Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Wednesday, 8 August 2012

Pengalaman pahit blog digodam | Jadikan aku tak menentu.



Assalamualaikum ~
[ entri ni panjang sikit . siapa yang sudi baca, dipersilakan .. terima kasih ! ]

" Alhamdulillah ~ 
Alhamdulillah  ~ "

Hanya lafaz kalimah ini yang mampu Wieya ucapkan dari bibir setelah berjaya mendapatkan kembali sayang - sayang Wieya iaitu blog kesayangan  Wieya yang umpama kawan karib kawan istimewa ini . Memang tak sangka . Memang tak terduga. Wieya tacing betul dengan hacker tuu ! sampai sekarang wieya tak ada mood nak berblog .

Ceritanya :

02 Ogos 2012 , 06:00pagi - Selepas selesai aja bersahur dengan family , tergerak pula hati ni nak buka blog . Masuk dalam bilik , terus cari laptop. Tapi , Wieya tak buka blog dulu .. Wieya bukak email dulu . Nak  check email. Wieya Cuba masukkan password. tak boleh ? 

" Set a new password "

Aiikk ? kenapa pula ? .. Wieya masukkan juga password baru. Okay , email dapat masuk .. lepastu log out, terus sign in blog pula. Wieya try masukkan password lama .

" The username or password you entered is incorrect. You have change the password 1 hour ago."  

Hah ? Keadaan menjadi semakin krisis , panik dan ?? OMG !! . Wieya masukkan password yang Wieya tukar untuk email tadi. Okay , boleh masuk . Tapi kan, kenapa susunan dashboard nampak lain macam ? 

  Sejak bila pula dashboard Wieya ada " Template " ?? Selalunya ada " Design " ?
Wieya cuba view blog Wieya .. dan .. yang mengalukan kedatangan Wieya , bukan blog Wieya yang ceria dan comel lagi comel dan comel.. tapi ...



Seram bila tengok benda ni menghiasi skrin laptop Wieya.

Diiringi dengan bunyi yang ... err ..agak menyeramkan juga.

Aku merenung lama skrin laptop di hadapanku. Warna hijau , hitam dan putih menghiasi skrin tersebut. Hati aku mula sebak. Fikiran aku mula berserabut.  Aku masih terdiam dan kaku. Air mata Wieya terus bergelinangan . Kelopak mata tak dapat lagi menakung air mata , dan air mata jatuh ke pipi. Semakin aku kesat , semakin laju ia Mengalir tanpa henti . 

Memang sebak sangat !.. Patah hati , kecewa .. frust lebih daripada orang yang putus cinta. Lagi perit rasanya. Kenapa aku? Kenapa blog aku ? Terasa bagai dunia aku makin gelap tiada terangnya. Tiada harapan untukku lagi . Debaran menguasai diri.

" Adakah aku sudah kehilangan blog kuuuu ??? " 

" Adakah ini penamat untuk perjalanan blog ku ?? "

Tenangkan diri dulu .. sign out blog . bersiap sedia nak ke sekolah. Mandi tak basah . Makan tak  kenyang ... * eh ? Puasalah ! mana ada makan ? .. ok , salah - salah . err ..

 Bila dah siap .. naik motor , hantar adik ke sekolah dulu .. selepas tu baru Wieya ke sekolah.  Vroommm .. Vroomm .. Sepanjang perjalanan bawa motor .. rasa sedih sangat. Wieya lah orang yang paling lembab lambat bawa motor . 20KM/Sejam. Sampaikan kereta yang follow Wieya kat belakang pun marah . Selalunya Wieya la yang paling laju bawak motor tu .Hm ~ nak buat macam mana ? Orang frust blog kena hack ( digodam ) . 

Segala lubang - lubang jalan semua Wieya langgar .  Sampai sekolah aja , parking motor pun senget .. Hm ~ ~ memang tak ada mood langsung . Tapi , masih berfikir . Mencari jalan penyelesaian macam mana nak dapatkan blog Wieya balik.


 " Tak kira ! Aku nak dapatkan blog aku balikk !  Tak kira ! "

 Haish ... * geleng - geleng kepala .. tali kasut pun malas nak ikat .. asyik terkenangkan blog Wieya . ahh.. dah mula rindukan blog ~ Macam mana la nasib blog kuu .. Balik aje dari sekolah .. terus cari laptop lagi .. buka facebook .. mintak tolong kalau ada sesiapa yang tahu/pakar.


Alhamdulillah .. Wieya minta tolong dan dapat pertolongan daripada seorang hero malaya .. ihik ! .. Okey , seorang pemuda. Nama diaaa ... nama dia ... ala .. secret la . haha , gurau je. Ok. Wieya dpat pertolongan daripada seorang blogger juga . 

! Aku Along Usop


Along !!! terima kasih banyak - banyak ! Tak terbalas jasamu itu .

Jom ramai- ramai singgah ke blog Along .
Waktu ni , Along memang penyelamat arr .. ! Best nya kalau ada abang ..  

Wieya tak da abang ~ :( 

Lepas tu .. Along tolong Wieya ~






Wieya berusaha dengan sedaya upaya nak dapatkan balik . dan .. 03 . 08 . 2012 .. jam 6 pagi , Wieya dpat balik blog .

Wieya bersyukur sangat sebab masih ada insan yang masih nak tolong dan risaukan Wieya. Maklumlah .. Wieya ni insan yang lemah .Aiceceh .. .

Kalau ada sesiapa yang ada masalah jika blog di hack , atasi masalah blog di godam,  boleh klik sini .. GOOGLE HELP  atau ini .. GOOGLE ACCOUNT HELP .

Tips mencegah blog dari di - hack ( digodam )

- Tukar la password anda sebulan sekali ~ kalau rajin , tukar  hari - hari .. tapi , jangan keliru pulak . nanti , tukar password hari - hari .. diri sendiri lupa password nya No . No . No . 

- Selitkan nombor dalam password anda okey !

- Jangan sesekali keluar tanpa sign out/log out !

>> Cara mengelakkan akaun anda dari di hack !

>> Blog Di removed dan di hack !


Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

7 comments:

cik yuyu said...

alhamdulillah.. nasib baik dapat blog balik.. jahatkan main hack-hack orang..

imantizz_truper said...

kesian dekat wieya...bila akak nak baca entri terbaru wieya minggu lepas,akak tak boleh baca sebab blog wieya di'private'kan...terkilan kot,huhuhu...pastu akak tengok blog wieya kena godam..yg 2 akak terkejut beruk..syukur la wieya dah dapat balik blog...blog nie ibarat 'nyawa' kan? hehehe

Afif Rohizan said...

haha, siapalah yang godam tu, jahat betul... sampai nangis-nangis tuan punya blog.

Ainin Suffiah said...

ainin pon jadi camtu gak. tension terus. nasib baik hari cuti. hampir nk give up.tp email ainin ok. blog aje x ok. terus tukar password blog then jdi cmtu lah. sptutnya 'design' tp dh btukar jdi 'template'. hahaha. sedih btul :'(

Sayidah Nafisah Ruslan said...

alhamdulillah.. akhirnya ada juga yang menolong.. :)

dapatlah berblog senang lenang lepas ni..

siapa punya kerja lah ni kan? jahat betul!

dyabunga said...

takutnya baca..huhuhu

Izza Sakura said...

TAKUTNYE LAH,TP DPT JG PENGAJARAN SB AKAK SALU JE KLUAR TANPA SIGN OUT BLOG AKAK btw tme kasih ye dik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...