Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Wednesday, 12 September 2012

Puasa Enam .


Assalamualaikum ~

     Wahh ! Hari ni dah masuk hari yang ke 2 Wieya berpuasa. Haha ..lepas berbuka nanti lengkap lah puasa selama 2 hari .haha .. puasa sunat .. orang kata ape ?? Puasa Enam .. puasa selama 6 hari berturut- turut. haha .. lebih kurang la .. Patutnya, mula puasa hari isnin ( 10.09.2012 ) .. tapi :( tak bangun sahur .. 

Walaupun tak bangun sahur .. tapi Wieya cuba juga nak puasa. Masa dekat sekolah .. macam-macam yang menyerang .. diserang sakit kepala , sakit perut .. macam nak ~ 
" Uweeekkk " je . Tapi, tak pun. Yela .. dah la tak sahur ..perut kosong .. nak puasa juga ! Tak peduli .

Sampai la balik rumah ~ sampai je dekat rumah ..Badan letih .. rasa macam tak larat nak muka mata . Layu je . Tiba - tiba mama kata.

" Akak ~ Makan cepat,  mama ada masak tu . Kata nak turun KL amik baju kelas tu ... "

Wieya pun terus bukak peti ais capai jag, isi air dalam cawan ... dan ?? Minum ~
Bila tutup je pintu peti ais tu ... baru Wieya sedar ..

"Astgharafirullahh .. Mama ! Akak puasa laa .. kenapa akak minum air ??? !! Alamakk ! batal la puasa akak ... "

Uwwaa... rasa macam nak nangis je ..


Mama : Ala .. esok je la puasa. dah batal dah pun ..

Me : *muka sedih nak nangis ~


Hm .. nak buat macam mana ? Pasrah ajelaa .. itu yang semalam baru start puasa tu . Hihi .. sampai lah hari ahad. Nasib baik hari ahad ni ( 16.09.2012 ) , hari terakhir dalam bulan syawal . Hari sabtu ni ( 15.09.2012 ) , ada open house rumah kawan ~ Haha .. sorry laa ..  tak boleh makan .. puasa laa .. tapi, kalau datang je . tak apa kan ?? .. hihi ..

Oklah .. Mesti ada juga yang berpuasa sunat enam kan ? Selamat berpuasa .. dan sekejap lagi .. selamat berbuka .

My Heart Whispers : Sabar Wieya .. sabar .. tak lama je lagi nak berbuka. Bila dah berbuka nanti .. kita makan burger ! Burger tuu siap celup dengan kuah chicken chop lagi ~ Lazat . Meleleh air liuq .



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

5 comments:

sesumpahmerah said...

puasa oh puasa...

unsecretostory said...

Sabar yea (:
Banyak kelebihan puasa enam nie . Insha allah .

EdoHayra said...

puasa elok2 ye dik..

yuyu said...

waahh bagus2.. mudah2han lebih bertenaga lagi nk puasa enam k.. :)

Sayidah Nafisah Ruslan said...

nak tau x? hari ni saya last puasa 6.. esok saya dah free.. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...