Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Sunday, 29 December 2013

Percaya pada warna coklat m&m

Assalamualaikum...

Hm ... dalam masa beberapa hari lagi nak masuk tahun baru. 
Tahun 2014.
Tahun 2014 jugak aku tekad nak lupakan harapan yang lama dan mulakan harapan yang baru.
Setelah ditambah, tolak, darab dan bahagi ( *ape aku merepek ni? )

aku fikir, kita kena maju ke hadapan. Tak boleh lah nak teruskan stay berapa di kedudukan yang sekarang. Tak boleh nak stay denan ( *haaa.. kan dah typo kat situ ) harapan lama sebab, makin lama kita tunggu tapi tiada sebarang perubahan? Kelak, satu hari akan merosakkan diri kita.
Waktu berputar,
Masa bergerak ke depan dan tak pernah nak tunggu kita. Kita aje yang kadang-kadang terpaksa mengejar masa. Sebab orang dulu-dulu cakap, masa itu emas. Sampaikan diorang buat pepatah untuk sedarkan manusia sekalian alam yang masa itu berharga sangat. kalau nak dipendekkan cerita, "jangan suka buang masa" aje. Hahahah... aku pulak yang memanjang-manjangkan cerita.

Kemonnn .. *come on
Positifkan diri okay ? Teruskan hidup. Dengan itu akan dapat buatkan diri kita jadi lebih baik dari dulu.

Pernah aku lalui macam-macam cabaran macam warna coklat m&m ni. 

 ( *ada bakat jadi photographer tak? ) Tadi aku tengah makan m&m sambil conteng-conteng dlm buku , apebenda aku nak tulis dalam blog nanti. so, dapatlah idea tangkap gambar ni. Wohohohoo ... )


Kegagalan, ditinggalkan, dikecewakan .. ( bab-2 kecewa ni ada tahap macam kemehameha Goku dragonball pun ada ) Lepastu aku sedar, janganlah atas sesuatu perkara .. takkan kita nak seksa diri kita sendiri? 
Happykan diri. 
Buktikan yang kita boleh kuat !
( *bangkit bila ditolak jatuh bangkitlah semula. )

Haritu aku ada tengok video ceramah  kebangkitan semangat tahap Avatar dari Ustaz Azhar Idrus .. watch it okay .. maybe dapat beri harapan baru. Aku tukang bagi semangat je. Chaiyokk !






Hemohemohemo ~ Hoooo
ada betulnya jugak apa yang beliau cakapkan tu. Tak semstinya seorang kan? Mesti ramai. ( *aku pun terfikir gak? A'ah kan? )
Cuma berapa lama kita kekal dengan dia. Itu aje. Sebab tu dalam hidup ada pertemuan, ada perpisahan.
Sebenarnya banyak lagi yang beliau sampaikan, pandai-2 lah u alls cari dekat youtube tu. Berlambak.Haha.


# Untuk sesiapa yang baca blog ni .. Nahhhhh,  ambik. saya hadiahkan awak warna warni m&m supaya hidup awak penuh dengan warna warni yang dipenuhi dengan kemanisan pekat berkrim. 
Percaya pada takdir, ketentuan dan qada qadar Allah. 


Ouh ya ? baru teringat.. aku terharu gila bila ada orang like entry aku yang lepas. Tak sangka, terharu nak menangis tahap nak banjir . tapi aku tak dapat tengok sape yang like tuuu ..  terima kasihlahhh . tak sangka ada jugak orang baca blog buruk tahap usang ni.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Saturday, 21 December 2013

tak sampai

Assalamualaikum..


Hm .. terasa nak membebel panjang. Tapi aku tak tahu nak membebel ape ? . Ada sesetengah cerita aku suka kongsikan dengan readers, tapi ada sesetengah nya tak.  kiranya, privacy aku tetap ada even aku shared banyak story pun.

Aku ni ego.
Aku ni penakut. 
Bila terdengar orang lain sebut pasal cinta. Aku akan lari dengan sekuat hati. Pergi jauh-jauh. Aku taknak dengar ape-ape pun pasal cinta. Sebab apa yang aku tahu, cinta ni menyakitkan aku. Even aku sedar .. cinta tu ada dalam diri setiap manusia. Tapi aku tetap nak elak. *nampak tak ego aku kat situ? aku sedar, diri aku ni masih menunggu dia dan mengharap yang tak pasti. aku tak tahu apa yang membuatkan aku buat begitu. Aku pun pernah terfikir .. apa yang istimewa nya dia sampai aku jadi macam ni? 5 tahun aku cuba lupakan dia tetap tak boleh. Now? Sekarang.. kami contact semula. tapi takdalah rapat macam dulu. Sekadar biasa-biasa aje. 

Baru-baru ni 12 Disember 2013, it was my birthday. Ouh. Gila. Aku otp dengan dia dari pukul 12 sampai pukul 3. Betapa bahagianya aku waktu tu. *dapat cakap dengan dia. Dapat dengar suara dia. Aku rindu dia. Dia orang terakhir yang wish my birthday, padahal aku harap dialah orang yang pertama. Aku mati-mati ingat dia dah lupa birthday aku. Sedihh taap gaban. Tapi, aku tetap tunggu dia. Aku yakin dia tak lupa birthday aku. Then, suddenly .. pukul 10:34mlm. Baru dia sent wish message. Dia kata dia takde kredit nak mesej. Ha! Aku dah agakkkk .. *then, aku gelak sorang-sorang sebab aku bahagia sangat.

Taktau lah apa nak jadi dengan aku ni. Tak mampu nak luahkan segala yang terbuku di hati aku ni. Mungkin aku dah terbiasa simpan semuanya dalam hati aku. So, bila time nak luahkan .. aku terkelu. Tak tahu apa aku nak cakap ? Arghhh. frust ahh macam ni. tapi aku fikir jugak. dah lah sekarang tengah study. gatai pulak nak bercinta bagai. kang frust menonggeng. apa pun tarak. bayangkan, cinta jarak jauh pulak tu? arhhhh... lagi buat aku frust. Otp aku boleh membebel panjang dengan dia. Tapi, bila dah face to face.. satu apa pun tak keluar dari mulut. Nak pandang mata pun apatah lagi?

Ni lah luahan hati seorang perempuan yan lemah. entah apa masalah aku? malu tapi mahu. Puiii ... yes. aku tak berani. aku tak berani amik risiko. fine.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

tak pernah terungkap pun ....

Assalamualaikum...

Mesej yang nak ditulis dan di-sent sebenarnya .. 

"Heee ... Tak pernah pun baca ..  ok, selamat malam. Love you awak . selamat malam. jaga diri . Saya sayang awak sangat .. " 

Dari dulu lagi aq nak cakap semua ni . tapi tak terungkap . ? So, mesej ni jela yang mampu aq hantar  kat dia .

" Hehee .. Tak pernah pun baca ..Ok, waalaikumslm .. "



end.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Wednesday, 27 November 2013

Please don't hate me.


"Kenapa kau kisah sangat pasal orang lain ha ? Jangan fikir sangat pasal orang lain yang tak fikir pasal perasaan kau. Diorang tak kisah pun pasal kau. Engkau tu ! Fikir pasal diri kau sendiri. "



Aq terdiam.  Waktu tu aku fikir. Aku paksa diri aku untuk jaga hati semua orang. Walhal ? Aku tak mampu sebenarnya. Aq suka buat sesuatu di luar kemampuan aku. Even aku tahu aku tak boleh buat, tapi aku tetap buat. Hati aku ? Belakang cerita. Aku tolong jugak even waktu tu pada masa yang sama aku pun dalam kesusahan. Tapi aku diam. Aku ego dalam hal tu sebab aku fikir. Aku tak nak menyusahkan orang. Aku akan cuba selesaikan sendiri. Aku tak suka tengok orang lain susah hanya disebabkan aku. Aku akan lebih rasa bersalah. Biarlah aku yang susah. Walaupun di hujung ranting.

Maafkan aku andai aku ego dalam hal ini. Kisah silam yang membuatkan aku jadi begini. What you give, you deserve get it back. Aku cuba jadi kuat semangat dari kisah silam. Mungkin, kadang-kadang .. kebahagiaan di hadapan menutup semua kisah kesedihan aku di belakang.  Lihat senyuman ikhlas aku. Jangan sedih atas kesedihan aku kerana ianya akan makin bertambah. Kuatkan aku. Maafkan aku. Aku ego taknak berkongsi kesedihan aku. Aku taknak orang lain bersedih juga kerana aku. Walaupun air mata di hujung kelopak mata, aku akan tetap cuba bertahan. Tolong jangan benci aku atas semua ni.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Driver bas macho

Assalamualaikum

Tadi ..
Rancangnya nak pergi Hospital Selayang melawat kawan PLKN Shamine yang masuk wad hari tu . Shamine drive kereta. Aminah, schoolmate aku dulu pun ada sekali. Then, tetibe Mine cakap tak jadi pegi hospital. 
" Kte g TS. " 

"Whatt ?? Jangan main-main Mine. "

"Betul lah. Sumpah. Kan Minah ?"

Aminah pun sengih-sengih je. Haha. Nak caye ke taknak ni? Shamine ni kadang-kadang suka mengusik, menyakat, men-dajalkan kawan-2 dia. hahaha. Aku pun ikut sengih. Then, Drive sampai Rawang, rupa-rupanya betul .. tak jadi p hospital sebab Pieyka dah keluar wad. Ouh, ok. Then, g TS naik Komuter dari Rawang. Berhenti dekat KL Sentral. Beli tiket Ke Imbi pulak. Then, kena jalan kaki siket. Lintas jalan. Sementara tunggu lampu pejalan kaki bertukar hijau, ada sebuah bas Rapid KL berhenti di bahu jalan untuk turunkan penumpang. Aku tengok ~ je pemandu bas tu. Sekali pandang. Lepas pandang sekali tuu .. aku terus  tengok dia berterusan. Macho nye !

After dia berhentikan bas, dia macam kelam kabut siket nak cari button bukak pintu bas kot ? . Aku tersengih .. 

" Wuuuu .. Hensemnya driver bas tu ~ Muda lagi kot ! Dah lah hensem. Pakai pulak spect mata Rayband warna hitam... Ouh my ..."  

Muka, macam umur 20 lebih macam tu lah. Student kah dia? . Sooooo ... ouh, entahlah. taktaulah nak cakap macam mana? Jodoh. haha. puihh. dah mula merepek aku ni. Abang driver hensem tu pun aku boleh terpegun. Tapi kan, nak jeeee pandang dia and senyum meleret dekat dia. Tapi aku tahan je senyum aku tadi. *Aku senyum sorang-sorang je tadi. Aku nak pandang lama-lama tapi aku malu ... haiyoooo ... serius ! nak je melompat kat situ jugak .. tapi, ouh .. sabar Wieya. Sabar ~ .. jangan buat malu .

Aku sendiri pun taktahu apa motif aku tulis entry ni. Mungkin untuk sekadar ingatan aku.



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 25 November 2013

Jerteh

Assalamualaikum.. 

:p 
Cuti semester untuk semester 1/2013 dah mula. Habis sudah final exam. Dah ada dekat rumah dah pun. Home sweet home...
So,  kita manfaatkan cuti ni dnegan meng-update blog. Banyak yang tertangguh sebab uruskan hal-hal kolej. Lagi-lagi assignment yang berlambak menggunung. 

#throwback balik kampung thasya.

Hampir 6 bulan berada di perantauan*cehhh ..
kalau ada waktu cuti tuu .. hati ni mesti terdetik nak balik rumah. Tapi, apakan daya ~
jauh beribu-ribu batu hendaknya. So, daripada duduk mengurungkan diri dalam bilik hostel tu .. Wieya ikut member balik ke kampung dia. Kami berkawan sejak dari  bangku meja sekolah menengah tingkatan 2 sama kelas. Until now, takdir persahabatan pertemukan kami sampai ke alam kolej di Kelantan. Hoho ~ indahnya ayatku berjela-jela.

Dekat je, kat Jerteh, Terengganu. Naik bas. Perjalanan dari Kota Bharu - Jerteh lebih kurang dalam dua jam lebih rasanya. Wuuu .. dah lama tak rasa pemandangan hijau sawah padi. Tapi, kami sampai sana waktu petang dah nak hampir malam. So, keesokannya baru kitorang bergambar sakan sebab pemandangan Jerteh memang gila cool ! Cantik. 

Bila tidur waktu malam, memang sejuk gila. Macam-macm story yang kitorang bukak sebelum tidur, Macam bed time stoy lah pulak. Then, keesokannya.

Pagi-pagi lagi Thasya kejut Wieya dengan Azida. Suruh mandi. Fuuuu .. biasalah. Air dekat suasana kampung ni pagi-pagi memanglah sejuk membeku. Haha.. dalam pukul 10 macam tu Thasya ajak keluar pulak. Tengok keindahan sekeliling kampung. Wieya ni jenis yang suka bergambar .. so, This is it .



Sambil jalan-jalan dekat tepi sawah, boleh nampak ramah pesawah awal pagi dah turun ke sawah nak uruskan sawah. 



Jalan-jalan hirup udara segar. Tenangkan hati. *Waktu ni tengah stress dengan kampus. Homesick rindukan family sangat-sangat ..



Paling best, bila Tok Wan Thasya bawak balik buah-buahan. Wieya pun feeling-feeling lah makan buah-buahan ni banyak-banyak dengan harapan akan menjadi debab sikit sebab orang akap Wieya ni kurus keding sangat. Ngehehe .. dekat depan rumah je pokok-pokoknya. Macam-macam ada. Durian, Manggis, Rambutan, Langsat .. 
Ngahaha.. Aku kaya ! Lunch dengan buah-buahan. Pemakanan sungguh sihat. Makan buah je dah kenyang.



Thasya n Dida. Diorang ni buddyz sejak dari form 1 sampai form 5. Bahagia kan diorang.
Those yang belum kenal or baru kenal diorang mungkin akan gila-gila menyampah dengan dorang sebab perangai diorang yang kadang-kadang suka menggila. Tapi, exactly .. diorang friends yang peramah, ambil berat .. Kekadang tu .. Wieya boleh join jugak gila diorang ni. Terus hilang pemalu kucing dalam diri ini.




Wieya, kalau dah dapat pegang kamera *segala jenis kamera, kamera henfon, kamera dslr dan sbg nya. So, sukahatikulah nak tangkap gambar ape kan ... mana-mana sudut pandngan yang aq nampak .. itulah yang akan aku pamerkan. *ouh ? Aq ni sebenarnya student jurusan bahasa atau jurusan pelancongan ? Ok, abaikan. 







Bila dah further study jauh-jauh ni mestilah hati ni rasa sayu bila berjauhan terrutamanya bila jauh dengan family. Rasa keseorangan pun ada. Sampai rasa buat keputusan nak berhenti atas alasan jauh sangat dari family. 

"elehh , padahal .. masa mula-mula datang punyalah excited tahap gaban. Bila family dah balik .. Huh, Maaaa .. I miss you ... (dengan air mata mengalir deras macam sungai )"

Tapi, alhamdulillah. Diorang ada menemani. Even kampus kitorang jauh sikit tapi kadang-kadang tu  Wieya sanggup naik teksi tambang RM10-RM20 .. semata-mata nak jumpa n lepak denagn diorang. Port yang kitorang selalu pergi nak hilangkan stress , of course lah dekat Tesco. Ngahahaha ... Wieya sendiri taktahu macam mana nak cakap. ? Bila dekat Tesco tu, rasa macam ada dekat KL. *ok, pelik. 

Apa perbezaan antara Tesco Kota Bharu dengan Tesco lain ?

- Pembahagian kaunter yang berlainan untuk perempuan, berkeluarga dan untuk lelaki. Kalau kaunter tu ada sign untuk perempuan sahaja, maka jadinya untuk wanita sahaja. 

- Ditutup pada waktu solat jumaat .. akan dibuka selepas pukul 2 petang.

- Tidak menjual barangan mminuman keras, atau produk yang tidak halal.

- Dekat tulisan TESCO ada tulisan jawi.


*sumber gambar - google




Ada kisah di sebalik gambar ni. Wieya jadi tukang photographer nya. Thasya n Azida jadi model nya. *Wahahaha ...
Wieya : " Ok, ready  ~ ( Dorang dah senyum ready nak tangkap gambar ) .. Ok, 1 , 2 , 3 .. "

Then, maka lepas dah 3 saat dorang jadi patung lepastu dorang kembali bergerak nak tengok balik gambar yang Wieya tangkap tadi. Bila tengok balik dalam folder ..
 "Aiiikk ? Apa ni? Mana muka korang ? Kenapa nampak kaki Thasya je ? Ahahahahahaha.. pelik . " 

Lepastu mulalah kitorang gelak sakan, pasal gambar ni je. Waktu ni Dida yang paling banyak gelak.



 Time petang pulak, kitorang jalan kaki pusing kampung. Ternampak banyak lembu kena tambat dekat pokok. Wieya pandang Azida.

"Dida ~ Lembu tu tengok awaklah. Sape suruh pakai tudung warna merah ? Kalau lembu tu kejar, kita lari dulu. "

Haha. Hobiku suka menyakat Didaaaa .... kan dida kannnn .. Then, ternampak ada anak kambing. Mula-mula kitorang na p dekat dengan anak kambing tu, Thasya siap nak ambik gambar depan-depan lagi. 

"U smile, I smile ~ "

 Tapi tiba-tiba anak kambing tu datang dekat dengan kitorang. Ingatkan anak kambing tu nak kejar ? Beria - ia sungguh kitorang berlari ala-ala atlet Watson Nyambek. Fuuuuuu ~





 Gambar membelakangkan matahari. 



*Dida be my model sebelum kami berat hati nak balik ke kampus.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Tuesday, 19 November 2013

Pengajaran kawan

Assalamualaikum..


*Ok, kena mengaku yang blog ni dah bersarang dan berhabuk disebabkan kekangan masa. Mungkin ada yang kata  
"Aaaaahhh, itu hanya alasan semata." 
Tapi, memang betul pun. Aku cuba nak elakkan, tapi terjerat jugak dengan situasi macam ni .. 

Hari ni hari yang ke third last aku akan beraa di kelantan. Pheww .. pejam celik pejam celik dah nak cuti semester untuk semester 1/2013 ni. And now tengah ada final exam, harini jugak paper kedua terakhir untuk subjek Fundamental Of Tourism .. Boleh tahan lah nye .. esok tak ada exam .. hari khamis ada paper yang terakhir. 

Now terasa malas gila nak buat apa-apa. Itu yang terdetik dan tertimbul idea nak tulis blog ni . Rindu sangat nak tulis blog. Dulu tak ada masa. 

Meh sini nak cerita. 
Dulu masa pertama kali datang study dekat kelantan ni aku ada mention yang aku selalu homesick tiap kali balik semula ke kampus. Ini memang kawww kaww punya homesick. Sebab sebelum datang, kononya aku berlagak arrogant never will homesick.. haha. bila parents dah balik rumah .. haa.. tu dia, amik kau. Menangiss .. Mana tak nya. 4 bulan lebih rasanya aku homesick.. Asal sampai aje dekat hostel ..me akan nangis sorang-sorang. *nangis bagai nak rak macam orang putus cinta. -,-" Haiihh ...

Sekarang ni nak luangkan masa dengan blog semula. 
Biasalah, permulaan masuk ke KPTM ni macam-macam perasaan yang ada. Takut, sedih, excited nak jumpa kawan baru pun ada. Then, dapat asrama yang ... *ouh? Taktaulah macam mana nak cakap? Then, something happen yang membuatkan Wieya bergaduh dengan roommate yang suka ikut kepala sendiri. me rasa mcm nak hentak kepala sendiri dekat dinding.  She thinks she the BIG BOSS in the room. DUMB. 
Satu bilik ada 4 orang . Waktu awal perkenalan, kenal-kenal macam tu je. 

Nama apa ?
Asal mana?
Ambik kos apa?

Memang akulah yang paling pemurah memberikan senyuman. Tapi, waktu hari pertama aje. Then, start hari kedua .. aku mula tak suka dengan tempat ni. Seriusly. Aq gocoh dengan roommate aku tu pun sebab dia tak reti bahasa. Banyak cara yang aku buat untuk tak dekat dengan dia dah. Asal aku nak study dia buat bising.

1 ) wa cakap dengan mama nak berhenti .. 
( lepastu mama cakap, takkanlah nak berhenti disebabbkan budak tu aje?? Buat bodo jela dengan perangai dia tu. Allah Maha Mengetahui siapa betul, siapa yang salah. ) Ok, aku tabahkan hati.

2) Aq siap pergi  jumpa warden asrama dekat Lembah Sireh lagi, apply permohonan keluar dari asrama dan aq buat keputusan nak duduk dekat biilik sewa. Tapi, permohonan aku ditolak bulat-bulat. Cis.


Cerita 1 : 
Dia siap Bawak member dia ramai-ramai masuk lepak dalam bilik waktu aku tengah tido. *Padahal pagi esoknya ada kelas pagi wooiii .. takkan tak reti nak tido? Sampaii pukul 3 pagi kot. Gelak pun macam langsuir. Hadoiyy .. lainlah kalau telinga aku ni kalis bunyi. 

Cerita 2 : 
Lepastu dok marah kat aku yang aku pasang langsir tingkap. Nama pun perempuan ? Mestilah kena pasang langsir. Kau nak suruh orang luar tengok ke dengan dok dalam bilik tak pakai tudungnya? Dahtu ? Katil dua tingkat. Posisi dekat sebelah tingkap. Aku dok katil tingkat atas kononnya budak tu GAYAT. Padahal saje mengada taknak duduk tingkat atas. Fine, aku mengalah time tu.

Imagine that, aku duduk katil tingkat atas. Katil tepi tingkap ..
kau taknak pasang langsir. Takkan nak biar orang tengok aku tidur dengan tingkap tak da langsir. Kau takpela. Terlindung dari tigkap sikit. Tula. Taknak fikir. Tau cakap je.

Cerita 3 :  Bukak tutup pintu bilik air pun macam kat rumah takda pintu bilik air ? *once again, kalau teling wa ni kalis bunyi takpelaa .. NI ? hari-hari aku nak kena dengar kau bukak pintu tu kasar/kuat-2 .. aku pun fed up. Baik tanggalkan terus pintu tu. Tak payah ada pintu langsung. kan senang.

Cerita 4 : 
Biasalah. Dah nama pun kehidupan asrama. Tak lepas daripada kena kutuk, kena mengumpat. Sendiri yang buat orang lain yang dipersalahkan. Means, nak lari dari kesilapan diri sendiri. Dia tuduh budak lain mencuri. Especially about money. Kesian jugaklah kat roommate aku lagi sorang ni sebab asyik dia je kena tuduh. Padahal bukan dia yang buat pun? 

Cerita 5 : 
Disebabkan aku tak tahan dengan perangai dia yang rasa nak makan penyepak aku .. akupun tulislah nota berbaur sindiran atas faktor dia tak pernah nak sedar diri bila aku tegur dia. 
Aku tampal dekat tepi bilik air yang aku suruh dia tutup pintu bilik air perlahan-lahan. Keesokan paginya, before dia ke kelas dengan budak satu kos dengan dia.. aku lepak dekat meja dekat luar bilik. Doing my assignment. Then, maye dia terbaca my nota tu. Dia baca kuat-kuat. (nak bikin hati wa sakit ). Then, dia ajak member-member yang kamcing dengan dia baca nota yang kau tulis tu kuat-kuat. *perghhh .. memang menyirap gila time tu. Sambil dia keluar dari bilik otw nak turun tangga nak ke kampus, sempat lagi dia perli n sindir-sindir aku. Serius aku hilang mood and threw the teh o ais beside me to her. VERY ANNOYING ! Mengamuk sehh macam The Hulk. *tak dapat tahan marah.

She and her friends tereuskan jalan turun tangga. even aku mengamuk pun dia buat bodo je. Waktu dia bbalik dari kelas , dah tukar baju apa suma.. waktu tu tengah hari. ramai stduent dah keluar asrama ada kelas n mcm-2 lagi. Time tu aku still berada dekat meja tempat aku buat assignment.
 Waktu tu dia ajak  5 orang member dia, kepung aku yang keseorangan tu. Then, mulalah soal mcam-2. Aku ingat lagi dia cakap. " Salah kau, pandai-pandailah kau pikir sendiri. " Aku tak cakap. Dia yang cakap. Aku just repeat balik apa yang dia cakap. So, berhati-hati apabila berkata-kata.


After that memang aku tak tegur dia langsung, even duduk sebilik pun ? . Lantak kaulah. Aku tak kacau hidup kau. 

Cerita 6 :
Then, ada satu malam .. aku berjaga bersekang mata sampai pukul 2 pagi sebab nak siapkan assignment. Tak lama lagi nak kena submit. Aku ternampak budak tu ke hulu ke hilir ke hulu ke hilir . Dah kenapa ? Aku pun buat bodo jela. Dah aku cakap aku taknak amik tau apa-apa pasal dia lagi. Tiba-tiba sorang roommate aku datang kat aku. 

"Dompet ada mane? "

"Ade ni dalam beg, kenapa? "

"Simpan dompet elok-elok sebab ada barang Izah hilang. "

Izah tu budak bilik depan,  bilik aku.

"Hah? Barang ape?"

"Cincin tunang dia."

OMG. Serius aku terkejut. Waktu tu aku mengucap aje. Barang kawan sendiri pun budak tu amik ? Takut pun ada. Aku tanyelah.

"Siapa yang ambik ? "

"Izah cakap .. *i*j* yang curi. " ..

Waktu tu aku terfikir. Ouh ? selama ni, duit aku hilang tu dia yanag ambik ke ? Ouh .. ni kes kawan makan kawan lah ni ? lepas dah dengar cerita tu .. aku pun buat dek jela. malas nak amik tahu dengan lebih lanjut lagi. Aku pun teruskan buat assignment.

Dah pukul 2 lebih, pagi .. 
Aku ternampak dia  naik turun tingkat bilik asrama. Kejap bawak beg, kejap bawak barang. Dia nak g mana ? pindah bilik ke ? biarlah dia... 

Esoknya aku tengok budak tu dah tak ada. Katil dia semua dah kosong. Barang-barang dia semua dah tak ada. Takkan dia dah lari? .Then, bila kaku aenya yang lain, memang dah konfem dia dah lari. Lari sebab tak dapat nak bayar balik duit cincin tunang yang dia dah gadaikan tu. Patutlah dia lari, Izah ugut dia kalau dia tak pulangkan balik cincin tu atau balik balik duit pampasan cincin tu dia akan report polis. Maybe ia takut, dia lari balik kampung dia. 

Waktu tu aku fikir. Dahsyatnya dunia ni .. macam manalah kalau parents dia tau dia buat macam tu ?

Sampai aku dah nak habis semester 1/2013 budak tu tak berani nak datang balik. 


Tapi sekarang, alhamdulillah. Aku dengar cakap mama.
Selalu tabahkan hati.
Selalu bersabar, ada hikmah disebaliknya. Berhati-hati dengan orang yang kita baru kenal cuma jangan letak kepercayaan tu 100% pada seseorang.

Now, aku dah dapat sahabat yang insya allah boleh memahami antara satu sama lain. 
Alhamdulillah. Aku bersyukur pada Allah.  Apa yang aku nak cakap dalam entri kali ni . Berhati-hati dalam memilih kawan. 

Photos of my friends ? Wait and see .




 





Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Sunday, 10 November 2013

menunggu

Assalamualaikum..

Semalam, tiba-tibe aje rasa hati ni sedih sangat. Sedih ibarat kehilangan sesuatu dari diri.
Aku rasa give up nak tunggu dia. Putus asa sangat-sangat.  Tak ada guna aku terus menunggu sedangkan dia sedang bahagia ? Aku, berduka. 

Berfikir semula. Berharap pada sesuatu yang belum pasti. Aku sendiri pun belum pasti. Kini, aku serahkan segala-galanya pada Allah SWT untuk menentukan semuanya.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Thursday, 7 November 2013

ideaa ..

Assalamualaikum...

Diri dilanda berbagai stress. Esok final exam paper Pengajian Malaysia. Then, 4 more paper to go. Lepastu, fikir nak cari rumah sewa lagi. Tahun depan haruslah ada tempat tinggal. 





Errr ... i've no idea..

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Niat dan kawan

Assalamualaikum.. Heeee...

Dalam sedar tak sedar, dah hampir 6 bulan Wieya berjauhan dari family tercintaaa. Homesick, rindu, menangis, tahan rindu .. semua ada. Perit rasanya. Nak buat macam mana? Adat ke naegeri orang nak sambung belajar. Mama kata, "Yang penting, pelajaran."

Dah masuk bulan November dah pun. Hari ni hari kedua dalam kalendar islam. 
2 Muharam 1435H. Tetapkan dalam hati, niat yang suci murni dan ikhlas. 

Pertama: Niat nak habiskan Diploma dan belajar bersungguh-sungguh.
Kedua: Always want to make my parents proud of me.
Ketiga: Jadi contoh yang baik kepada adik-adik.
Keempat: Alhamdulillah, sehingga hari ni.. hati Wieya masihh lagi menunggu dia. Menunggu dia dalam hidup ini. 

Amin. Moga Allah SWT permudahkan segalanya.

Dalam 2 minggu lebih je lagi dah nak habis exam final untuk semester satu. Lepastu cuti semester dan boleh habiskan masa depan laptop. Before balik Selangor, kena cari rumah sewa atau bilik sewa area KPTM Kota Bharu sebab tahun depan dah tak duduk asrama. So, kena cari tempat tinggal dekat luar. Alhamdulillah jugak. Pada mulanya memang kita tak kenal kawan-kawan dekat sini. Kita terasa asing sangat.  Tapi, bila dah kenal antara satu sama lain. Smeakin okay walaupun pada walnya Wieya tersalah pilih kawan. Biasalah. Lumrah hidup.

Wieya harap, persahabatan yang mula terjalin ni akan kekal hingga akhir hayat. Wieya akan perkenalkan kawan-kawan di semester dua nanti insya allah.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Wednesday, 6 November 2013

Pengalaman alam kampus.

Assalamualaikum...

Bismillahhirohmannirohim ...

*pejam mata. Tenangkan hati. Senyum ..

Rasanya macam terlalu lama Wieya tak update blog ni .. sejakkk , sibuk dengan aktiviti kolej . At first memang tak dapat update blog sebab tak bawak laptop. Tapi, bila  assignment semakin menimbun, HARUSLAH jua bawak laptop. So, adik-adik kecilku yang berada di rumah tu memang tak dapat guna laptoplah. Haha .. Tungu Wieya balik cuti baru boleh guna.

Sejak masuk ke alam pelajar kampus .. macam-macam yang Wieya belajar kat sini. Yang mana satu intan permata, yang mana satu kaca. Yang mana suka ambil kesempatan terhadap kita, yang mana ambil berat tentang kita. Yang penting, stay berjauhan dari keluarga kena pandai jaga diri. Walaupun berjauhan, tetap ingat pada ibubapa yang banyak berkorban untuk kita. 

Pada mulanya memang perit untuk Wieya lalui semua ni. Tersangat perit. Tapi mungkin, semakin lama kita akan rasa semakin biasa. Pada masa yang sama untuk menjadi seorang yang lebih matang dan tabah dalam hadapi apa jua cabaran dan dugaan. Allah Maha Mendengar, Allah Maha Melihat, Allah Maha Penyayang, Allah Maha Agung. Kita duduk di bumi Allah, kena sentiasa ingat padaNYA. Minta oertolongan dan berdoa kepadanya. Jangan sesekali lupa padanya sebab Allah tak pernah lupakan hambanya.

Percaya juga kepada Allah. Andai ada yang berbuat jahat pada kita, TRUST ! Allah akan membalasnya dan memberikan petunjuk kepada orang yang buat jahat tu. 

Hari ni Wieya start exam final year untuk semester 1. Subjek inggeris untuk hari ni. Dakan Wieya berjaya ookehh ! Kejap je. Pejam celik- pejam celik dah nak masuk Semester dua untuk tahun depan. hikhik .....

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Saturday, 10 August 2013

Cerita sedih.

Assalamualaikum

cerita sedih .. pertama kali berada di negeri orang .. berjauhan dengan keluarga , tanpa mak ayah. tanpa adik - adik. Sebelum sambung belajar, aku dah yakin aku boleh cuba untuk survive . Tapi, sangkaan aku meleset. Bila aku sendiri yang merasai pengalaman, cabaran dan dugaan .. au terus rasa down .. aku tak boleh nak teruskan lagi. aku tak sanggup. Aku nak berada dengan family aku. I want to be with them .

Dari hari pertama aku dekat situ . macam-macam dugaan dan cabaran yang datang pada aku. Pernah berkali-kali aku menangis tak berhenti-henti. Apa yang ada dalam fikiran aku, hanyalah mama dan abah. Aku nak balik ... aku nak balik Selangor .. waktu hari nuzul quran haritu, aku nak balik Selangor jugak. Bila dapat jejakkan kaki ke tanah negeri Selangor .. aku rasa .. ya ! Ni lah tempat aku .

Kenapa hari tu aku terkejar-kejarkan tempat lain sedangkan aku dah selesa berada di tempat sendiri ? Manusia ...

Sekarang ? Masa tak boleh nak diputarkan kembali ? . Aku kena teruskan jugak . Takkan aku nak lepaskan segala pengorbanan parent aku selama ni ? perit atau tak .. kena hadapinya jugak.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Studies : Days 14 - mereka dah pergi meninggalkan aku 3 hari sebelum menjelangnya ramadhan

Assalamualaikum

07 Julai 2013 - Hari ke 14 aku ada dekat Kelantan.

Pagi, dalam pukul 8 lebih .. aku baru je melangkah masuk ke dalam bilik .. then, aku dapat mesej dari mama yang Cik Joe ( kawan rapat abah ) , dah tak ada. Cik Joe dah meninggal. Meninggal lepas beberapa minggu terkena strok untuk kali kedua. Dapat je mesej dari mama tu, air mata aku tak boleh nak berhenti mengalir. Tambah lagi dapat je mesej mama, aku terus suruh mama kol aku.
Aku nak balik .... !
Mama suruh telefon abah, abah yang tahu pasal cik joe. Bila dapat telefon abah, aku dapat dengar dalam talian, suara abah sedihh . Abah kata, arwah meninggal pukul 2 pagi. Waktu tu, terdetik dekat hati aku .. kenapa semua pergi dulu sebelum bulan puasa ? Hari tu Cik Tuah, ni ? Cik Joe pulak ? Ya Allah ...


Patut lah aku rasa tak sedap hati. Aku buat kertas pembentangan sampai pukul 3 pagi semalam. Then, Tengah hari , da;am pukul 1 lebih .. waktu tengah mesej Tachaa .. tiba-tiba mama telefon . Aku agak, if mama nak tanya keadaan aku if aku still bersedih pasal Ci Joe. Wahen I'm pick up the phone ..

"Yong ~ Mama nak cakap ni .. Wan dah takde. "

Once again ! Air mata aku bertambah deras mengalir nya. Two person leave me in the same day ? Aku rasa macam nak meraung ! Aku nak balik .. aku tak dapat balik ziarah mereka disebabkan aku jauh . Serius ! Aku menyesal pilih tempat jauh. Mujur lah time aku nangis tu, roommate aku takde dalam bilik. Aku sorang je. Mama pujuk aku jangan nangis.

Pukul 10 malam - Aku try kol mama, abah, anyah, ajim .. semua tak dapat ? Henfon aku tak de line ? Then, lepas solat isyak .. baca yassin untuk arwah Cik Joe and untuk arwah nenek . Lepas aje baca yassin.. ada number tak dikenali kol aku. Bila aku angkat, lah ? abah rupanya .. then, dapat cakap dengan mama. Mama kata, jangan sedih sangat. Semuanya berjalan dengan lancar. Mama n adik beradik yang lain yang mandikan dan kafankan jenazah arwah wan.

Malam tu aku kol mama lagi . Mama kata .. tahun lepas abah  hilang kawan untuk bergaduh .. tahun ni abah hilang kawan meng-getehh .. ( minum teh )

Ya llah .. terasa beratnya dugaan aku ni .. automatik aku terfikir aku nak berhenti .. aku taknak duduk studies kat situ dah . tasuka . ( tak suka ! )
Al fatihah untuk arwah .



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Studies : Days 10 - Their behavior

Assalamualaikum

Hm .. 
03 Julai 2013 

8:30 malam - Roommate aq tak tahu nak makan ape  ? Aku bagi cadangan .. makan murtabak. Then, lagi sorang ni sebut harga murtabak tu , RM2.50. tetiba dia kata ... " Daripada makan murtabak, baikk makan roti . " - dengan nada yang macam nak kena penyepak dari aku je. -

Sabar jela.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Studies : Days 9 - Hari kedua kuliah bermula

Assalamualaikum

02 Julai 2013 - Hari ke 9 aku berada di perantauan . *lah sangat ..

Without my family, without adik-adik ... Hari ni hari kedua kuliah bermula. :(
Tadi, waktu ada kelas foregein language Bahasa Arab, aku duduk dekat meja betul-betul depan meja lecturer . *menyesal lah pulak amik tempat depan ni . kang tak pasaiii-pasaii muka aku yang first sekali kena soal .

Sambil lecturer tu memperkenalkan diri, aku tulis segala apa yang lecturer tu cakap dalam notebook. Memang terlebih khusyuk lah.aku menulis tu. Then, terdengar lecturer tu cakap .. "Okeh .. ghoyak namo, asal mano, doh nikoh ko belum .. "

Ingatkan lecturer tu cakap dengan orang lain? Rupanya dia cakap dengan aku ? Hah! aku pun ? pandang lecturer tu .. terpinga-pinga. Dah agak .. aku pulak orang yang first sekali perkenalkan diri. Grrr .. bangun slow-slow ~  Tetiba dok terfikir .. Miss Yuslina cakap, budak Tourism kena beranikan diri dan ramah. Haihhh .. terketar-ketar jugak lah kaki n tangan aku.

Dengan ayu dan sopan. " Assalamualaikum . Nama saya .... ( bla .. bla ... bla ) , Asal dari Selangor, anak sulung dari 5 adik beradik. Sambil aku dok memperkenalkan diri tu .. tiba-tiba aku terpandang sorang budak lelaki ni . muka dia macam pelakon kot ?! Yang macam muka Aidil Aziz tu .. Tapi, Aidil Aziz tu lagi hensem .. dia tak hensem pun. Then, lecturer tu boleh pulak mengusik aku, tanya .. "Doh kawen ka belum ? "

Hooiihh, of course lah belumm ...

Then, ada sorang boys yang kecoh, yang memang wa tasuka dari hari pertama seminar hari tu .. aku ingatkan orang situ ? Rupanya dari Perak ?  Pelik ..

Dah tu ? Waktu kelas Miss Yuslina pulak , Miss cakap budak tourism kena jaga penampilan.  Pakai yang smart-smart and profesional ? Heh ? Aku ni dahla buta fashion .. dah tu ? Belajar pakai high heel dan wedges ? .. perghhh ...

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Lebih pahit dari kopi

Assalamualaikum


*Sedih menyelubungi diri ...

Tak nak balik kampus .. tak nak ! tak nak ... Hm ...  seminggu je ada dekat Selangor .. tak cukup masa diberi. Esok dah nak balik dah. Tadi, Abah dah keluar beli tiket bas. Sedihh ... sangat :(

I wish if I could turn back the time ..
I want to turn back the time ! Please , let me ..

Kehidupan dekat sana, tersangat lah tidak best .. lebih pahit daripada kopi. *seribu kali menyesal
Dekat Selangor ni, lebih manis dari susu pekat F&N .  Menyesal tak pilih tempat belajar dekat-dekat. kalau tak, tiap-tiap minggu boleh balik rumah. Tahun ni , raya pun tersangat lah tidak best ..

- kehidupan yang sangat perit sebagai seorang student.
- cuti yang sangat sekejap, seminggu aje?
- Tahun ni pun, mama tak dapat cuti lama. Sebelum puasa tak banyak masa untuk dilluangkan bersama sebab banyak kerja malam. Time raya pun, dari last puasa sampai raya kedua sahaja. Cuba bayangkan ?
- tak dapat luangkan banyak masa dengan maksu sebab maksu pun busy dengan kerja.

Berat hati nak tinggalkan adik-adik walaupun dalam tengah mood raya. Aku tak kisah sangat pasal raya, yang aku kisah .. aku nak ada bersama family dan adik-adik aku setiap masa aku nak bersama diorang.

Berjuta kali menyesal jugak sebab aku dah jauh dari diaaa. Aku dah tak dapat nak curi-curi tengok dia lagi sebab time sekolah, I can't stop starring at him. Now, jiwa aku gelisah if sehari aku tak tengok dia. Macam tu jugak dengan family aku. Sehari au tak dengar suara atau tengok diorang .. aku risau sangat-sangat.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Tuesday, 6 August 2013

Reunion 5 sastera 2 : Iftar together on 4th August 2013.

Assalamualaikum..


Bahagianya dapat duduk Selangor .. walaupun seminggu . tapi, Tak cukup!
Sedih .. sebab seminggu aje cutinya ..Sepanjang studies dekat sana .. tak tertanggug rasanya rindu pada family .. kawan-kawan sekolah yang rapat .. dan rindu pada seseorang .. seseorang yang .. entah lah ? Aku pun tak tau nak cakap macam mana? Tapi, aku masih menunggu dan berharap pada dia even dia dah ada orang lain. Arghhh ! Apa sedih-sedih ni ? . Wieya bukan nak cerita pasal ni ..

Nak cerita pasal REUNION !! Wuhuu .. Setelah .. lama jugak lah kami budak 5 Sastera 2 tak jumpa .. akhirnya dapat berkumpul kembali dalam satu malam. Iftar sama-sama .. dapat tangkap gambar bersama .. dapat tengok balik muka-muka yang selalu membuli Wieya. Haha. Jujur, Wieya cakap .. Lama tak jumpa diorang, memang terasa rindu.


 Jyeahhhh ! muka-muka gembiraaaaa ..
Time Wieya studies kat sana .. teruk gila homesick waaaa ... nangis tak henti-henti ..

Bila dapat jumpa diorang ~ memang gembira tak terkata !! Tengok je diorang, rasa tenang hati ni . sebab dapat tengok diorang. Alhamdulillah . semua sihat,tapi ada jugak lah beberapa orang yang tak datang. Sedihh tak dapat jumpa diorang. Sabrina belajar dekat Gombak .. Shamine menunggu PLKN, Yan belajar dekat Shahputra. Syeraa dekat KK kat Kuantan dengan Yan. Aku sorang je tercampak jauh dekat Kelantan. Menyesal ~




About this picture, and the person .. This is Azila. My ex -classmate. Now, dia masuk form 6. Azila ni pendiam. Tapi, Wieya suka berborak dengan dia even kadang-kadang dia pendiam. Tapi, time reunion .. Wieya nampak dia macam ?? Lain dari yang lain . ? dia cantik sangat malam tu .. Seri ramadhan semestinya. Wieya ada pos gambar Wieya bersama dia dekat instagram .. and I've say something .. tapi, cuma di instagram je. haha .. Boleh follow my instgram okay .. cari je. ... dhia adawiyah . mesti jumpe.




Wieya tak tahu kenapa ? Tapi, Wieya nampak .. Ezzrie ( baju kuning ) uh nampak lain macam ? Tak macam masa sekolah tahun lepas. ? nampak macam ? . entah lah .. tapi, suka tengok dia sekarang .. look at his smile dan suka tengok kengkawan yang lain. Banyak yang berubah ..





Hahahaha ..



Haaa ! Masing-masing pun dah bertambah sporting ! .. Happy go lucky aje .. bertambah matang. Ada yang dah berubah ke arah kebaikan. Alhamdulilah .. ada jugak perkara yang tak kami jangka ? . haha. anyway .. to my friends . Aku memang happy dengan korang ..  hope kita boleh berkumpul sama-sama lagi macam ni ..

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Studies : 2 days before leave Selangor

Assalamualaikum

Hehe .. Hari ni baru dapat taip entri selepas selama sebulan lebih aku sambung studies. Ohhh myy .. without laptop, without television, without internet .. sungguh sadis . Selama aku jauh dari family pun .. aku dapat merasai rasa homesick yang teruk. Nak dekat dua tiga minggu aku nangis bila teringatkan family aku. Sampai ada roommate aku ni siap perli free-2 dekat aku. Huh, aku diam jela. Memang kuat memerli la. Tapi, itulah dugaan dan ujian yang perlu kita tempuhi.

Once again, inilah dinamakan berdikari. Semua kita kena hadapi sendiri.

 Disebabkan banyak benda aku nak cerita, tapi selama aku studie tak dapat nak buka blog .. aku just menulis dalam diary je. dari dalam diary .. aku ceritakan balik dekat blog ni ..so, dah alang-alang aku cuti rayaaa ni .. better aku luangkan masa tulis blog untuk entri yang banyak aku terlepas.

Entri 21 Jun 2013 : Dekat rumah, dalam bilik. ( 2 days before leave Selangor )

- Esok 22 Jun 2013. Esok kena balik kampung, spend time dekat kampung, Pahang sebelum bertolak ke Kelantan on 23 Jun 2013. Kelantan kan jauh dari Selangor .. so, if stay kejap dekat kampung .. rasanya boleh jimat masa perjalanan sikit. Merancang perjalanan. Now, dah nak pukul 5 pagi. Aku still tak tidur lagi.

Nak spend time peghabeh dengan laptop and my room. Sayu hati nak tinggalkan Semua. Katil, Bilik, Motor .. Petang tadi aku sempat bawak motor round satu taman perumahan. Bawak Iffah and adik Nuha. Now, tengah tengok Twilight 1-4. haha.. Tak tido sebab tengok twilight .. Kang, dekat Kelantan dah tak boleh nak menghadap laptop dah. Gila best twilight !


Entri 24 Jun 2013 - 

Pukul 5 lebih, nak dekat pukul 6 aku dah bangun dah. Gemuruh punya pasal ! Aku, kalau gemuruh .. mesti sakit perut. Hadoiyy .. please jangan buat hal ~




Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Balik Selangor .. dan Surprise !

Assalamualaikum ..

Wuuu .. Tak sangka . Wieya dapat surprise dari Blog Fizgrahic !
Wieya bertolak dari Kelantan, hari khamis , malam pukul 9:30pm. Then,sampai Greenwood, Selangor dalam pukul 6 lebih, tak silap ? Mama datang jemput dekat Greenwood. Wahhh !! Rasa leganya hati dapat balik Selangor sempena nak dekat rayaaaaaa ni .

Wieya, Tachaa and Didaaa.. menggila dalam bas. Best betul !
Haritu, hari Nuzul Quran .. Wieya naik bas sorang balik ke Selangor , boring betul. Takde sape nak  berborak . Tido jelaaa. wahahaha ... Then, bila dah sampai rumah. Rest kejap. Letih wooo .. 10 jam dalam bas . Boleh senget pinggang dibuatnya. Kali kedua, balik Selangor naik bas.

Then, mama bagi something . Dua keping sampul surat. Satu, surat twaran dari kolej-kolej ..s atu lagi surat yang tidak diketahui. ? Haha.. excited kot nak bukak ! Sape yang bagi ni kan ?? Bukak je sampul .. haha .. Yeayyy !! Dapat Kad raya pertama dari Fizgraphic ! ..

Sedihh .. tahun ni tak dapat mana-mana kad raya lagi ~  dulu, waktu sekolah rendah .. rajin sangat membeli kad raya lepastu samnggup bersekang mata malam-malam semata-mata nak tulis kad raya bagi dekat kengkawan sekolah rendah. Rindu nak buat macam tu . tapi sekrang dah takdak masa ..



Haha .. terima kasih banyak-banyak FIZGRAPHIC . Terima kasih jugak untuk duit RM50 tu . Boleh beli kasut raya . hahahahaha ...

SELAMAT HARI RAYA JUGAK UNTUK SEMUA UMAT ISLAM DI SELURUH DUNIA, KEPADA FAMILY, SAHABAT HANDAI .. RAKAN BLOGGER, MAAF DIPINTA ANDAI ADA KESALAHAN YANG WIEYA DAH BUAT.



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 5 August 2013

Studies : Days 8 - Homesick.

Assalamualaikum

01 Julai 2013 - Hari ke 8 aku berada berseorangan di Kelantan without my parents. And my homesick are getting worse . ! Really worse. I can't stop crying when I remember them.

10:10 pagi : Wake up in the morning. Wearing Baju Kurung for first day of class. Macam tak percaya aje ? And now, Still waiting what gonna be happen  today. So bored ~ Masuk dalam dewan auditorium bersederhana sahaja keluasan dia. Ouh ? Jumlah pelajar dia, hampir jugak memenuhi ruang dewan tu. Kesemuanya pelajar kos Diploma Pelancongan. Bukan Pelencongan ye. *ada budak lelaki dalam dewan tu asyik cakap "pelencongan" je. Naik menyampah dengar . -,-"

10:15 pagi: Duduk dekat tempat yang kosong. Alone, still no making friends yet. Entah lah. Aku just tunggu what will gonna happen. Student yang lain masing-masing dah berkenal-kenalan dengan kawan diorang. Aku ni  pemalu. Suddenly ? Aku dihalau dari tempat aku duduk.

" Awak ! Dah ado ore ( orang ) doh tempak ( tempat ) ni.  Budak sains ... bla .. bla.... blaa...  ~"

 Nak je sound. "eh ? takde nama kawan awak tu pun ? " Sakit hati pun ada. Tapi .. Aku diam. Aku bangun dah cari tempat duduk yang lain. Sabar ~ Ada hikmah disebalik apa yang berlaku. *ok, aku dah nak nangis. Aku cuma mampu berharap aku bermimpi sekrang. Ini ujian dan dugaanNYA. Rasa nak demam. Rasa lembik macam nak demam je. Jelly nyaaaa ...

Malam ..

Keluar makan denga roomate. Makan dekat sebuah kedai makan. Aku order yang biasa-biasa aje. Nasi goreng biasa + teh o panas. Bila order sampai, nasi goreng dia , berbeza sangat dengan nasi goreng tempat aku. Nasi goreng tempat aku, even RM4 pun, ada macam-macam. Ada sayur campur, ayam, udang blaa.. blaa .. tapi ? Nasi goreng yang aku order ni .. just ?
 Nasi, kicap dan beberapa ketul ayam = RM4 .. cuba bayangkan ? Kalau gituu, aku pun boleh masak sendiri. ? dah tu .. gelas Teh O aku, sumbing. Pecah sikit. Takkan tukang buat air tu tak perasan kot ? terus hidangkan gelas pecah dekat customer ? Aku terus takdakk selera.

Tiga orang housemate yang makan sekali dengan aku gelak + bahan aku sebab aku order nasi gorang yang memang tak ada rupa nasi goreng langsung ? Rasa nak nangis je. Tapi aku tahan je.Sedihh ..

Rindukan adik-adik ~ nak gaduh dnegan adik-adik . nak mandikan Nuha, budak kecik tuu.. risau .. agak-agak .. adik-adik macam mana lah dekat sana wihout me ? ..


Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Wednesday, 19 June 2013

Sebenarnya ...saya

Assalamualaikum

(  -_-" )  .
Apekebenda lah yang ada dalam kepala aku ni ?? Lain yang nak luahkan, lain yang aku cakap . ?? Sebenarnya, rindu yang teramat. Tapi, rindu tu disorokkan .nak luahkan punggggg susah . Susah sangat. Tak tau lah sampai bila hati ni asyik nak pendam je?
Mess !

Mungkin aku mencintaimu walaupun engkau tak pernah tahu,
Mungkin aku mencintaimu tanpa lelah atau pun jemu,

 

Mungkin kita tak bersama di takdirkan,
Tak mengapa asal kau bahagia,

 

Biar aku mencintaimu biar tiada siapa yang tahu,
Biar aku mencintaimu dalam diam ataupun bisu,


So, Wieya nak tahu apa yang dia tengah buat .. Wieya try sent message kat die. Try okay ! Tak taulah dia reply atau pun tak. ? Sekadar mencuba aje.


Me : " Kenal adik kiter tak ? " 

( Actually, takde motif pun tanya soalan ni. ? Taktau nak tanye ape ? Padahal saje nak berborak tapi taktau nak tanye ape ? )

Him : " Jap2, yang mane eh?Tak pasti ar . Asal ? "

( OMG ! Alhamdulillah. Dia reply ! .. Ok, Wieya. Relaxxx .. jangan gabra sangat .. rilekkk .. tenangkan hati.)

Me : "Oh, takde ape. Haha. Saje tanye, busy ke ? " 

 ( Padahal, sebenarnya dalam hati, mana ada tak ada ape-2 ? . Mestilah ... ada tujuan saya mesej awak ni.. Maaf sebab saya terpaksa tipu awak yang saya rindukan awak. Sebenarnya saya saje je mesej awak. nak lepaskan rindu sebab tak lama lagi, saya akan berada jauh dari awak. Uwaaaa...)


Him : " Takdelah sangat. Hm, sape adik kamu ? "

Me : " One of the girl yang jaga koperasi. So? Form 6 ok tak? "

Him : " Ow. yeke. Hm, buat masa nh ok jew. "

( Dia cakap ok ? Oklah tu kot  )

Me : " Oh. Tggu upu untuk next year punya intake ke ? "

Him : " Kekal Form 6. Adik kenal **** ke ? "

Me : " Oh. Oklah. Form 6 lagi better. Just kena struggle lebih. Owh. Tak, die tak kenal pun. Oh, oklah. saje nak tanye khabar, sihat ke tak. Ok, ke tak. Hehe. Dont be to stress yup. Kte always doakan yang terbaik, ok. "

( No, why awak tak mohon KPTM macam kiter ? mana tawu boleh dapat satu kampus ke ? Hari-2 saya boleh usha awak dari jauh. Lepastu tersengih sorangg-sorangg ..)

Him : " Kita sihat je.ok trima kasih. "

( Ok, dia sihat. Alhamdulillah. )

Me : " Alhamdulillah. Rindu nak tengok orang tu senyum ohh. Haha. oklah. nyte. "

( Serius ! Rindu nak tengok dia senyum. Sebab dia senyum, boleh buat hati kita cair. Lepastu rindu nak tengok dia pakai songkok. Kalau boleh, nak pengsan time tu jugak. Masa taip ayat mesej ni ..I feel like ??? Uiihh ? nak sent ke taknak ? Alih-2, tutup mata lepastu tekan button sent .. haha ..  )

Him : " Raye nanti, owang datang rumah die. Huhu "

( Uihh ? Really ? Betul ke ni ? betul ke ? Excited ni ! )

Me : " Yeayy ! Haha. Tapi, raya nanti taktau dapat cuti panjang ke tak nanti dah lah jauh kat kelantan. Entah bila balik lg. "

Him : " Oo, kamu sambung mana? "

Me : " Kptm kelantan. Jauh sehh .. " 

 ( Sedih woo .. nanti saya jauh dari awakk .. *nak nangis .. )

Lepastu dia tak reply ? aikkk ? nape tak reply ?? Wieya sent lagi mesej. Nak bagi semangat dekat dia.

Me :  " ****, just nak say, walau kat mana kita berada pun, kalau kita usaha, kita akan berjaya. jadi, next destination.. mesti **** akan berjaya.Okay !! Doa kiter selalu ada dengan ****. Remember that ya. Nyte. Ada masa,kita jumpa or berkumpul macam dulu ok. Nyte again. "




Suddenly ? He replied message.

Him : " Bidang apa ? "

Me : " Tourim. Haha. Kaki jalan.  " ( Nanti, boleh saya bawak awak jalan-jalan. :p )


Him : " Oww.. Bila masuk ?"

Me : " Isnin minggu depan. Wish me luck ya ? " 

 ( aduhh , bukan nak cakap pasal ni. Nak cakap saya rindukan awak. Itu aje. Tapi, dari tadi tak terluah pun. )

Him. " Ow ok. insya allah. "

( Saya betul-betul berharap awak doakan saya.  )





Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Tuesday, 18 June 2013

rasa hati

Assalamualaikum

Tiada modal yang aq nak ceritakan. Tiada bahan aku nak sampaikan. Baru aje lepas tengok Official Videoklip Najwa Latif yang terbaru. I LOVE YOU. Kalau ada yang dah tengok, mesti rasa terharu dengan klip video tu . Tapi,  kalau ada yang tak suka .. rasanya tak perlu kot nak buruk-2 kan keadaan. Diam-diam sudah lah kan ? Luahkan rasa SENANG HATI cukup lah.

Kisah di sebalik Lirik-lirik lagu Najwa sama dengan my life either.


Mungkin kita pernah rasa tentang cinta,
Yang takdirnya bukan untuk kita,

Mungkin ini adalah cara meluah cinta,
Tanpa berkata atau berpandang mata,

I’m sorry but i love you,
I’m sorry if i miss you,
Even if i can’t have you ,
You know i’ll always be there for you,

Mungkin aku mencintaimu walaupun engkau tak pernah tahu,
Mungkin aku mencintaimu tanpa lelah atau pun jemu,

Mungkin kita tak bersama di takdirkan,
Tak mengapa asal kau bahagia,

Biar aku mencintaimu biar tiada siapa yang tahu,
Biar aku mencintaimu dalam diam ataupun bisu,

I’m sorry but i love you,
I’m sorry if i miss you,
Even if i can’t have you,
You know i’ll always be there for you.
I’m sorry but i love you..


Sampai sekarang, 
Hati ni masih menunggu dia walaupun ada insan yang juga yang meminta cinta ini. Dah lama, hati ini diam-diam menyimpan perasaan terhadap dia. Tapi, takdirnya dia bukan untuk aku. 4 tahun dah berlalu. Tapi, aku still simpan lagi hati ni untuk dia andainya dia perlukan aku. Tak tahu kenapa hati ini masih menunggu dia sedangkan ianya bagaikan mengharap sesuatu yang belum pasti ? Sedih rasanya.

Walaupun dia bukan ditakdirkan untuk aku, Kalau dia susah, aku suka tolong dia, even kadang-kadang hati ni terluka. Tapi, aku diamkan aje. Aku tak kisah.









Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Sunday, 16 June 2013

tanya pasal dia

Assalamualaikum

 8 Days more .

Lagi 8 hari aje lagi sebelum continue my studies tu Kelantan. Bakal berjauhan dengan family. Bakal berpuasa. Memang bakal berjauhan dengan someone jugak.

Tadi, online facebook, then ada sorang kawan sekolah tak sama kelas .. chat dengan Wieya. Its nothing. Just soalan biasa-biasa bagi pelajar lepasan SPM. Dah sambung belajar ke ? Belajar dekat  mana ? amik kos ape ? Haha ..

Masa mula-mula chat dengan dia pun dah terdetik dekat hati ni nak tanya pasal someone. Actually, I have feelings with his ​​classmates. Or, as be known as CRUSH. Its been long tme I've keep this feeling. Since form 2. So, dah 4 tahun. Ngahahaha .. taktik betoii ! Mula-mula dok tanye-2 la pasal geng-geng dia yang lain ... ingatkan nak selit nama "dia" n tanye "dia" sambung belajar kat mana sekarang. Tapi tak. Soalan yang seterusnya baru tanye pasal dia. Then, hati ni pun dah rasa tak tertanggung rindu rasanya .. ahhh .. tak kira . Tanye lah jugak ..

"Urm, ***z dah sambung belajar ke? "

"***z masuk f6. ehhhh...da agak da mesti tanye punya .. "

Huish, dia ni ? macam tau-tau je orang nak tanye pasal kawan dia. Kantoi .. Kiter pun, cover line laa ..

"ehhh .. tak yah la pikiaq bukan-2. tanye je pun. macam ko tanye pasal Yan tadi. tak boleh ke cik abang oiiii ? ."

" boley je jangan mare ..huhuhuhihhihihihih "

Alhamdulillah. Dapat tau jugak. Sekurang-kurangnya "dia" sambung belajar. Tak kira kat mana pun dia belajar .. harap dia berjaya dalam hidup dia . Amin . Dah dapat tahu itu pun kira Alhamdulillah.

"Seorang perempuan boleh menyimpan perasaannya kepada seseorang selama bertahun-tahun. "

Haha .. Wieya terbaca quote di atas ni dekat sumber mana entah ? Dah lupa. Quote tu seolah-olah sama dengan diri ni .. hehe .. beginilah perasaan orang yang menyimpan perasaan nya terhadap seseorang selama bertahun-tahun.

Got a chance to watch Titanic Movies on TV2.
". Hati wanita seolah bagaikan lautan dalam yang penuh rahsia . - Titanic - "

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Friday, 14 June 2013

Pleural Effusion

Assalamualaikum..


Pleural Effusion. 

Its abnormal Xray result.
Itu result yang aku dapat after aku buat Xray untuk  medical check up aku. Baru dapat result hari Selasa lepas ( 11.6.13 ) sambil tu .. ada appointment dengan doktor untuk buat medical check up kali kedua. But, this time . With doctor. Malu-malu je waktu pertama kali masuk. Sebab ingatkan doktor lelaki ? hakhak!
She's look at me.  "Yes? Have take a sit. " and dia tarik kerusi dekat sikit dengan dia. Aww.. so caring.

Masa mula-mula aku tengok dia.. Ya Allah .. comel nya doktor tu .. teringin nak jadi comel macam dia . Then, she ask me a few question and  shortly after that .. she openes a file at her computer, which is that is my Xray result. Okay, this is my first time I've seen my .. err .. ? . My lung . 

Muka doktor tu nampak risau. Aku tengok ke arah skrin komputer. Yes, memang aku nampak result Xray tu .. tapi ? aku tak tau nak tengok macam mana ? What ? Is there any problems?

Doktor tu bangun dari tempat duduk dia dan keluar dari bilik tu. I wonder ?
So, takde keje. Mata ni pun melilau lah tengok segala barang dekat atas meja. Ada cop tanda nama dia. Her name? . 
Is she chinese or what ? 
Lepas tu, mama masuk. Memandangkan, Mama lebih banyak tahu pasal hospital dan doktor kat situ. So, aku tanya mama pasal nama dia. Muka dia ala-ala chinese, Nama dia tak macam nama chinese pun? 

Ouh? Warga Myammar rupanya. Patutlah lawa sungguh. 
Lepas tu .. dia tanya.
"When she was a baby, is she has any problem ?"

My mum said. " Err.. she's premature baby. Tapi, tak ada apa masalah pun?"

"Sebelum ni ada batuk-batuk tak ? "

Aku geleng. "tak ada.". Then, she looked at my mother. 

"Sebelum ni dia takda rasa sakit dada, noo?"

Haha.. aku suka dia cakap .. "noo .. " macam orang kedah-siam cakap. Then, she's explain everything to my mother in english. Ya. aku faham apa yang mereka bualkan. Tapi, aku diam aje. First time aku tahu ada Pleural Effusion ni, aku nak tergelak. Bukan suka atau ape ? Just, aku terfikir.. sebelum ni takda rasa sakit or apa-apa pun ? ..Padahal, waktu tu doktor n my mum tengah risau .. wheather it is chronic or not?  Aku harap, tak lah. Takut, mama terlebih risau nanti. 

Dah lah nak pergi study ni. Kang tak pasal-pasal terus tak boleh pergi. Ooooo.. I hope not. Next week, kena buat ujian Xray lagi sekali. Nak pastikan sama ada Pleural effusion tu dah lama ataupun baru ? Doakan segalanya okay ye ? Wieya nak sambung belajar ..and reply my parent kindness.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 10 June 2013

Berdebar.

Assalamualaikum


Lagi 13 hari lagi sebelum aq berangkat study ke Kelantan dengan penuh harapan. Makin hari main berdebar. Masa first-2 dapat tawaran tu, punyelah excited. Hm, pasal persiapan, ? Senarai barang, banyak yang dah di-list kan .. Tapi, kebanyakannya  tak berapa nak siap lagi. Just a few document. Perghh, banyak gila urusan. Benda yang dah siap dibuat, just ..medical check up. Itupun separuh je siap. Separuh lagi, esok .

Banyak lagi nak kena buat. Nak isi borang lagi. Fotostat dokumen penting lagi. Warghhh ..

 "Ya Allah, permudahkan lah segala urusanku untuk sambung belajar mencari ilmu pergi dengan harapan dan pulang dengan membawa kejayaan. Amin .."

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Saturday, 8 June 2013

" ........ kalau cucu beli, nenek hadiahkan sekali bekas untuk simpan batu-batu ni .."

Assalamualaikum

Bosan dengan facebook, aku cari blog .. Sebab blog tak pernah bosan. Haha ..
Anyway, entri ni dah lama tersimpan dalam hati .. tapi, taktau bila nak publishh dalam blog .. and now,takde benda nak publish. inilah diaa..



Its second day, kami one family jalan-jalan dekat Pulau Pinang.  Best ! Dalam satu hari tu, kami pergi makan nasi kandar, pergi Bukit Bendera naik kereta api.. Hoho .. macam-macam tempat yang kami singgah. Tengok lukisan jalanan yang dilukis oleh Ernest Zacharevic yang berasal dari Lithuania dekat jalan Chew Jetty, Armenian Street and Muntrie Street

Sambil melawat tempat lukisan tu, kami ada singgah dekat satu tempat ni dipanggil Pasar Karat, yang jual macam-macam  benda termasuk barang terpakai. Cincin yang ada batu permata pun banyak.

Then dah malam .., singgah dekat Pasar Malam Batu Feringgi. Cuci mata. Lepas jalan-jalan dekat Pasar malam tu, kami cadang nak cari hotel yang berdekatan, kiranya nak bermalam lagi satu malam sebab tak puas jalan. Kami jalan ke Penang ni pun bukannya ada plan ape-ape ? terus pergi. Tanpa dirancang. haha .. so, takde booked hotel pun.

Tapi, mama dengan abah make a decision nak balik malam tu jugak .. Alaaa.. sedih doo .. dah la tak puas jalan . Dalam kereta, aku terus tido sebab sedih nak tinggalkan Penang. Suddenly, I've got a dream !

 Haaa .. ni yang part paling best nih ..
Aku mimpi, dekat Pulau Pinang tuhh .. aku ada masuk ke dalam satu kedai .. kedai ni semuanya theme ala-ala putih inggeris decorate giituu. okay, aku masuk ke dalam kedai tuu ..
whoa ! .. If korang boleh masuk ke dalam mimpi aku tuu .. aku nak korang tengok ramai-ramai.. betapa tenangnya dekat dalam kedai tuu .. indahhhh .. mendamaikan ... rasa  macam ? Wow !

Okay, I go step by step towards an old woman. Wanita tua tu pun tak nampak macam ke-MELAYUan sangat ? Justt .. kulit dia ala-ala kuning langsat gitu. Tapi, yang aku tak dapat lupa.. She smile at me . Dalam mimpi tu, aku dapat rasa, senyuman tu ikhlas .

Then, aku tengok sekeliling dalam kedai tuu .. memang banyak barang yang kita tak dapat nak jangkakan. Barang yang aku tak pernah nampak. Aku taktau nak jelaskan macam mana barang-barang dalam kedai tu sume. Rasanya, aku dan mimpi aku aje yang tahuu . Aku sentuh, satu persatu .. Terasa nak beli semua !

Once again, aku melangkah semula ke arah wanita tua tu. Then, she said to me. 
"Beli lah batu-batu warna warni ni .. kalau cucu beli, nenek hadiahkan sekali bekas untuk simpan batu-batu ni .."

Ngaa ! Aku rasa nak menjerit aje. Ya Allah, 
Cantik sangat batu-batu warna warni yang wanita tua tu suruh aku beli. Batu-batu tu comel sangat ! Kecik-kecik. Dahla kecil, macam-macam warna pulak tu . Bekas untuk letak batu-batu tu pun sama. Its so unik ! Unik yang tak dapat digambarkan,

Waktu aku tengok, dalam mimpi tu.. aku kata dalam hati . "indahnya ciptaan Allah. "

Aku pun beli batu-warna warni tu. Dalam mimpi tu, aku Terasa happy tak dapat digambarkan. Perempuan tua tu pun senyum lagi sekali.

 
Tiba-tiba aku terjaga dari tidur ? Tengok-tengok, kami ada dekat R&R mane entah ? My parent berhenti berehat sekejap sebelum teruskan perjalanan.  Then, mama nampak aku baru bangun tidur.. mama hulurkan cup cwan maggi. Hoho .. bangun tidur terus makan maggi. Hahaaa .. 

Tapi, aku tak pernah nampak pun kedai macam dalam mimpi aku tu kat Penang. Grrr.. dah nama pun mimpi, imaginasi saja semua tu ahh ..Aku nak sangat bekas yang dalam mimpi aku tuhhhh !


#satu je yang aku nak cakap pasal Penang ni .. tempat dia bersihh dari sampah sarap yang dibuang merata-rata. Then, Penang ada wifi free .. haha ..

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Matlamat impian | naipmi tamaltaM

Assalamualaikum

Ramai kawan-2 aku dapat masuk universiti idaman impian diorang.
Aku ?
Alhamdulillah, walaupun tak segah atau sehebat U lain, aku dapat sambung belajar jugak. Tapi, dekat kolej aje. Bidang Tourism . Ok tak ? Wieya  ni actually kaki jalan, and I think, maybe its suitable for me. As a human, Wieya pun ada cita-2 untuk sambung belajar di U jugak. tapi, takda rezeki. Pasrah.

Nak sambung diploma ni pun Wieya rasa Wieya banyak susahkan parent. Dah la nak study jaoh-jaoh. Berjauhan dengan family. Nanti bulan Ramadhan kena sahur soranggg - sorangg .. berbuka sorangg-soranggg .. Dah la selama ni pula Wieya tak pernah pergi ke tempat yang jauh sangat,  dah tu ? Sorang-sorang pulak tu ? Even, selama ni Wieya asyik berkepit dengan family aje.

Now dan tak lama lagi, aku kena berdikari ( ouh, kari ~ kari ~ ) ..dan bergerak buat semua urusan all by myself. Itulah kehidupan kan ? Mengajar segala-galanya.

Meskipun Wieya tak dapat study diploma dekat U , tapi Wieya akan pastikan next degree, Wieya akan berada di universiti yang aku target  ! UiTM. Dan pada masa tu, aku akan guna duit simpanan aku sendiri. Insya allah , andai dipanjangkan umur . Ihik !

Matlamat aku.

Oklah, that the story for today . Thank for reading this entri .

Matlamat impian | naipmi tamaltaM   <-- baca dalam keadaan terbalik .

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Throughout the day

Assalamualaikum


Ngaa .. letihnyaa, hari ni pun same jugak sebab letih tak hilang lagi. Tapi, berpuas hati..

Semalam Wieya ada appointment dengan skincare specialist dekat PPUM tempat my mum kerja. Dah alang-alang pergi hospital tu .. buat sekali medical check up dekat situ. Preparayion for college. Aku dah serik nak pergi hospital yang kelmarin hari khamis (7.06.2013 ) aku pergi tu .
TENGOK ENTRI NI.

Hurm, semuanya berjalan lancar semalam . Buat pemeriksaan Xray. hahah .. Gila punya u***e test .
Test penglihatan mata, haha. tak perlu. Wieya memang rabun jauh. Ukur ketinggian dan timbang berat badan.

Tinggi 148cm ( laaa ? Lagi 2 cm je ? apesal tak cukup 150cm teruss ? haha .. )
Berat : 38.2 kg. ( haha.. makin turun nampaknya. 2 bulan lepas adalah satu rekod terbaik . Dapat capai berat badan 41 kg, namun hanya sementara aje. Lepastu dia turun balik. Tak aci betul. )

Appointment kedua dah ditetapkan. Next tuesday. Dating dengan doktor nanti. Haha.. Doktor nak check pasal kesihatan yang lain pulak. Lepas buat medical check up, pukul 11 pagi pergi ke Klinik tempat yang dah buat appointment skincare. Amek number, lepastu tunggu giliran. Lama jugak lah, sebab ramai.

Pukul 12 lebih baru nurse panggil nama.
"Rabi'atul Adawiyah .."

huuuu .. bergegas Wieya masuk dalam bilik doktor tu . Tengok-2, aikkk ? Apesal ramai gila doktor kat sini. Takkan sume nak check aku kot ? Wieya pun duduklah dekat kerusi . Ada sorang doktor ni, gaya macam Prof. I mean, doktor yang betul-betul doktor pakar yang dah lama berkhidmat, serba serbi tahu about skincare. Yang ramai-ramai depan dia macam student ?

Then, after she takes a call, terdengar dia cakap. " I have no phone at me, i don't know where did I put the phone ? . "
Haha . Student lain tu gelak je . Aku pun tergelak jugak. Laaa ..
Then, she look at my face which having so much problems.

She's give some advice to me and at the same time, she teach her student (bakal-2 doktor tu ),
what they must do when have a teenager patient like me. huahuaaaa ..
what the first question they must ask their patient.
What they should suggest to their patient to recovery the problems.

Doktor (prof ) perempuan tu maybe nak teach them. and aku yang jadi patient contoh idorang. haha. bertuah sunggoh. Tapi malu ooo .... Haha.. para student tu sporting, they take a look at my face and find the solution to the problems. nak dekat 10 orang kott ? Ada sorang student lelaki chinesse. hensemmm. haha..

At last, Prof tu bagi advice how to treat well your face. Yang penting, harus disiplin.!

Lepas habis tu, cari ubat dekat farmasi. Ada satu sabun acne ni , dekat farmasi tu takda stok. Kena cari dekat farmasi luar. Satu KL kitorang  round cari sabun acne dekat farmasi-2, tapi diorang takda jual. ada pulak yang dah habis stok.

Masa nak balik, terjumpa kawan sekerja mama. She's chinesse woman. But look preety do not like her age. She's excited when look at me.

"She is your daughter?"

"Ha'ah. " My mum said.

"Well, she's the second one ?"

"No laa.. She's the eldest daughter .."

"Aiyakk ? Is she ? Wahh, I remember her when her was small. I remember her hair, kerinting gulung like chinesse. So cute. Now, she's preety as her mother too. Now, her hair even curly too? "

" Yaa, but not to curly. Little . "

Lepastu aunty tu tanya Wieya. " Umur berapa ni?"

"18 tahun. " I said.

" She graduated from school and now do some medical check up , preparation get into the college. "

"Ouh? where ?"

" Kelantan. Is far isn't it ? "

"Yeah .. eh ? ambil kos ape ya ? "

" Saya ambil kos tourism. "

"Ouh.. tourism bagus ! . Boleh melancong ke sana sini.  Enjoy before you get married. Don't married to early, enjoy first . haha .. "

haha. mestilah nak enjoy dulu aunty .. banyak lagi benda yang nak dicapai .  

Kesian mama. Setia menemani Wieya sepanjang hari. Drive sana sini. Berjalan ke sana ke sini.Tunggu giliran sampai tertidur. Hantar ****e test tu .
Terasa aku ni menyusahkan mama pula. Am I ?



Penat mama teman aku sepanjang hari semalam. But, i'll make sure ianya berbaloi . I'll study hard and repay your kindness mum. I won't forget it. Thankss mum ! Love you so much ! You're my life.



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...