Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Friday, 24 May 2013

Berusaha. Bersyukur



Assalamualaikum

Hm..
Mungkin ada sesetengah orang suka meluahkan apa saja tentang dirinya di dalam blog or dalam private diary. Alaa .. yang tulis-tulis pakai manual tuhh. Pakai tangan lah. Tapi, bagi Wieya. If perkara tu terlalu private, memanglah dalam diary lah jawabnya. Yang dalam blog ni sekadar perkongsian dan suka-suka aje. Betul kan ?

Hm .. tak sampai setahun tinggalkan sekolah .. dah mula rasa rindu. Miss my moment with my teachers and friends ! Uwaaaa ! ..

Keputusan nak sambung belajar melalui UPU pun tak dapat. Sedihnyaaa ..
Dalam hati tu memanglah terasa down sangat. Tapi, kalau ada yang senasib dengan Wieya ni .. don't worry. Kita hanya perlu berfikir positif aje. Jangan fikir yang bukan-bukan. My mum always adviced to me, that .. " Rezeki ada dekat mana-mana aje. Jangan risau. Allah dah bahagikan kepada umatnya dengan adil sekali. Cuma jangan sesekali tamak dalam memilikinya. "

Dengar ye .. jangan tamak .. Jangan tamak dalam ambil rasuah laa .. jangan tamak dalam mengambil hak orang lain yang tidak sepatutnya dimiliki. Jangan tamak hingga sanggup memakan harta yang haram dan pecah amanah . Jangan tamak kerana tamak adalah sifat dan amalan syaitaannnnnnnnnn ... Bersyukurlah. Kalau tak, Apa gunanya islam untuk mendidik umatnya ke arah yang benar ? Kan?

Lepastu, harus diingatlah pulak. Rezeki yang dikurniakan kepada  kita adalah hak mutlak Allah. Kita hanya meminjam. Bila-bila masa sahajja rezeki itu akan ditarik balik andainya tidak mempunyai rasa syukur dalam hati.
" Islam is not  just a religion ,  its a way of life. "
Huahuahua..
Tazkirah jumaat.



Dengan itu. I will not give up ! Wieya akan berusaha lagi nak capai cita-cita ni ! Nak belajar dan membalas jasa my parents walaupun tak dapat balas kesemuanya. Mungkin ada hikmah yang lebih baik. Untuk Wieya berusaha.  Alright !

 Be happy and positive !

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...