lepastu mama tanye, 
" kenape letak ikan tu dalam freezer atas? Mama letak dekat bawah bahagian sayur tadi kan?"



Aku cakap laa.. "Akakla yang letak la ikan tu?"



" eh ? bukan mama letak bawah ke tadi?"



"Eh? mane ade? Keluar dari kereta tadi, akak yang bawak ikan ni, akak yang letak dalam peti ais atas. Mama bawak sayur je tadi ? 






" Ya Allahh ... berilah kesihatan yang baik untuk mama ya Allah. Hindarkan dan jauhkanlah mama dari searang penyakit yang boleh memudaratkan dirinya ya Allah .. Result biopsy tu next week.. Harap-harap takda ape jadi. Beri aku peluang juga. Amin. "

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...