Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Sunday, 17 February 2013

Mood & status : Fever , fever and fever ...

Assalamualaikum ~

 Ohhh, my dear, my dear sekalian ~
Fever? Demam .. sama ajelah .. bahasa aje lain.
Atau, kalau hangpa nak dalam bahasa saintifik nya, "Abnormally high body temperature" ..

Ewahh! Mantopp! Itupun wa gagahkan diri ni, capai kamus Tribahasa Oxford Fajar dekat almari buku yang tunggu masa nak roboh tu..  Wooo.. 3 ratus 4 puluh 6 muka surat tuu ... itupun tak habis khatam lagi. Belum lagi masuk dia punya helaian kosong dengan kulit-kulit kamus tu sekali .. *Hangpa kira la sendiri ..

Dah tau diri ni demam, still jaga malam. Taknak tido. Tengok Wawa Semput Full Muvie *Movie dekat BLOG EMAS PUTIH. Ada part last yang Wawa nanges sebab Bobby tuu.. Tetiba aiyaq hinguihh ni pun m***l*h je. Err .. geli ~ Bukan sebab terharu dengan cerita tuu.. tapi, memang sebab selsema ..
Eh? " Selsema " ke ? " Selesema ?? " 
Which one??

Anyway, Rajenn akak Uzu kita update blog beliau. Wieya selalu jadi silent reader sebab nak kejar masa. Bukan macam tuan cik empunya blog ni .? Nak harapkan update blog? Huh? Update pasaiii segmen, giveaway, segmen, giveaway .. tu je story nya.. *nak mantapkan ekonomi dulu..

Herggghhh.. inilah yang terjadi jika sudah bertahun-tahun anda tidak diserang demam sampai membuatkan hidung anda tidak selesa.. Asyik nak tarik napaihh*nafas dalam-dalam je..

Hurghh.. teringat masa kecit-kecit dulu... *imbas kembali..

Kalau time demam, Mama mesti amek towel kecik.. basahkan .. then, letak atas dahi .. warghhhh, sejuknya ..*Mama penyayang ~ bagi ubat ~ suapkan. Haha.. sekarang? Dah tua bangka ! Buat sendiri la semua .. kalau demam, pandai-pandai la cari panadol ( paracetamol ) tuu ..
makan dua bijik - dewasa
makan sebijik - kanak-kanak tak matang

Amaran ! Jangan terlebih dos !

Pandai-pandai la hidup sendiri .. amek towel kecik tu sendiri, basahkan sendiri .. letakkan atas dahi sendiri .. Haiiighh.. best nya hidup di zaman kanak-kanak ribena. Bersuka riang ria hari raya ..
Eh? Kita ni? Still topik pasal demam kan? ..
Haa .. rabu lepas .. ( 13.02.2013 )
Kucing kesayangan kita baru je mati .. sedihhh ... pukul 5 petang, Wieya dengan adik baru balik dari shopping dekat Econsave. Nampak dia tengah lepak dekat atas batu bawah pokok depan rumah.. Then? Pukul 6 lebih, jiransss sebelah rumah panggil.. kata, "Awat kucing hang dah tak gerak dah? Mati ke?"

Bergegas lah tengokk .. Hm.. ya. its dead. Entahla? Mati mengejut. Masih Tidak diketahui puncanya. Mama keje shif petang, abah pulak balik kampung. Kami adik beradik je yang ada dekat rumah. Telefon mama, mama suruh balut dengan plastik dulu sementara nak tunggu abah balik dari kampung , tanam dia. Lepastu telefon abah pulak .. abah kata abah balik lagi dua hari. Haaa?

Nak ataupun tak, Wieya yang paling muda tua *sulung .. kenalah cari cangkul.. gali liang lahad untuk kucingku .. tidak mengapa .. demi mu yang telah lama setia menjadi sahabatku .. aku sanggup .. Dengan kudrat tulang empat kerat yang ada, Wieya gali, bergilir-gilir dengan adik. Tapi Wieya paling banyak menggalinya .. kesian pulak tengok adik terkial-kial pegang cangkul.. *Padahal, Wieya pun terkial-kial dah berapa tahun tak usik cangkul .. apatah lagi berkebun?

Sepanjang urusan menggali tuu .. Ramai yang lalu lalang, banyak jugak mata yang memandang. Ada jugak makcik bawak motor sambil lalu - jiran ni tegur ..
"Hah? gali apa tu?"
Then, dia nampak ekor kucing terjuntai keluar dari plastik .. terus dia cakap ..
"Hah! Tu diaaa ! Kucing mampuihhh ! "

Dalam time sedih tu, rasa nak tergelak jugakk ..macam-macam style posing yang kitorang buat time tangah mencangkul .. Hurmm ... mencangkul tak pakai gloves- sarung tangan.. melecet tangan ni. nasib baik sikit ..

( dah melalut jauh dah aku ni ) Cerita pasal demam tadi .. hari ni, bangun pagi je dah terasa pedih tekak ni .. sampai je waktu tengahhari pulak ..hidung ni pulak buat hal .. Namun, ku masih berharap agar dilayan seperti dulu ..kanak-kanak riang ribena *memang tak ar .. dah tua-tua nak menggedik manja lagi?

Malam tadi .. lepas makan maggi yang abah bawak balik dari restoran mamak.. abah bagi ubat selsema .. yelaa .. asyik..
"Sreigghhh ! Sreighhh ! " - sedut hingus . Kalau ada orang duduk sebelah pun, dia bengang. ye dak?

Oh ya ! Lupa pulakk .. tadi, my beloved Mak su ada datang rumah .. saje singgah .. beliau dengar Wieya asyik sedut hingus je*minta simpati  .. adalah sedikit sebanyak petua .. Ini diaa .. petua berkaitan dengan hidung - hingus - hindustan ..abaikan, hindustan tu bukan yer .. ini petua nak melegakan hidung yang tersumbat ..

Bahan2 yang diperlukan .. *wahahah .. macam nak buat resepi memasak pulak ..
- Vicks *tak tau apa itu vicks? Ini diaa ..
- Air panas * jangan panas sangat . panas biase-biase je ..

(a) Letak air panas tu dalam mangkuk.
(b) Letak beberapa titik Vicks ke dalamnya.
(c) Gaul supaya Vicks dan air sebati.
(d) Halakan wajah anda yang mulus itu ke atas wap-wap air yang berterbangan di udara tu .. terutama, halakan kepada hidung yang bermasalah.
(e) Dah? Tutup seluruh kepala anda yang dihalakan ke arah wap tadi , dengan kain .. jangan bukak selagi hidung tu tak lega lagi ..

Ok.

Habis sudah cerita & tutorial kitaa .... demam-demam ni banyak la melalut nyaaa ...
Demam+ selsema+ ulser .. :(

                        Sekian .. terima kasih sebab sudi baca ...






Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

6 comments:

Nour Adieb said...

paling x suka kalo selsema... mesti ada jak hingus yg kena tarik. haiyakkk

Yuliana Wahit said...

banyak2kan rehat eh.. done follow sini.. come visit my site.. http://www.sayeshukepink.com/

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

Maria Menado~ said...

kite xdemam tapi kite sakit pale.. T_T

imantizz_truper said...

kesiannya...

Sayidah Nafisah Ruslan said...

bila dah besar ni, kalau sakit kene urus sendiri.. sob sob

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...