Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Monday, 28 May 2012

Tips Berdiet Secara Sihat dan Gembira

Assalamualaikum .. 

Haa .. banyak pulak idea yang mencurah - curah bersempena dengan cuti sekolah ni .. Kali ni , Wieya nak kongsikan tips diet ! Nak tahu tak ? Nak tak ? .. Tips yang akan Wieya kongsikan ni adalah tips diet secara sihat . Tak ada melibatkan penderaan dari segi fizikal mahu pun mental okey .Uishh ! Tak nak lah bahaya sampai macam tu sekali ..
 JOmmm  ! Let's Check It Out ! KLIK SINI


1 | Ada sesiapa yang gemar mengisi perut pada waktu malam ? Terutamanya mengisi perut dengan memakan makanan dalam spesis makanan berat .
Mesti ramai kan ? .. Haa .. sebaiknya , HARUS elakkan tau ! Sebab , waktu malam adalah waktu untuk kita rehatkan diri kita ( tidur ) . Kalau kita makan pada waktu malam , lepas tu ? Tido .. Hm ~ Hanya akan menambahkan lemak dalam badan kita jela ~ Jangan lupa ea .. Elakkan makan pada waktu malam ...


2 | Berdasarkan petua orang dulu-dulu : Mandi terlebih dahulu sebelum you allss nak makan pada waktu malam. Petua ini juga boleh digunapakai untuk mengelakkan perut daripada terus membuncit ke hadapan . hahahahah !


3 | Memakan buah - buahan adalah makanan terbaik untuk diet sihat. Check la dekat mana - mana tips pun .. mesti mereka syorkan makan buah - buahan kan ? Haa .. tak caya ~ . Ok. Kalau nak isi perut pada waktu malam , boleh lah pilih buah - buahan yang segar dan boleh membuatkan perut You allszz kenyang dan suka hati. Oh ya , Wieya syorkan pilihlah buah epal kerana ianya adalah pembekal karbohidrat yang tinggi , sihat untuk badan.




4 | Kalau you allszz degil jugak nak makan spesis makanan berat pada waktu malam .. sebaiknya makan bersama sup . Tak kiralah sup apa pun , tapi sebaiknya sup sayur lah . Hirup sup tersebut terlebih dahulu sebelum menyuapkan nasi ke dalam mulut korang okey. Barulah kenyang tu lebihhhhhhh sikit.


5 | Kadang - kadang pada waktu malam , tekak ni ada jugak terasa keringnya kan ? Haa .. mesti korang nak basahkan tekak korang tu dengan air kan ? Air yang disyorkan adalah air kosong atau jus buah - buahan. Minuman berkarbonat DILARANG sama sekali  ! Ianya mengandungi kandungan gula yang tinggi . Nak kena kencing manis ( diabetes)  ke?




6 | Pernah nampak atau lihat tak , kebanyakan budak - budak kecit .. sebelum diorang tidor .. diorang  akan minum segelas susu. Ala ~ macam dalam iklan tv tuu .. haa .. ianya memang bagus kerana susu adalah pengubat perut yang kosong sepanjang malam.


7 | Pheww .. UNtuk melangsingkan tubuh juga , boleh amalkan senaman sebelum tidur tau ! Senaman yang mudah buat you allsszz .. contohnya macam senaman SIT UP.


Nampak tak ? Ni adalah contoh untuk senaman SIT UP . Ala . Korang buat atas katil je .. Lepas tu bila dah penat .. apelagi ? tidur laa ... zzzzzz ~

suka entrii ni .. LiKE laa.. 

 My Heart whispers : Wieya bukanlah manusia yang sempurna , tapi dengan berkongsikan tips ni Wieya harap semua suka.




Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...