Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Sunday, 27 May 2012

Tips Untuk Mengelakkan Selsema

Assalamualaikum ~ Ahlan Wa Sahlan .. 

Ya . Kita speaking arab la hari ini *cakap gaya arab. haha . oklah . Memandangkan cuaca di negara Asia ini tak menentu . Kadang - kadang panas . Kadang - kadang hujan . Kadang - kadang salji . Eh ? Ada ke salji ? haha . just kidding okey .  KLIK SINI

OKlah . Kesihatan yang baik mahupun yang sebaliknya , semuanya ketentuan Tuhan kan ? Kita hanya mampu pasrah .  Tetapi , walaupun kita pasrah , kita harus juga jaga kesihatan supaya tidak melarat atau jadik lebih teruk .  Sesiapa yang selsema melebihi dua minggu sudah seharusnya pergi berjumpa dengan doktor sama ada di hospital atau di klinik .

Di samping itu juga , Wieya ada beberapa tips yang boleh korang amalkan untuk mengelakkan selsema jadi lebih teruk .

1 | * Perkara yang paling penting sekali !!  Jauhkan diri anda daripada orang yang terkena selsema !!  Jangan lupa , korang juga harus jauhkan diri korang dari orang ramai . Kuarantin kan atau asingkan diri korang .duduk dalam rumah je ke ? jangan keluar rumah. Takut berjangkit dengan orang lain. Lainlah kalau korang macam ni :



 Haha . buruk kan ?? suka hati je lukis-lukis macam tu .

2 | Basuh tangan sekerap yang mungkin . Seeloknya basuh dengan sabun tau ! Penting untuk mengelakkan kuman yang tidak dijemput mati di tangan kita . Haha ! *gelak jahat.

3 | Tutup mulut dan hidung ketika batuk atau bersin dengan tisu. Kemudian , jangan lupa terus buangkan ke dalam tong sampah. Jangan simpan pulak !

4 | Pastikan setiap ruang di dalam rumah bersih terutamanya bilik tidur , ruang tamu dan bilik air. Ruang -  ruang tersebut penting untuk kita bersihkan kerana masa kita banyak terluang di ruang tersebut. Harus dibersihkan setiap minggu ! Setiap hari pun boleh . lagi-lagi kalau you all ni sensitif terhadap habuk . nanti , macam - macam kuman yang melekat kat hidung . Hacchhooo !! * bersin

5 | Jangan berkongsi gelas minuman dengan orang lain. Terutamanya jika ada orang yang terkena selsema . Haishh ! berjangkit nanti ...

hehe .. macam mana tips kali ni ? Okey tak ?? Huhu .. jangan lupa LIKE tau .

 My Heart whispers : Wieya bukanlah manusia yang sempurna , tapi dengan berkongsikan tips ni Wieya harap semua suka.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...