Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Tuesday, 3 July 2012

Kenapa , kalau kita suka pada seseorang tuu dalam diam.. kita susah nak bertentangan mata dengan dia ?

Assalamualaikum ~ . Hikhik .. *Datang dah penyakit tak betul ~ -.-"

Sambil - sambil online facebook .. saje je godek2 facebook "die" . Cuci mata. Lepas tu .. teringatlah zaman - zaman dulu .. aicehh . zaman dulu ? lamanya. Ok, teringatlah kenangan dulu walaupun memang tak nak ingat langsung. Nak buat macam mana ? Tiba - tiba teringat kan ?? ..

Ok. Sebagai seorang perempuan yang penuh dengan kesopanan dan keayuan di hati .. hehe, pemalu. Ni kiranya pengalaman lahh .. minat seseorang dalam diam .. KALAU kita suka pada seseorang tu ... mesti kita takut untuk bertentangan mata dengan "si dia" kan ? kan ? .. Macam budak - budak je ~ -.-"  Kalau perempuan buat macam tu pada lelaki mesti lelaki kata .  

"Kenapa tak nak pandang saya ? Saya tau lah saya ni tak berapa nak handsome . "

Hihi ~ Bukan tak nak pandang .. cuma ? .. entah laa ? Segan itu ada. Bukan sengaja , feeling tu , automatik dia mengawal tubuh dan organ kita . Especially , mata.  Haha .. Tak tahu kenapa ? Maybe, Takut terkena Faktor - faktor kepada penyakit "CAIR" .. hati berdebar. *Dup dap dup dap ! Haha .. di samping itu , terketar - ketar lutut ni pun ade .. haha .. satu badan berketar  ! gemuruh punya pasal. kalau jumpa dengan dia , mesti seribu persoalan yang bermain di minda kita. macam - macam yang kita fikir. kita cuba nak jadi yang sempurna di mata dia walaupun kita tak begitu.

Kita takut , bila kita bertentangan or tengok aje mata "si dia" , kita akan jadi cair seperti ais krim Cornetto perisa vanilla . Walaupun orang lain atau kawan - kawan tengok dan komen .. 

"Eeii .. kau suka dekat **** tu ? Dia bukan handsome punnss .. Ouh , please la . Tak ade orang lain ke kau nak suka ? "


"What ?? **** tu ? Tengok la cara dia dress up ? Selekeh nya ? ! Kalau macam ni lah , terus cancel nak buat calon suami ."


"Weyh ~ Weyh .. tengok la style rambut dia tuu .. belah tengah beb ! .. Mana ada trend macam tu sekarang ? Dah lapuk laa .. dia duduk kat zaman purba lagi ke ? Macam Flinstone je aku tengok .. "

Yess ! Ini semua statement yang nak mintak penampar , terajang dan yangggg sewaktu dengan nya. Haish ! .. 

Ape - ape aje lah Pe'ah*nama rekaan Oiii ..Orang, manusia .. kalau hati tu dah suka , dia tak pikiaq *fikir benda lain dah .. sebab dah angau sangat . Tenggelam dalam dunia khayalan cinta. Apa yang ada dalam fikiran hanyalah seseorang yangg disukai.  Macam sudah terkena racun cinta. Namun , di mata kita . Dia .. perfect ! Bagaikan hanya satu kepingan puzzle lagi untuk melengkapkan hidup kita dengan kegembiraan.

Serius beb ! .. Banyak kali jumpa . Eh ? terserempak .. tetap tak boleh nak pandang dieee ~ Kalau bercakap pun tak boleh nak pandang muka dia. So ? Berborak dengan dia .. tapi ? pandang bawah . Hakhak ! Macam bercakap dengan lantai je . Dah cuba banyak kali dah .. pujuk hati ni supaya pandang .. Tatap mata "si dia" kalau bercakap ..Tapi ? Tak boleh  jugak ..

Tapi kan ? Kalau kita berborak atau bercakap dengan kawan lelaki yang lain , tak ada pula macam tu? Haha . Sebab apa ? Sebab kita memang langsung tak ada feeling pada diorang. Biasa aje kan? Akeke . betul apa kan ? Kenyataan ..

 * Tak nak padang diee .. tak nak . *saje tempek gambar sebagai pelengkap entri.

Hoho . Ada satu hari tuu .. dah lama dahhhh ..*Ni cerita lama ..  saje nak review balik ~ dia buat bising dalam makmal, dah la duduk dekat belakang  Wieya . nak study pun tak tenang ? . Kusut kepala. Huh ! Apa lagi ? Bangun , cari tempat duduk lain. Bila dah duduk , hempas buku ! . Bengang. 

Lepas tu .. alamak ! Tertinggal Liquid Paper la pulokk .. pergi balik tempat duduk tadi .Tiba - tiba ? "Dia" halang jalan yang Wieya nak lalu. Wieya lalu la jalan lain, ehh ? Dia roadblok lagi .. Wieya bengang ... pandang dia .... straighttttt !!! Tepat ke arah anak mata dia dengan perasaan marah. Pehh , memang first time and the last time pandang dia macam tu . Tapi , kemarahan Wieya yang membuak - buak macam gunung berapi nak meletus tu .. sekejap je . lepas tu , dah reda. Tak jadi nak meletus .  Terkena faktor CAIR sebab pandang mata dia lama sangat. hehe.

Pandangan mata dia tu macam ada renjatan elektrik ! Sekali terkena ~ Ya Allah .. nak pengsan rasanya . Senyum pun , senyum kambing . hihi .

Haha . Bila dah lalui semua ni , baru Wieya sedar balik kenapa Wieya malu sangat nak bertentangan mata dengan seseorang yang kita suka .. mungkin sebab pandangan mata kita ni , kita simpan untuk tatapan calon suami nanti ? haha . insya allah. Pandangan mata kita berharga dan bernilai di mata suami. aiceceh . Mula dah merepek nih .

Eh ? Kalau lelaki , sama jugak ke ? Malu nak pandang seseorang yang disukai ? Haha .. Ni ada friends dari facebook mengupdate status dia waktu - waktu Wieya terfikir tentang dia . walaupun tak nak fikir dah.


Wieya dah minta izin nak copy status di . Dan , dia bagi . hehe.

Ada masa lagi tak ? Nak baca entri dalam blog Wieya ni ? Kalau ada .. pinjam 5 minit boleh? untuk promote korang baca ENTRI INI sebab ada kaitannya sikit dengan entri yang korang baru baca ni .. ^.^




"Kekasih yang ikhlas akan senantiasa doakan pasangannya walaupun tiada jodoh antara mereka "



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

20 comments:

Hakimy Zamri said...

so sweet :') HAHA

nana kamarul said...

Awww .. puppy love. Teringat zaman2 sekolah dulu. Hehehe. Anyw, biasa la tu tak boleh tatap mata masa bercakap dengan orang yang kita suka. Cuba kalau letak random people, confirm laju gila bercakap nonstop :D

imantizz_truper said...

mungkin sebab mata dia tu penuh dgn....dgn apa ya? hahaha....akak nie walaupun dah lama kawan dgn buah hati akak,tapi still tak boleh tengok mata dia...jumpa pun terketaq2...nie plak nak bertentangan mata...lemah jantung eden bila tengok mata sepet dia tu...last2,tengok motor dia ja lah...hahahaha...

Crafty Nieya said...

teringat pulak mase pindah skola form 4 dulu..duduk tepi tingkap..mase rehat..ade sorang budak laki lalu depan kelas..tetibe dye jenguk kt tingkap tue..aisehh..malunyee..maybe dye nk tgok budak baru masuk skola..hoho..start tue..jd malu bile pndg dye..huhu..

dhia adawiyah said...

@Hakimy Zamri alolo .. haha . tak boleh sweet sgt , nanti terkena diabetes pulak . hehe

dhia adawiyah said...

@nana kamarul wahh !! haha .. betul tu ..

dhia adawiyah said...

@imantizz_truper betul tu kak . sampai terketaq2 lutut pun ade ..

dhia adawiyah said...

@Crafty Nieyaaicecehh .. ni lagi aseew ni .. haha .. pandang secara tak sengaja ekk..

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

hahaha.. hana da bese da dulu cm nie gak. skrg pun sme.. susah kowt nak tgk mata dye ;)

hana nak jemput ke ga ini~ hadiah best.
http://dhyeahana.blogspot.com/2012/07/simple-giveaway-by-double-e.html

dhia adawiyah said...

@вʋввℓɛ ρσρƨ haha . itulah .. susah betul nak cari jalan penyelesaian kepada masalah ni . hikhik. ok thanks.

Busyra Bt Takiyudin said...

a'ah betul tu... asa segan ja.. hehe

Ammelia Yusoff said...

agak la. segan-segan gitu. hahahaha

Deyx ieylha said...

Saya ade kawan baik lelaki. kalau kami berdua tengah bercakap, kami selalu tengok satu sama lain. tapi ada lah satu hari ini, saye sedang tanya dia dan dia tengok mata saya tanpa berkelip mata pun.

nur aini said...

Apa2 jerla perasaan mmg x terduga. Smga allah mnjg htiku lalu mempertemukan ak dgn dy smula jika kau jodohku. X bersms x knl skrg xapa krn kte msti pgg pd jnji allah..

Anonymous said...

Sy prnah rasa mcm ni..dlu ada la sy minat sowg senior ni..smpai skrg sy msih suka dia wlaupun dh lama xjmpa dia face to face..last tgok dia time dia amek result spm..hanya Allah je tahu mcm mane prasaan debar sy..dlu stiap kali nk pegi skolah,dkat rumah dh rasa brdebar..dia je la laki yg wat sy rasa brdebar setakat ni..pastu ad gak la 4-5 kali dh mimpikan dia..hurm

Anonymous said...

Sweet entry ni!

Ningrum Punyooo said...

Terkadang ingin memandang, tapi gak bsa2.. Takut salah tingkah ntaar :p

Ningrum Punyooo said...

Terkadang ingin memandang, tapi gak bsa2.. Takut salah tingkah ntaar :p

Siti Suhaida said...

Memng pun kalo jumpa dy pun mmg takut nervous semua ada 😂 nk pandng mata dy tu x tahu lh sebb apa maybe dh jatuh cinta ngn dy kut 😂

Siti Suhaida said...

Memang btul tu x leh langsung nk pandng mata dy qasa takut nervous semua ada hahaha maybe ini dh dinamakn cinta 😂 erm tap dy dh nk kuar kolh next year x lleh jumpa dy dh.. err sedihnyaa hope sya ngn dy akn berjumpa lag aaminnn ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...