Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Tuesday, 23 October 2012

Puasa sunat Bulan Zulhijjah


Assalamualaikum ~

Wahh ! Dah lama nya tak buka blog .. haha .. hari tu ada Peperiksaan Percubaan Sijil Pelajaran Malaysia.  . And , 05 November 2012 tak lama lagi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia ( SPM ) . Wah ! Tak lama lagi tuuu ! Berdebar ! Doakan Wieya boleh buat tau ! .. Sebenarnya, banyak yang Wieya nak ber - stoey moey ..

Hari ni .. ( 07 Zulhijjah 1433 ) hari yang ke 7 Wieya berpuasa sunat sempena bulan zulhijjah. Di antara hari yang dimakbulkan doanya oleh Allah SWT. Insya allah.

Ustazah Noriah, yang mengajar subjek tasawwur di kelas Wieya nasihatkan kami sebagai pelajar .. supaya berpuasa pada 1 - 10 Zulhijjah . Cuma .. 10 Zulhijjah hari terakhir, hanya berpuasa seperti biasa. Tetapi, dah boleh berbuka selepas solat sunat hari raya aidil adha. Pahalanya berlipat ganda juga tau. Ni kiranya berpuasa separuh hari. Tapi, tak sampai pun separuh hari . Ihik !


 " Puasa sunat Hari Arafat ini hanya disunatkan kepada mereka yang tidak mengerjakan Haji. Mereka yang sedang mengerjakan Haji tidak disunatkan berpuasa pada tarikh tersebut. Terdapat tegahan dari Nabi s.a.w. sebagaimana yang diceritakan oleh Abu Hurairah r.a.;  
“Sesungguhnya Nabi s.a.w. menegah dari berpuasa pada hari ‘Arafah bagi jamaah haji yang berada di ‘Arafah” (Riwayat Imam Abu Daud, Ahmad, Ibnu Majah dan al-Hakim).
         Hari ‘Arafah ialah hari sembilan Zulhijjah. Ia adalah hari terbaik sepanjang tahun kerana Nabi s.a.w. bersabda; “Tidak ada hari yang paling banyak Allah membebaskan hambanya pada hari tersebut dari neraka dari hari ‘Arafah” (Riwayat Imam Muslim). "


My Heart Whispers : Wieya baru buka blog semalam .. tengok- tengok ? dashboard dah tukar baru ? Alamak ! Kekok rasanya bila guna yang baru . 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

2 comments:

Sharifah Nadzarah said...

MOGA ADIK..BERJAYA DALAM SPM NANTI YA...

Sayidah Nafisah Ruslan said...

mungkin saya puasa 10hb zulhijjah nanti.. moga dapat pahalanya juga :)

selamat hari raya aidiladha ye awak..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...