Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Monday, 4 June 2012

Tips Berdiet Secara Sihat dan Gembira 2

Assalamualaikum buat semua umat islam .. Selamat hari isnin *ya , Wieya menaip entri ini pada hari isnin ye. 
Pada hari isnin ini jugalah Wieya nak berkongsikan tentang tips . Tips apa? Tunggu esok okey .

Haha . gurau je . Ok , sambung .. Wieya akan berkongsikan tentang tips Berdiet Secara Sihat Dan Gembira 2 . Sebelum ini , Wieya ada share tips tentang Tips berdiet Secara Sihat dan Gembira untuk semua , ok. Kali ini kiranya sambungannya lah ok.



 
1 | Bersarapan pada waktu pagi

* Perkara utama ! Jangan ingat dengan mengambil sarapan pagi akan  menggemukkan ye. Tidak ! pengambilan sarapan pagi merupakan jalan terbaik untuk berdiet secara sihat. ianya dapat menstabilkan paras gula dalam darah. Err .. kalau tak silap Wieya , kadar metabolisme juga meningkat dan bertindak unutk membakar lemak dan kalori. hanya bersarapan dalam jumlah yang sedikit ye. Faham??



2 | Jangan gelojoh ! 

* Waktu yang paling nikmat adalah waktu makan .. Wahh !! Memang sedapppp kan?? . Bahagianya rasa.. Tapi ! Nikmati lah rezeki tersebut dengan makannya dengan perlahan – lahan . Kunyah dengan berhati – hati. Mesti you allsszz tak nak mati tercekik semasa makan kan??



3 | Kurangkan makan makanan ringan 

* Makanan ringan adalah makanan yang paaaaliinggg tidak berkhasiat. Pernah beli tak ?
-       makanan yang plastiknya besar , tapi .. isi kat dalamnya .. sikiittt je? .. Mesti you allsszz bengang kan? .

Pernah fikir tak? Memang bagus pun , makanan tersebut sengaja diletakkan sedikit kerana itu adalah had untuk kita memakannya. Huh ! terlampau sedap sangat .. sampai you allsszz beli banyak2 kan ? sampai penuh satu troli .. dekat tangan jinjing 2 – 5 beg plastik . Smeuanya penuh dengan makanan ringan. Kurang kan pengambilan makanan ringan . Sekali - sekala .. cukuplahh ...




4 | Air kosong/Air masak adalah minuman yang banyak kebaikan dan berkhasiat.

-          * Kajian telah menyatakan bahawa , dengan meminum 8 gelas air sehari dapat menyihatkan tubuh badan .




5 | Jangan tak makan pulak !

* mesti pernah dengar , pernah nampak kalau ada seseorang nak berdiet tu mesti buat keputusan tak nak makan. Ehhh ?? Salah tuu .. Bukan begitu caranya ! kalau kita tak makan , tahap metabolisme dalam badan akan rendah dan tak dapat membakar kalori dan lemak.
Sekurang - kurangnya , alas lah perut tu supaya tak masuk angin .


-         

    My Heart whispers : Wieya bukanlah manusia yang sempurna , tapi dengan berkongsikan tips ni Wieya harap semua suka.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...