Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Tuesday, 24 July 2012

Padah buat kerja LAST MINUTE !



Assalamualaikum ~
Entri ni sekadar pengajaran dan peringatan buat semua

*Tepuk tangan ramai-ramai .. 

" Bagusss Wieya ! Baguss !! Lain kali buat lagi , buuaaaattt lagi kerja last minute ! .. " *Cakap dekat diri sendiri.

Waaaaaa !! * Nangis ~
Nyesal nya ! Tak nak  buat dahh ! . Tak nak ! ..

Nak tau cerita pasal ada sorang budak perempuan ni tak? .. Dulu dia rajinnn je . tapi sekarang ? Asyik buat kerja last minit ..



Ceritanya bermula di sini :

Di suatu pagi yang hening * Ok, abaikan intro ni ..

Hari ni hari ke 4 umat muslim berpuasa .Hari ni juga adalah hari yang tak disangka - sangka akan terjadi padakuuu ..
Lepas bersahur .. mata ni rasa berat sangat .. pandang jam dinding sekejap . Pukul 5 : 30 pagi. Monolog dalaman *cakap dalam hati.

"5:30 pagi ..ohh .. lambat lagi, maybe boleh tidur sekejap. Nak rehatkan mata dulu. " *banyaklah kau punya rehat !

Ok, Wieya pun tidurlaa ... oppss ! Sebelum tu Wieya dah set jam loceng henpong *telefon .. dah set kan jam pukul 6:10 pagi. And then .. Krooighhhh ...*berdengkur . eh? Wieya tidur tak berdengkur tau . Siap tidur macam Snow White lagi . Saje je buat contoh. -.-"

Tiba - tiba telinga ini terdengar satu suara yang ... " Seperti aku kenal suara ini , tapi di mana ya? " *buat suara ala - ala Yassin senario.
Bukak mata ..

"Oihhh .. Oihh ..." suara adik Wieya.


Laa .. budak kecit nih rupanya .. Ok. Suara adik Wieya yang paling kecit. Umur 1 tahun. Hobi, suka sepahkan bajunya sendiri dan kemudian tak reti nak kemas balik. Sangat suka main air masa mandi. Suka kacau orang masa tengah tidur . Perhatikan betul - betul hobi dia yang terakhir ni. Ya. Itulahh hobi dia yang paling fofular *Famous.

Dia masuk ke dalam bilik Wieya .. dan ~ " Oihh .. Oihh .. " suara dia lagi.

Wieya pun apelagi .. angkat dia, letak dia dekat ruang tamu. Masuk dalam bilik .. tidur balik. Inilah part yang paling disesali .

Indah dibuai mimpi .. tiba - tiba terdengar pintu dibuka. " Kak , sekolah ke tak hari ni? Dah pukul 7 ni .." Suara mama tercinta mengejutkan Wieya dari tidur .

Serta merta bangun ! .. "Hahhhh ?? !!!  Pukul 7 ?!!"


Mama : Laa .. ? Lepas letak adik kat bawah *ruang tamu tadi , Ingatkan terus bersiap ...

Jam berbunyi ke tak ni ?? tengok - tengok ..

"Alamakkk !! Bateri habis la pulakkk ... patutla tak bunyi ! "

Wieya pun Cepat - cepat bersiap . Alamak , baju seragam sekolah tak iron lagiiiii .. tiba - tiba teringat pasal malam semalam. imbas kembali .

"Arghh ~ ngantuknya .. hurm .. baju iron esok jela .. " Wieya pun tidur ...

Waa .. baju tak iron .. ! terpaksa iron juga , namun ada lagi kedut - kedut . Padulik hape . Pakai jela . Tapi rasa macam nak nangis je . tengok jam dah pukul 7:20. Tak sempat dahhh .. Wieya hanya mampu terduduk. Meratap pilu yang teramat sedih sekali.

Mama baru balik dari hantar adik ke sekolah. 

Mama : " Hah ? Tak pergi ke ? "
Me : Muka sedih . " Tak ~  7:20 dah tak boleh masuk sekolah dah. Motor tak boleh bawak masuk ~ "
Mama : Haa .. itulah .. suka buat kerja last minit .. Mama dah cakap dah .... * dan seterusnya.

Wieya pun naik ke bilik dengan air mata yang bercucuran sebab lambat ke sekolah. Selama ni tak pernah lambat okey .. Masuk bilik, tutup pintu . "Astgharafirullah . Salah aku juga . Suka sangat buat kerja last minit kenapa ~ " cakap kat diri sendiri.

Tok tok tok ! * Bunyi pintu diketuk . Buka pintu . Mama pun masuk . 

Mama : So, macam mana ni ? Kata hari ni last date hantar folio seni ?
Me : Macam mana apa .. pukul 12:30 nanti akak datang sekolah hantar la . Cikgu pun balik pukul 1.
Mama : Telefon cikgu tak boleh ? 
Me : Tak pelah ..
Mama : Itulah .. buat kerja last minit. kalau iron baju siap - siap .. sempat lagi ke sekolah. Ni ? Dah lambat , baju tak gosok lagi ? ..


Lihat. betapa sayangnya kasih seorang ibu terhadap anaknya... Sayang mama ! ..

Mama on the way nak keluar . " Hm .. tu .. jangan lupa bawa baju kotor turun bawah. nak basuh. "
Okay .. pengajaran

- Jangan buat kerja last minit . Iron baju siap - siap. Kalau lambat pun .. capai je dan pakai terus.

- Kalau adik - adik kecit anda kacau anda ketika anda sedang tidur di waktu pagi .. maknanya dia kejutkan korang la tu .. jangan sesekali pandang rendah pada budak kecit . Hari - hari dia tengok kita ke sekolah , so kalau dia tengok kita tak bangun lagi , dia tolong kejutkan lah.


- Jangan sesekali pandang rendah pada " LAST MINIT " .. dalam masa last minit tu ..
  macam   -macam boleh berlaku. Macam Wieya ni ..

Tak nak buat dahh .. nak jadi manusia berdisiplin lepas ni ..

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

4 comments:

Sue PeLik said...

kelaka laaa awk punya beruk tuh. hahahaha

Sharifah Hazimah Al-Yahya said...

hee tak apelah dik , pengalaman & pengajaran tu . selagi tak jadi mcm tu ,tak serik kan ? ouhhye , kerja last min mmg tk bagus ,tp utk student lepasan skolah itu yg selalu kami lakukan .hoho

dhia adawiyah said...

@Sue PeLik eh ? bukan Wieya punya .. sewa jerr tuhh

dhia adawiyah said...

@Sharifah Hazimah Al-Yahya hoho .. eh ? boleh ke ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...