Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Saturday, 30 June 2012

Friday, 29 June 2012

A GiveAway

Simple aje tajuk GIVEAWAY kali ni kann ?? ..

 banner nya punss lawa . ala - ala princess gituu .. haha ..
hadiah Giveaway memang best ! .. ada cash lagi tuu .. jom join ! tekan pada banner.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

SEGMEN : PENCARIAN BLOGLIST JULAI AMERCORNER

Wahh .. entri kali ni simple jek . haha .. Blog Amercorner ada buat segmen pencarian bloglist Julai.


Sesiapa nak join ? boleh KLIK pada banner blog Amercorner oukey ..

itu sahaja rasanya , sekian terima kasih .

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Segmen : Smart Blogger Award June Season by Yuyu

Tadi .. dengan rajin nya Wieya blogwalking. Buat rombongan ke blog - blog para blogger. Tapi ~ rombongan sorang - sorang ajela sebab tak ada sesiapa nak temankan. hihi. ada sesiapa nak temankan? ..Oklah .

Tadi , tengah- tengah rajin blogwalking juga .. terrrrrrjumpa pula blog seorang blogger ni ..Yuyu namanya. Agak comel lah juga orangnya . haha. Ni pertama kali Yuyu buat segmen .. so , Yuyu berharap sangat you allsszz beri sokongan. bagi tau ! .

Ni banner segmen beliau .. lawa n smart kan? Kalau tengok blog Yuyu ni
lagi smart ! nak join ? boleh klik banner atau KLIK SINI.


1 Sebab kenapa , mengapa dan kenapa blog Wieya harus dapat Smart Blogger Award :


* Kerana blog Wieya ada kelebihan tersendiri . Wieya adalah diri Wieya sendiri . Bukan orang lain. I Am Me. Mungkin Wieya boleh menempah tempat dalam dunia blogger dan Wieya hanya harapkan lebih ramai lagi yang sudi membaca entri dan hasil penulisan Wieya . Oh ya . nak promote ni . hihi .. Wieya ada tulis novel dan cerpen dalam blog. Kalau ada sesiapa sudi baca , dipersilakan . hihi . *kalau dapat , WIeyalah orang paling gembira. insyaalah. kalau ada rezeki.

Syarat penyertaan :
  • Follow blog yuyu 
  • Like fanpage yuyu 
  • Join group BLOGGER yuyu 
  • Copy paste banner tu
  • Buat satu entry berkenaan segmen diatas
  • Tulis 1 je sebab kenapa blog korang mesti dapat Smart Blogger Award
  • Paste link segmen korang di komen entri blog Yuyu
  • Tag 5 rakan blogger anda yang lain (pastikan mereka tahu tau!!)

Pemilihan Blog:
  • Header (ringkas tapi padat)
  • Sidebar (dari segi susunan)
  • Entry (penggunaan tulisan)
  • 5 pemenang akan dipilih

Nota :
  • Pemenang akan di umumkan melalui entry yuyu pada 1 Julai 2012
  • Pemenang diminta memberi code banner atau iklan blog untuk diletakkan di bahagian atas entry yuyu untuk dipromosikan selama sebulan..


EXPIRED DATE : 30 JUNE 2012


Tag :

- Maslina
-Miss Mustache
-Vanessa A
-Safeena
-Iqlima

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Transformasi Header baruuu . amacam ? .Hasil doodle comel daripada seorang blogger ni .. Nak tahu siapa blogger tuu ?



Yeay ! Alhamdulillah ~ Pembikinan header baru .. * sendiri punya sudah siap !! .... 

Ni header lama .. PUN buat sendiri juga . 


                                    gelap gelita background nya.

Ok. Header baru pulakkkkk !

                                                             .
                                                             .
                                                             .
                                                             .
                                                             .
                                                             .
                                                             .
                                                             . 
                                                             .
                                                             .
                                                             . 

Tadaaa !! 

* nengok kat atas cukup laa .. haha ..

Ok tak ? Apa komen you allsszz ? Buruk ke ? Atau .. terlebih comel ? Oppss .. terperasan sikit. Ok, abaikan.

Ala .... guna photoscape je pun .. tak delah nak gempak - gempak sangat .. janji sedap mata memandang . Biar bersinar - sinar . Berseri - seri mata memandang kannnn ? haha . Memandangkan Wieya ni cerewet sikit *sikit je .. Wieya buat keputusan nak buat header sendiri .. jimat sikit duit poket . haha Tak perlu nak complaint-complaint. Complaint hasil kerja sendiri ? Sudah semestinya .. boleh perbetulkan kannnn ? Nanti kalau dah boring buat header sendiri .. barulah tempah kat orang .. haha .. mampu ke nak layan Wieya yang cerewet ni ?

Ok.. header siap dikemaskini pada pukul 1:45 pagi ( 29.06.2012 ) haha .. dah tahu-tahu esok sekolah , tapi tidur lambat jugak semata - mata nak siapkan header blog. huh ? Comel tak freebies doodle couple dekat header yang Wieya buat tuhh ? Bersekang mata tau nak cari . Kalau nak buat sendiri .. Haha, Wieya tak pandai ..

Ok, nak tahu daripada mana Wieya cilok doodles tu ? jom .. ke blog tuan empunya blog. credit to Mr Doctor .


Seriusly Wieya cakap .. doodles n freebies dekat blog Mr Doctor ni comel - comel . Rasa nak cubit-cubitttt je .. GERAM ! Ada freebies boys korean .. memang hensem sangat ! ..  Pandai betul Mr Doctor ni buat ! .. Oh ya .. beliau juga seorang yang merendah diri .. dan bermurah hati . .. kalau tak percaya ? Boleh baca semua entri dalam blog beliau . Yess ! Wieya memang bersekang mata sampai pagi semata - mata nak baca , nak godek , nak korek semua isi dalam blog beliau . kalau nak copy , mintak izin dulu tau ! Jangan main amik je . kalau takk .." See you in court" haha..

Hohoho *macam santa claus la pulak !  

Dengan adanya header baru menggantikan header yang lama ... nampak lebih lembut dan bersinar ibarat memakai syampu dan perapi sunsilk . haha .. Tatap lah lebih lama ..kihkih. Wieya memang suka sangat doodles yang beliau buat. Memang tangan seni lahh .. Tapi kenn .. tak nak buat doodles lelaki pakai songkok ke ? Mesti nampak lagi hensem dan alim.

Sekian sahaja merapu untuk hari ini .. Wasalam .

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Sunday, 24 June 2012

Kisah ni .. mesti pernah lalui perkara sama kan ?



Gurls : Awak , saya penat berharap sesuatu yang tak boleh dibalas ..

Boys : So , jangan berharap ! 

Gurls : Okey , fine ...
 
                                           sumber : facebook

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Al - Fatihah | Pengorbanan seorang suami .. pertama kali aku lihat jenazah tersenyum.



Hari ini .. Sabtu ( 23.06.2012 ) Bersamaan dengan 03 Syaaban 1433.

Daripada NYA kita datang , kepada NYA  kita kembali. Pergi tak kembali.

Perginya seorang insan jauh dari duniawi. Meninggalkan keluarga , saudara seislam terdekat. Pemergiannya secara tiba - tiba , mengejutkan ramai pihak. Aku juga turut merasai keadaan yang sama. Tidak menyangka .. Namun, ketentuan ini dipanggil takdir. Qada dan qadar. Menyahut seruan ilahi yang memanggil.

Kata - kata yang disangka jenaka, rupanya benar. Sebak rasa hati ini. Rasa "bagaikan tidak percaya" muncul dalam diri. Namun , Ditahan rasa sedih. 

Sebelum pergi .. rumah yang indah dibina buat keluarga tercinta. Wasiat dibuat untuk yang tersayang. Alhamdulillah , semuanya  tercapai. Jenazahnya juga bagaikan tersenyum, mungkin lega dan senang hati kerama hasratnya tercapai sebelum dia pergi.

Dialah rakan seperjuangan bersama abahku dan juga rakan - rakannya yang lain  membantu terbinanya rumah Allah ( surau ). beberapa hari lepas , arwah juga membantu membina Tangga *jalan untuk ke surau yang dibina. Dan sekarang ianya belum lengkap namun hampir siap.

Pilu juga hati ini. Moga arwah tenang di sana.  Tiada lagi jenaka TUAH.


Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Friday, 22 June 2012

Ketenangan dirasai , Dia .. semakin aku lupakan. " Terima Kasih Ya Allah ".

Jarum jam sekarang menunjukkan pukul 04:30 pagi ( Jumaat ) ( 22.06.2012 ) .. 

Adalah waktu Wieya  meng - update entri sekarang. Tak tau kenapa Wieya rasa hati ni lega sangat ? . Tidur dalam pukul 11:30 kalau tak silap. Tiba - tiba terjaga pukul 2 pagi. Tekak terasa kering selepas melalui mimpi yang Wieya sendiri tak ingat . Cari laptop , mintak tolong suruh temankan sementara tak boleh tidur ni ..

 Oh ya ! Selamat hari lahir kepada yang menyambut hari lahir di hari yang penuh berkat ini . Hari jumaat tuu ..

Alhamdulillah . Terima kasih dan bersyukur sangat sebab Allah dah kabulkan permintaan Wieya. Wieya ... semakin boleh untuk lupakan dia walaupun sedikit demi sedikit. Hanya perlu bersabar ajela kan ? Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Mungkin Wieya akan dapat yang lebih baik dari dia kan ? .



Sekarang dah okey sikit, tak adalah macam dulu . 24 jam nak ingat fasal dia . Kalau terfikir pasal perkara yang menyakitkan hati , mesti stress . Lepastu jerawat bendasing pun timbul = bertambah stress . hanya kerana jerawat. entah ape - ape tah ?

Wieya takkan berpatah balik . Dah tekad ! .. Forget about him okey ! .. Teman baru dalam hidup Wieya adalah blog ni .. dan juga ~

                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            . 
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                            .



                     Kamu Semua !


Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Wednesday, 20 June 2012

Terjumpa Yuyu Zulaikha dekat ...

Yeayyy !! Alhamdulillah ! Alhamdulillah !! ...

Itu aje yang mampu Wieya lafazkan bila lepas sahaja dari TEST JPJ tadi ! .. Perghh !! .. Motor je pun .. -.-"  Takut sangat ! .. Memang tak boleh tidor la malam tadi ..


" Aku boleh buat ke? "
" Aku boleh lulus ke? "
" Aku boleh lepas ke bahagian  menunggang atas titi tu? "
" Itupun kalau bahagian titi lepas ? Kalau bahagian kon pulak tak lepas ? macam mana? Arghh !! " 


"Kalau tak lulus , macam mana? Tak pasal - pasal kena bayar . And then, repeat balik. "


Ahh ! Semua tu bermain di mindakuuuu .. Serabut. haha ...

Sebelum , pegawai JPJ datang nak makan kitorang buat test motor kitorang .. Tenaga pengajar ( cikgu-cikgu ) kat situ bagi taklimat dulu. Peringatan buat kali terakhir supaya jangan buat silap. kalau tak ?? GAGAL DENGAN CEMERLANG .* cikgu tu yang kata.

Cikgu tu kata ada berita buruk . Oh ! Alamakkk .. kenapa ? kenapa ? kenapa ? .. kenapa waktu aku nak test niiii lah ada berita buruk ?? Hari lain tak boleh ke ? Okey, Cikgu tu kata , ada Pengarah JPJ ada sekali. Isteri dia , adik .. tah apa tah lagi cikgu tu cakap ? Oh ya ? da jugak VVVVVVVIP datang. And .. that things makes us very very very very afraid  !

Nak tau ? Ada pak cik tuu .. dia orang yang Firsssttttt sekali test JPJ tu so , nombor giliran dia .. no . 01 la kan ? .. bila dia naik je , menunggang atas titi .. tup - tup ?  Tayar moto dia jatuh dari titi tuhh ? ALAMAKKK ! .. masing - masing yang tengok tu semua terkezuutt ! .. Yess ! make us afraid again , again .. and again . 
Terpancar rasa kesal di wajah pak cik itu . Mungkin bukan rezeki nya untuk lulus.

Sementara tunggu no giliran dipanggil .. Tunggu .. tunggu .. tunggu dan tunggu .. seorang diri . Dup dap . dup dap .. berdebarr ..Lepas tu .. Wieya macam ada ternampak Yuyu Zulaikha . Eh ? Yuyu ke tu ? Eh ? Takkan laa ?

Bila tengok balik ..
 eh ? Bukan laa ..


Tapi , seriusly ! .. muka nak dekat sama macam Yuyu Zulaikha. Comel dan cute je . haha . Tak sempat nak tangkap gambar. Oh ya ! Kakak yang macam Yuyu Zulaikha tu lulus jugak . Cool je masa test JPJ tuhh ..

Masa tengah tunggu tu , tiba - tiba dengar orang menjerit . eh ? apahal pulak en ? Kitorang pun tengok lah dari mana datangnya jeritan itu. haha. rupenya datang dari sebelah pondok test jpj motor .

 
 Masing - masing pandanglah ..
Rupanya , ada student yang test JPJ tu tak dapat naik bukit dengan cemerlang.





Fuh ! Memang mendebarkan .
Setelah lama menunggu dengan lama .. 

" Okey ! No .. 70 , 71 , 72 , 73 , 74 , 75 ! .. bersiap sedia untuk test JPJ . Pakai helmat dan baju hijau.*baju keselamatan .

Bila Wieya pakai .. " Alaamak ! Besar nya ? ..Ah ! besar pun , besar laa .. janji aku lulus ! "
 Yess ! Tolak motor , beratur ikut giliran. Tunggu .. memang berdebar sangat ! NAmun ! Wieya tepiss segala debaran itu . haha .! Sementara tunggu tu .. ada seorang lelaki india yang peramah ni tegur Wieya .
  
Wieya dapat no 73 , ada seorang lelaki india ni no 72 .. dia ada kat depan Wieya. Dia nampak Wieya macam nervous je , dia terus tegur Wieya. 


Lelaki india tu : " Dapat motor macam mana? Okey?"


Wieya : " Owh .. okey je .. " *melemparkan senyuman.


Lelaki india tu : "Jangan takut la . Relax . Chill je . "


Wieya : "Owh .. Good luck tau ! " *melemparkan senyuman lagi ..

berdebar  ! Lagi - lagi masa test menunggang motor di atas titi tu .. macam - macam yang Wieya fikir. 

"Jangan la jatuh .. jangan la jatuh . Poket aku kering ni , merana pulak nak repeat balik . "

Lepas je bahagian titi tu .. Wieya macam orang giler dah. tersenyum dengan meleret - leret .. tapi ! Relax ! Bahagian kon tak lepas lagi .. 
OK. buat bahagian kon.



Lepas aje bahagian kon tuuhh ! Memang gembira lah !. lepas tu kena buat ..
Brek kecemasan
Pusingan 8
Selekoh tajam

`And then bahagian jalan raya.
 Bahagian jalan raya dah tentu - tentunya lulus. hakhak ! *berlagak sikit
Bila dah habis tuu .. parking motor , terus ke pondok kawalan JPJ. sign beberapa borang ..

Masa on the way nak pergi ke kaunter JPJ .. yang dah lepas test awal - awal tadi semua patah balik. kenapa? 

"akak kat kaunter suruh pergi ke tapak test balik ". 

And then ada sorang pegawai JPJ tegur kenapa datang balik ? Lepas tu pegawai tu cakap apa tah ? Wieya tanyalah kat akak sorang ni , Pegawai JPJ tu cakap apa ? lepas tu akak tu cakapla .. ada anak VVVVVIP nak test JPJ motor. dia nak PRIVACY ~. maybe tak nak orang tengok kot? mula - mula kitorang tak tau siapa VVVVVIP tu ? Rupa - rupanya .. anak sultan selangor nak test JPJ motor jugak ..laa ..?

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Wordless Wednesday #8 - Boleh bandingkan diri kita dengan dia tak ?


Perhatikan betul - betul .

                                    sumber : Facebook.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Aku menangis ketika tidur kerana mimpi itu ?






My Heart Whispers : Semakin aku pendam perkara ini ,semakin kronik hati dan fikiranku ini . jadi , aku buat keputusan untuk ceritakannya kepada semua. :) LIKE .

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 18 June 2012

Sometimes .. love ...


Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Sunday, 17 June 2012

Realize .. know .. appreciate what is in front of the eye




My heart worries. disordered mind. I do not know what will happen in my life. Made it very difficult situation. why I did not realize that the people around me so love me? Blind my heart. I chase away a short while in front of your eyes? God deliberately bring us the wrong person so that we better appreciate the availability of new people. All the wisdom is not it?

Remember .. not everyone can make our lives like a rainbow. not everyone is who can we trust. however, our hearts can choose exactly what is best to make wonderful memories in our lives.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Satu bintang sahaja yang akan dipilih .


Hidup kita kadang kala ibarat seperti bintang yang berkelipan , yang menyinari malam yang gelita. Dalam berjuta bintang yang ada , mahupun tidak terkira. Namun , hanya satu sahaja bintang yang boleh menarik perhatian kita. Itulah bintang hati kita . ianya sukar dicari dan harus diiringi dengan usaha untuk dijadikan sebagai pelangkap dalam diri ini .

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Cornetto Uda dan Dara # Dah tau dahhh ! dah tau dah !!




Hoho !! Finallyy !! akhirnya jumpa jugakkkkk !! .. ingat tak dalam entri Babak tErlebih Kelakar dan best dalam cornetto uda dan dara tu ? Wieya ada mention , Wieya tak tahu nama partner Sue tu kan ? haha .. dah tau dah ! nama dia ....


Ashiq !! 


umur dia ... ** tahun ..
Hobi dia ... ***** .. 


Haha .. nak tau lagi tentang profil or biodata peserta yang lain? Sue ?  Meor ? Raha ? Munir ? Ririn ? Mai ? Nadiya ? Farah ? Izmar ? Arif ? Razzi ? .. haha .. ramai betoii !!

nak tahu semua tu ? boleh ke fan page Cornetto love
Banyak lagi yang korang boleh tahu dekat fan page tu okey ..jangan lupa LIKE fan page tu ramai - ramai tau . *promote  korang boleh jugak tahu lebih banyak info pasal rancangan ni .. dan sertai peraduan yang dianjurkan .

jangan lupa jugak LIKE blog atau entri Wieya . hihi ..

Korang suka aiskrim cornetto perisa apa ?? siapa pilih coklat angkat tangan !! 

Siapa pilih vanila angkat kaki !!

Siapa pilih strawberi ? .. angkat tangan letak ke bahu .. jeling atas . hakhak !! .. 
jangan lupa tekan button LIKE tau !! tau ..

credit to : fan page : cornetto love 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Saturday, 16 June 2012

Can you be my superman ?

  

Save me from my own darkness
of annoyance I experienced
of sadness I faced

Save me from the problems that contain myself
All of that will never end without you

What I need is you
I need you to stand beside me.
As the strength of my soul for me to face all challenges.
if you know what I feel for you.
whether you will continue to be with me?


 I need you at all times



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Rokok ! Rokok ! Rokok ! Lelaki .. Kenapa pilih rokok dari pilih orang yang tersayang ?? Tolong lahh ..

 Huh ! -.-"

Lelaki + rokok = ??

Rokok + Lelaki = ??


Meronta - ronta jiwa dan perasaan Wieya ni nak tahu , kenapa lelaki suka merokok? .. Rasa nak cepuk - cepuk je !  Why ? Why ?
Tenangkan fikiran? = Membantutkan fikiran adalah . -.-"
Nampak dewasa? Matang = Bukan itu caranya. Itu dewasa terus ~ innalillah.

Ya , Wieya tahu , bukan semua lelaki merokok kan , ada yang tak merokok kennn ? .. Okey , yang tak merokok  tu ketepikan , atau nak join sekali berbahas tentang lelaki + rokok .. ?? Bukan lelaki aje yang merokok , perempuan pun ada . tapi , jumlah nya sikit . walaupun sikit .. same jugak !!Sekarang ni Wieya lebih tekanan kan kepada LELAKI .

Bukan tak tahu kenn ?? Merokok tu bahaya ! Tau tak bahaya ? Macam - macam keburukan yang ada pada rokok tu , bahan yang ada dalam rokok tu pun bahaya . Boleh menempah MAUT . Sesiapa yang nak menempahnya , silalah .. beli banyak - banyak. Kebanyakan media massa, ( TV , radio . dan lain - lain ) pun dah buat macam - macam iklan untuk beri amaran tentang bahayanya rokok . Tapi ? Buat tak endah aje? Tak nak ambil tahu ..





Bahan yang ada dalam cat , spray nyamuk pun ada dalam rokok ? 
Rokok & Asap rokok , Bukan sahaja bahaya kepada si perokok , tapi bahaya kepada orang di sekeliling mereka . Cuba bayangkan , ibu mengandung tersedut asap rokok dan sekaligus menjejaskan baby dalam kandungan = melahirkan anak yang serba kekurangan . Nampak? Tak fikir ka semua tuu .. SERIUS Wieya cakap .. Wieya memang tak suka lelaki merokok !  Tak suka ! ..Terus reject kalau lelaki merokok ni .. REJECTTTT !! Marah niey ! marah !

Bukan apa .. Cuba fikir ehh .. 

Lelaki merokok > dijadikan suami > tetiba dapat penyakit kanser atau berkaitan dengannya hanya kerana rokok ! > innalillah ..

Apa nak jadi dengan nasib si isteri ? Nak kata pentingkan diri .. marah .. tapi , orang tegur untuk kebaikan .. Wieya sedih sangat bila tengok kawan - kawan Wieya yang merokok tu. Tak fikirkan orang tersayang ke ? Sebagai rakan dan masyarakat yang prihatin , ambil berat lagi comel .. Wieya harap . berhentilah.



Tolong laa ..hentikanlah tabiat suka merokok tu .. Ramai orang tak suka .. Lain la kalau ada yang terlebih suka kalau kekasih/suami dia merokok .

" Awak merokok la banyak - banyak ye .. saya tak kisah pun , merokok la banyak lagi .. sebelum awak "pergi" . jangan lupa sign pemindahan harta awak jadik hak milik saya ye .. "

 Ha ! inilah ciri - ciri orang yang suka orang lain merokok. 
Baru - baru ni pun , kawan Wieya punya ayah , kena buat operation disebabkan rokok lah ! . saluran ke jantung tersumbat disebabkan rokok ! Wieya just nak minta semua jadikan pengajaran. Ambil iktibar atas apa yang berlaku. Hanya kerana rokok ..  terpaksa tinggalkan orang yang tersayang , dan orang tersayang bersedih kerana ditinggalkan .


Di malaysia ,  sakit jantung merupakan penyebab utama kematian . Rokok adalah racun yang menyerang secara senyap . Jika racun itu menyerang jantung .. ? Innalillah . Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menjelang tahun 2020 dianggarkan 10 juta orang perokok di dunia akan mati dalam setahun. Daripada jangkaan itu, lebih 200 juta kanak-kanak dan remaja yang hidup sekarang akan mati akibat tembakau, dan seramai 500 juta yang lain mati disebabkan serangan penyakit yang berkaitan dengan tembakau.
    
Di negara kita, dianggarkan satu perempat daripada kematian akibat penyakit ada kaitannya dengan tabiat merokok. Kadar ini dijangka meningkat dari setahun ke setahun. Malahan, menurut beberapa kajian, menunjukkan bahwa seorang daripada dua orang pengguna tembakau akan mati akibat merokok atau terdedah kepada penggunaan tembakau. Dengan kata lain, separuh daripada jumlah perokok akan mati sebelum mencecah usia tua. Credit : haizam.

Keburukan merokok kepada diri sendiri dan orang lain :

Boleh dapat penyakit asma. Pesakit asma mudah mengalami sesak nafas apabila terdedah pada asap rokok sekian lama. Ini adalah kerana bahan kimia dalam asap rokok merangsang salur pernafasan dan lantas boleh mencetus serangan asma. Credit :zulrose.tripod.

Mudah letih dan kurang cerdas. Merokok mempengaruhi tahap kecerdasan anda. Anda mudah letih dan tidak berstamina apabila melakukan aktiviti seperti berlari, berjalan atau lain-lain.

- Penyakit jantung
- Strok
- kanser paru - paru
- kanser mulut
- nafas berbau
- gigi berkarat
-tekanan darah tinggi
- penyakit gusi

Senang kata : MEMENDEKKAN USIA .


 Banyak kebaikan kalau berhenti merokok .. boleh jimat duit dan beli benda lain yang lebih berfaedah . Badan pun semakin sihat !

Tips berhenti merokok 
 Nak lagi banyak tips ? Search aje kat google. Berlambak - lambak. Merokok itu HARAM .









Oleh itu ...






My Heart Whispers : Tadi makan - makan dengan kawan , sambut birthday kawan . Bila balik tu , kawan-kawan lelaki kebanyakannya merokok ! Hish !! Benci arhh ! Merokok hanya merugikan diri sendiri bagi yang tak sayang nyawa.


 lalala ~

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Friday, 15 June 2012

Ehem ! Ehem .. dapat vector dari Azam . a.k.a Jajam

Assalamualaikum ..


Haha .. hari tu ada join Segmen :  Saya nak Vector.   Sempena ulangtahun pertama beliau berblogging .. 
haha .. kenal Azam a.k.a jajam tak ?  tak kenal ? Alaaa .. yang minat - minat Dino tuuhh .. haha .. nak tengok blog Azam ? Boleh KLIK SINI ..  


Ok . Hari join segmen tu . Wieya sekadar mencuba nasib aje . hikhik . tak tau pulak Azam nak pilih . Whoa ! Pilih guna random.org okeyyyy ... 

Okey . NI gambar original : 






Ni pula . gambar yang teah divector kan ..
 



Anyway ... By the way , on the way .. err ? wrong way .. hhaha .. terima kasih banyak - banyak kepada tangan dan fikiran beliau yang telah bertungkus lumus membuat vector ni . hehe .. yeah !! happy aa ... First time dapat vector dari seseorang yang menganjurkan segmen ye ..

Mesti susah nak buat kan ? Wieya hargainya sangat-sangat. ! Wieya pun tak tau nak buat vector ni macam mana ? haha . ada sesiapa yang sudi nak buatkan untuk wieya lagi ?? haha.. memang Wieya promote blog dia habis - habisan . ! hehe ..

Bye ! 

Ada sesiapa yang berminat dengan Nokia Lumia Terbaru tak ? KLIK SINI .

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Thursday, 14 June 2012

UPDATE : Video Persembahan Aku dan Kawan - Kawan Di Hari Guru .. Dan .. Kisah Abang Misteri.

Assalamualaikum ...

Hehe .. hari ni dah masuk 24 Rejab 1433 . Ada sesiapa yang berniat nak berpuasa sunat tak? Banyak pahala nya tau kalau berpuasa di bulan rejab ni. Berlipat ganda pahalanya.

Oklah. Terima kasih kepada sudi meluangkan masa membaca entri ini.
Entri ni dah lama Wieya simpan dalam draft , hari ni baru nak update and publish. Actually, tunggu video. Video yang Wieya nak letak dalam entri ni ada pada kawan Wieya , so Wieya lambat ambil video tu . Entri ni pun lambat update la ..

Pheww .. bertungkus lumus kitorang practise untuk drama sketsa yang kitorang akan persembahkan untuk hari guru. And then ... Tibalah saat yang dinanti - nantikan .... !!

haha .. story je pun , tak perlu gempak sangat. Ok, masa hari guru tu , banyak persembahan yang student lain buat. Ada persembahan nasyid , tarian india , persembahan alat muzik cina ( Er Hu ) .  Banyak lagi ~ ada aktiviti untuk guru ..macam - macam lah . Cikgu yang aturkan majlis tu kata , kalau masa tak cukup .. kitorang tak dapat buat persembahan. Pasrah jela .. Masing - masing dah agak yang kitorang tak dapat buat persembahan dan ada jugak yang dah decide tak nak buat.

lepastu , sambung tengok persembahan yang pelajar lain buat. Tiba - tiba , pengacara majlis buat satu pengumuman yang membuatkan kitorang terpaku dan terkejut dan .. terr .. ter ... ala .. nakk terr pengsan la pulakk .. ! 

" Kepada pelajar 5A1 dan 5A2 yang buat persembahan , sila ke belakang pentas untuk buat persiapan sebagai persediaan."

Alamakk !! Kitorang lah tuu .. Alamak ! Dah gabra la . Nak buat jugak ke ? Nak atau tak nak .. pergi la jugak..

Hoho .. bila buat preparation kat belakang pentas .. masing - masing dah berketaq lutut ! Ada yang asyik ulang - alik pergi tandas. haha .. Wieya pulak .. berdiri bersandar pada dinding dan hanya tunduk memandang lantai yang kosong dan agak berhabuk. Actually , Wieya memang takut sangat. Berdebar - debar pun ada. First time buat persembahan selama 5 tahun Wieya bersekolah di situ . Haha .. Wieya diammm ~ je . Tak bercakap langsung. Wieya baik kan??

Walaupun tugas Wieya hanyalah sebagai suara latar di belakang pentas , perasaan tidak terkawal  tu ada juga tau. Rasa nak lari je dari situ ...Sementara tunggu persembahan lain habis, kitorang memang buat hal masing - masing. Cari cara untuk tenangkan diri sendiri. Ya , cara Wieya still sama . Macam patung. Berdiri dan bersandar di dinding dan hanya tunduk pandang ke bawah memandang lantai yang kosong. lagu Najwa Latif - kosong .. kosong ~ ohh ..

Seorang lelaki melintasi di hadapan Wieya , memegang sebuah kamera digital . Wahh !! kamera idamankuuu .. tapi , Wieya bukan nak bercerita pasal kamera yang abang tu pegang .. bila abang tu lalu je depan Wieya , Wieya terbau minyak wangi yang ... harum sangat . Bau nya menusuk kalbu. Memang wangi laa .. Entah la, yang penting Wieya suka bau minyak wangi tu . Wieya pandang lelaki tu .

" Eh? Abang form 6? " * sebab dia pakai seluar hitam. Form 6 di sekolah kitorang pakai seluar hitam. Tiba - tiba Wieya teringat something !


"Ehh ?? Macam kenal bau minyak wangi ni ?? "

Wieya cuba ingat balik. Rewind ! Rewind .. Reverse ..
Ha ! Ingat dah !  

" Minyak wangi ni ...  bau minyak wangi ni macam bau minyak wangi abang misteri masa perkhemahan tuu .. " Haa !! betull laa !!

*Sesiapa yang masih belum tahu tentang cerita abang misteri yang Wieya ceritakan ni .. boleh baca entri ni sampai habis tau.. KLIK SINI . ( Perkhemahan dengan fasilitator Form 6 memang terbaik ! )

Tapi .. betul ke dia ?? Tapi .. Bukan dia sorang je yang pakai minyak wangi bau macam tu kan ?? Mesti ada orang lain lagi kan? ..

Ok. tutup cerita pasal abang misteri tu . Lain kali kita siasat lagi. nak tengok video persembahan yang kitorang buat ...

Babak 1 :

video


Babak 2 :


video






Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Wednesday, 13 June 2012

Cornetto Uda dan Dara # Babak terlebih kelakar dan best dalam Cornetto Love Uda dan Dara *kelakar ke?

Assalamualaikum. . Wee .. 

haha .. Semalam , Wieya and the geng dok habaq-habaq pasai cerita Cornetto Uda dan Dara . And then , ada satu scene tuhh ... Yan dok ceghita  penuh emosi .. haha .. 

dalam episode tu .. diorang ada naik roller coaster  ..sebelum , roller coaster tuh bergerakk .. lelaki hensem tu ( tak tau nama dia apa? ) .. dok tenangkan perempuan *Su ( namanya ) .. relax .. jangan takut la . apelaa .. haha .. last2 ?? .. haha .. nak tengok apa yang " last2 "tuhh ?? jom tengok episode ni sampai habis .







Wieya tulis ja entri ni .. tak taula ada yang nak baca ke tak ?? haha .. Wieya pun tengok kat you tube jeee .. kat rumah tak pasang astro .. tak mainlah astro -  astro ni .. haha .. kalau pasang astro , adik-adik tak nak pergi sekolah .. nak tengok cerita kartun je keje ..

Nak tahu lebih lagi ? boleh ke fan page cornetto love .

- Berani tak buat gaya macam ni ?? 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Tuesday, 12 June 2012

" Saya sanggup tunggu awak , kenapa awak tak tunggu saya ?? "

 Mengapa mengharap sesuatu yang belum pasti akan menjadi milik kita ?
  " Perasaan yang dipendam sekian lama  , tak mungkin akan hilang dalam sekelip mata. Patah hati yang dialami mungkin akan mengambil masa yang lama untuk sembuh. Untuk membuang awak dari hidup saya  juga mungkin susah kerana sekian lama juga awak berada di tangga teratas dalam carta hati saya. "

Daripada titik perkenalan , bermulanya sebuah persahabatan. Menimbulkan suatu perasaan yang asing dalam diri ini. Perasaan yang dipendam , akhirnya terbongkar jua.

Cinta yang berbalas , namun terhalang oleh pemikiran yang bercelaru. pelajaran lebih penting kan ? Tanpa pelajaran , kita tak kemana .

Namun , pada masa yang sama , aku meletakkan harapan yang tinggi . Berharap agar kau bersabar menunggu aku untuk menjadi teman hidupmu . Harapan aku hancur .



Aku tersedar dari lamunan ..

Andai dia terus pergi jauh dariku, dia bukan jodohku.  Semua itu kerja tuhan. Kita hanya mampu berserah .  Aku tak ada apa perasaan pada kau termasuk kawan . Aku juga tak boleh sayangkan kau  seperti dahulu lagi sebab kau milik orang.


My Heart Whispers : Aku tak sangka aku ambil berat tentang perkara ni .. berbahagialah dengan teman hidupmu. Aku juga takkan berpaling semula kepadamu.

HALUAN KITA BERBEZA .

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 11 June 2012

Cinta dan persahabatan ? Aku lebih rela memilih ....

 Cinta dan persahabatan . 
Ada kalanya  indah , 
ada kalanya suram tak bererti.


" Mengapa mengejar cinta yang tak berkesudahan sedangkan adanya persahabatan yang tulus namun tak dapat dilihat dengan mata kasar. Hanya dengan mata hati. "


Aku pernah mengejar cinta seseorang yang tidak berbalas dalam diam. tapi , apabila cinta dibalas .. 

Baru aku sedar tentang erti kehidupan.
Baru aku sedar yang aku sudah tersilap langkah.
Baru aku sedar yang aku masih belum bersedia untuk menghadapi semua.

Aku sendiri gagal untuk menerima cinta yang dibalas kerana aku masih ragu  - ragu dengan diri aku sendiri. Dan , kepercayaan aku pada dia masih belum sempurna. Mungkin ada sebab mengapa aku memilih keputusan ini. Ya . Memang ada.

Demi persahabatan yang telah terbina sekian lama , aku cuba untuk membuang perasaan ini dari menguasai diriku. Aku juga tak mahu hubungan persahabatan ini terjejas gara - gara timbulnya perasaan asing itu.

Persahabatan lebih unggul daripada percintaan. Tanpa persahabatan , cinta akan berakhir. Tetapi , tanpa percintaan .. persahabatan akan terus kekal.  Dan kerana itulah aku memilih persahabatan.

Bagi aku ,seseorang jarang boleh hidup tanpa adanya sebuah persahabatan. Kerana persahabatan itulah yang menceriakan hari yang suram. 


                         Sumber gambar : google ( itu yang ada bahasa indonesia sikit )

 



My Heart Whispering : Semua yang berlaku atas ketentuannya. Kita sebagai manusia hanya mampu pasrah dan redha dengan takdir yang telah ditetapkan. 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Awesome Give Away Dunia Sebenar Shida

Assalamualaikum !! ..

Berita baik ! Berita baik ! .. 

Blog Dunia Sebenar Shida ada menganjurkan Giveaway ! .. memang terbaikk !  Meletop ! Hangat ! Hebat ! Best ! .. err ? apa lagi ek ? haha .. Seriusly Wieya cakap .. Giveaway yang Wieya nak join kali ni .. Memang GA yang paling best dan meriah dengan yang pernah Wieya masuk . Haha .. Banyak betul sponsor untuk GA kali ni . 

Memang banyak blogger-blogger dan online shop yang jadi penganjur untuk GA ni.




 So ? Ada sesiapa nak join ? Ada syarat-syarat nya tau ! Senang aje ~ Boleh baca syarat- syarat di bawah , atau klik banner . tapi .. sebaiknya ~ , baca dulu sampai habis , baru klik banner ye ..



Syarat - syarat penyertaan :


1. Follow blog penganjur dan sponsors GA ini (senarai sponsors seperti dibawah) :
 
- E'S OnlineShop (21)                       - OdahoneBiz (105)  
 
- Muhammad Saiazuan (1875)        - Lyssa_Secret (50568) 
 
- Fiz Graphic (7680)                         - Arol Mubin (1584)  
 
- Nur Damia                                     - Arra Ahmad (2323)   
 
- Zinnia Z A Shop (FB)                      - IntanBerlian (1320)   
 
- Nakira's Collection (FB)                - Qatratun Al-Khairi   
 
- Qat_Bawal Shop (8)                       - Eza_stories   
 
- Irwani Zulkifli                                 - Eqbal Zack (6010)   
 
- Nurul Yui (2270)                             - Bui Junaidi (1332)   
 
- Nur Athirah (575)                           - Puan Azizah (3852)   
 
- Eca_Dwinky Asha (1233)               - Ain Zulaikha (3666)   
 
- Puan Ummi (480)                            - EGTV.com.my (FB)    
 
- EMTV.com.my (FB)                        - Muaz Faris  
 
- Peyan (503)                                    - Shida sendiri (3003)
 
- DhiyahShoppe                               - GAnContest
 
- Rahayu Izaima                              - Gula-gula Kapas (822)
 
 
2. Like Fanpage sponsors disini -->> Fanpage Sponsors *shida sudah sediakan dalam satu page kesemua FP sponsors untuk memudahkan para peserta LIKE! mudahkan? LIKE saja ok :)
 
3. Buat entri bertajuk "Awesome Give Away Dunia Sebenar Shida" letak banner GA serta backlink kan ke blog shida dan letak juga list sponsors dalam entri korang. (boleh copy list sponsors dari syarat 1, pastikan ada link ya)
 
4. Tag beberapa kawan lain. Lagi ramai lagi meriah hadiah pun makin banyak
 
5. Link entri GA hendaklah di paste pada ruangan SUBMIT LINK yang telah shida sediakan di bawah syarat-syarat di blog Shida.  (cuma perlu letak nama peserta/blog dan link entri GA sahaja)
 
6. Setelah link entri korang submit berjaya dilakukan, dapatkan no.peserta/ blog (kalau boleh selepas submit korang refresh dulu untuk dapatkan no.peserta/blog dengan betul)
 
7. dah buat syarat 5 dan 6, komenkan pada entri GA ini di blog Shida. Nama dan No.peserta/blog sahaja untuk semakan shida nanti. (ingat cuma NAMA dan NO.PESERTA/BLOG sahaja) sebarang link yang korang komenkan pada entri GA ini tidak akan dilayan dan akan di delete dengan serta merta. Shida nak mengelak dari SPAM LINK.
 
8. Untuk lihat Hadiah-hadiah yang ditaja oleh sponsors boleh lihat sini -->> Hadiah GA( di blog Shida )
 
9. GA ini bermula pada 3 JUNE 2012 dan akan tamat pada 17 JULY 2012  *jika ada sebarang pertukaran akan shida inform :)

10. Pemilihan pemenang menggunakan Random.org saja. Segala update tentang GA ini akan shida update dari masa ke semasa.


Wieya tag :  Fizwan
                   Ayuejean
                   Sally Yatiey
                   Zierwa Zainal
                   Aina
                   Riesha Lieza


Ok ? Ada apa -apa masalah . Boleh tanya pada Shida ye , bukan pada Wieya . Haha .. Ya , selamat menjoinkan diri .. Good Luck Semua !

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...