Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Friday, 14 June 2013

Pleural Effusion

Assalamualaikum..


Pleural Effusion. 

Its abnormal Xray result.
Itu result yang aku dapat after aku buat Xray untuk  medical check up aku. Baru dapat result hari Selasa lepas ( 11.6.13 ) sambil tu .. ada appointment dengan doktor untuk buat medical check up kali kedua. But, this time . With doctor. Malu-malu je waktu pertama kali masuk. Sebab ingatkan doktor lelaki ? hakhak!
She's look at me.  "Yes? Have take a sit. " and dia tarik kerusi dekat sikit dengan dia. Aww.. so caring.

Masa mula-mula aku tengok dia.. Ya Allah .. comel nya doktor tu .. teringin nak jadi comel macam dia . Then, she ask me a few question and  shortly after that .. she openes a file at her computer, which is that is my Xray result. Okay, this is my first time I've seen my .. err .. ? . My lung . 

Muka doktor tu nampak risau. Aku tengok ke arah skrin komputer. Yes, memang aku nampak result Xray tu .. tapi ? aku tak tau nak tengok macam mana ? What ? Is there any problems?

Doktor tu bangun dari tempat duduk dia dan keluar dari bilik tu. I wonder ?
So, takde keje. Mata ni pun melilau lah tengok segala barang dekat atas meja. Ada cop tanda nama dia. Her name? . 
Is she chinese or what ? 
Lepas tu, mama masuk. Memandangkan, Mama lebih banyak tahu pasal hospital dan doktor kat situ. So, aku tanya mama pasal nama dia. Muka dia ala-ala chinese, Nama dia tak macam nama chinese pun? 

Ouh? Warga Myammar rupanya. Patutlah lawa sungguh. 
Lepas tu .. dia tanya.
"When she was a baby, is she has any problem ?"

My mum said. " Err.. she's premature baby. Tapi, tak ada apa masalah pun?"

"Sebelum ni ada batuk-batuk tak ? "

Aku geleng. "tak ada.". Then, she looked at my mother. 

"Sebelum ni dia takda rasa sakit dada, noo?"

Haha.. aku suka dia cakap .. "noo .. " macam orang kedah-siam cakap. Then, she's explain everything to my mother in english. Ya. aku faham apa yang mereka bualkan. Tapi, aku diam aje. First time aku tahu ada Pleural Effusion ni, aku nak tergelak. Bukan suka atau ape ? Just, aku terfikir.. sebelum ni takda rasa sakit or apa-apa pun ? ..Padahal, waktu tu doktor n my mum tengah risau .. wheather it is chronic or not?  Aku harap, tak lah. Takut, mama terlebih risau nanti. 

Dah lah nak pergi study ni. Kang tak pasal-pasal terus tak boleh pergi. Ooooo.. I hope not. Next week, kena buat ujian Xray lagi sekali. Nak pastikan sama ada Pleural effusion tu dah lama ataupun baru ? Doakan segalanya okay ye ? Wieya nak sambung belajar ..and reply my parent kindness.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...