Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Friday, 28 December 2012

Wait for my next entry ok ?

Assalamualaikum ~

Pilunya hati.. dah lama tak update blog. Menitis air mata bila terkenangkannya.


Haha.. itu adalah antara dialog yang ada dalam hati Wieya ni. Nak meluah rasa rindu sebab dah lama tak update blog. Sejak bila ek Wieya dah berhenti sekejap update ? Ha ! Since start exam SPM hari tu laa.. kot? Haiyaa .... Sudah lupa maa ..

Selepas itu, dok goyang kaki dekat rumah. Makan, tengok tv, tidur, jadi babysitter adik sendiri. Wahh ! haha.. And then.. ingatkan nak update entry pasal my birthday ( yang tak berapa nak birthday sangat tu. ) ..

12.12.12 .. ingatkan birthday tahun ni.. adalah meriah sikit ke ? Make me feel more happier ke? hape ke ? Hm .. tak ada pun . Wieya ternanti-nantikan juga lah ramai yang wish .. tapi ? tak ramai. Tapi? Alhamdulillah. Ada jugak yang ingat. Bermula daripada 12:00 a.m tuu .. Wieya ada ternanti-nantikan seseorang kawan untuk wish on my birthday ~ tapi ? Satu hari tu Wieya tunggu.. Tak ada pun? Sedih .. Keesokan harinya barulah Wieya terima sms wishes dari si dia.. Betapa gembiranya hati ini. Tak terkata. dia kata dia terlupa. Hm .. lupa? Tak apalah.. janji awak wish. Itupun dah buat saya tersenyum . Terima kasih .

One more .. tak sangka pulak ada blogger ingat pada hari lahir Wieya . Terima kasih lagi sekali .

Oh ya? Hari ni baru je habis part time kerja dengan jiran dekat dengan rumah Wieya. Tolong acik tu jual makanan dekat Genting Highlands. Dapat macam-macam pengalaman. Dapat jumpa macam-macam orang. Dapat jumpa macam-macam barang shopping ! Wahh ! Rasa macam nak beli je semua ! Hoho.. Minggu lepas dahh start dah. Yang minggu lepas punya, tak adalah rasa penat? Minggu ni dan hari ni .. rasa penat. Lenguhnya badan . bestnya dapat kalau dapat pergi spa .. haha ..

Haish ! banyak benda nak taip ni ..

24 Disember 2012 - Dapat hadiah dari Mama untuk birthday Wieya lepas .. 
                               " Sweet 17 on 12 Disember 2012 "

25.Disember 2012 - Got a  present from Mak su, dan sampai ke hari ni .. tak bukak lagi hadiah tuu .. rancang nak bukak next year. haha.. tak lama je lagi. berdebar-debar la pulak .

maaf ye sebab dah lama tak update .. haha ..busy mehh ..

oklah . daa ~

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Tuesday, 13 November 2012

A special gift for someone ...

Assalamualaikum ~




Aku bukanlah insan yang begitu sempurna. Nampun aku bersyukur dengan adanya sahabat macam kamu. Tiada kata-kata yang mampu aku lafazkan selain dengan ucapan ribuan dan jutaan terima kasih kerana sudi menjadi sahabatku yang setia di sisi aku dikala suka dan duka .

  Meskipun ianya tak lah semegah mana . Harap hadiah ini dapat menjadi kenangan buat dirimu Tatkala jauh dariku . Moga dirimu dan keluarga dilimpahi rahmat Allah dan kebahagiaan di hari bahagiamu .




Selamat hari Lahir Sahabatku .:)


credit to : Wan Hazel kerana telah memberi tunjuk ajar
               dalam tutorial  -Teddy pun comel kalau nak belajar Photography 

               Dengan tutorial , idea , kreativiti .. Maka terhasil lah ..

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Follower 555 | Blog Tyrannosaurus

Assalamualaikum ~

Hehe .. di suatu saat ku berfikir ~

"Uisshh ? Dah lama che' tak review follower-follower setia che' .."

Al- maklumlah.. agak busy dengan exam.. Ini pun, curi-curi masa update blog and blogwalking ke blog-blog blogger lain. Memang dah lama tak blogwalking .. bila dah blogwalking, rambang mata tengok banyak blog semuanya lawa-lawa  ! Tapi, Wieya hanyalah insan biasa.. banyak kekurangannya. Tak adalah famous mana *tapi, ada hati nak review orang. 

Tujuan Wieya, nak memperkenalkan blog blogger lain .. hehe .. mengeratkan sillaturahhim la katakan ...

Warghhh ! Excited ~

Lepastu, patah balik ke dashboard blog -> view blog .. Follower 555 . Alhamdulillah ! .. Nak dekat setahun, dapat capai angka ni .. tapi , ni semua dengan hasil sokongan blogger-blogger semua. hehe ..

Ouh ya ! Jauh merepek pulak . 

Blog Tyrannosaurus ..

Tyrannosaurus ??



                                           Errrr .... ? ?
                                                                       .
                                                                   

                                                                       .
                                                                     

                                                                       .
                                                                    

                                                                       .
                                                                     

                                                                       .
                                                               
Eh ? Gurau je .. haha .. Of course la Tyrannosaurus yang ni ..

Comel kannnn ??

Tapi .. Setelah Wieya jadi stalker dan silent reader dekat blog Tyrannosaurus ni .. baru Wieya tahu .. pemilik blog ni.. Kak Anis Syazwani .. Haa .. tak caye ? Boleh ke blog Tyrannosurus .. Putih, suci dan bersih ! Wieya suka sangat konsep dia ..

Kepada sesiapa yang rajin tuu .. boleh follow blog Tyrannosaurus ni ..

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 12 November 2012

Want say something about happiness ?

 







Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Hati kecewa yang menantikan pelangi yang indah

Assalamualaikum ~


Sedih menyelubungi diri setiap kali wajahnya terlintas di fikiran ini. 
Kecewa meruntun hati. 
Tatkala hati menyatakan sejujurnya bahawa, hanya dia yang aku sayangi.  
Hanya mampu pasrah dan redha kerana dia sudah dimiliki. 
Bukan milikku. Tapi, milik insan lain di dunia ini. 
Ini takdir.
Setelah terasa kehilangan dirinya..
Gila bayang. 
Aku tidak menerima dia kerana aku rasakan kekurangan yang ada dalam diriku.
Aku juga merasakan bahawa dia boleh dapat insan yang jauh lebih sempurna dari aku. 
Dan kini .. 
perkara itu termakbul .


Ke mana aku pergi, di mana aku berada.. asyik terbayangkan dia 

Hinggakan orang lain aku sangkakan dirinya.
Hinggakan aku terdengar orang lain memanggil namanya. Padahal orang tu panggil kawan dia . 
Hinggakan aku macam terdengar suara dia berkata-kata. Padahal suara orang lain yang hampir serupa .  
Hinggakan apabila aku terlihat senyuman orang lain, aku teringatkan senyuman darinya.

Apa kena dengan diri aku ? Adakah kerana cinta ? Maaafkan ku jika aku bukanlah yang terbaik untukmu.    

Allah hilangkan mentari dalam hidupku .. dan sekarang, aku juga nantikan pelangi yang indah dalam hidupku.

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Mimpi dia ..

Assalamualaikum ~

Alhamdulillah .. Untuk exam SPM, minggu ni dah habis  subjek. 4 subjek teras, 1 subjek elektif. Tinggal lagi 4 subjek . Betul kata orang, banyak cabaran dan dugaanya . 

Esok ni tak ada paper ( SPM ) . Seminggu . Sebab cuti sempena hari Deepavali. Oh ya , Hari jumaat pulak, memang tak ada paper exam. Sebab kaum Adam nak solat jumaat kan ~ .. Di pagi jumaat minggu lepas itulah, terselitnya mimpi yang indah . Mimpi yang mungkin takkan ku lupakan.

Seluruh mimpi tu, memang aku mimpikan tentang dia .. tapi, apa yang aku ingat ..

suara dia.. senyuman dia sambil memandang aku .. * Warghhhh !

Dia datang ke arah aku.. dan memanggil aku.. dengan suara dia yang sentiasa aku ingin dengar .. 

" Rabi'atul ~ " *awwww ~ suara dia . Cair kita !

Dia ~ macam nak cakap sesuatu ..? Tapi ..

Tiba-tiba terjaga dari tidur !

" Kak Yong .. Ajim nak pergi main badminton ~ "

Haiyooo ! Ruginya ! .. Adik pulak kejutkan Wieya ~ .. 

Dalam hati asyik tanya je .. agak-agak .. apa yang dia nak cakapkan ehh ??

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Saturday, 10 November 2012

Segmen Sabtu : Jom Cari Follower Bersama AH

Assalamualaikum ~


Waalaikumsalam *Balas balik salam Kak Niera . Hihi ..

Wahh ! 10. 11. 2012 .. Wahh .. 

Rasa lawa sangat tarikh hari ni .. Harap-harap .. Hari ini adalah yang lebih baik dari sebelumnya .. Oh ya ! .. Nak join satu segmen ? Boleh tambah follower .. Wieya pun dah lama tak join mana-mana segmen sebab  sibuk dengan SPM . Tapi, belum habis lagi .. Kan sekarang cuti seminggu sempena dengan Deepavali ~ Rehat kejap la .. 

OKlah .. nak join ? boleh klik pada banner okay ? Boleh terus ke blog Aisyah Humaira .Syaratnya pun simple je .. 



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Sunday, 4 November 2012

Aku dan dia




Bagaimana cara untuk melupakan dia ? 

Kerana dia bagaikan sudah mengambil tempat di hati kita walaupun dia milik orang lain ?

Tak mungkin kita akan berada di hatinya atau di fikirannya . Hatiku masih memilih dia .

Aku hanya mampu berdoa demi kebahagiaanya dari jauh.



My Heart Whispers : SPM !! Saya harap awak buat dengan hati yang tenang ...

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Saturday, 3 November 2012

Vote dan menang contest slogan INMRT ( I need MRT because .. ) .. Tolong vote untuk Wieya boleh ??

Assalamualaikum ~

Haii .. semua .. ! 

Wieya nak minta tolong dari kamu , kamu semua..

Tolong vote untuk Wieya boleh ?? Di samping itu, You all semua boleh menang juga tau kalau you all masuk contest ni ..

Sebenarnya Wieya ada masuk contest slogan tentang INMRT .. ( I Need MRT because ...)

Hehe .. Wieya ada join dan buat satu slogan ..



Slogan : I need MRT because ...
ianya satu alternatif baru untuk saya memburu waktu di hutan batu yang serba baru.

Cara-caranya ..

1. Pertama sekali, You all diwajibkan untuk mendaftarkan diri. Sama ada untuk voting atau nak sertai contest ni .  Boleh KLIK http://www.mrtmyride.com.my/

2. Lihat ke sebelah kanan posisi atas sekali .. 


Nampak tak ? Ada REGISTER atau LOGIN WITH FACEBOOK .. 

You all boleh pilih salah satu untuk daftar.  

LOGIN WITH FACEBOOK : Jika you all ada akaun YAHOO.COM dan pernah buka mail dalam akaun tu, you all boleh daftar guna akaun tu. Mereka perlukan alamat email untuk you all approve mail yang akan mereka hantar dalam akaun you all nanti, baru boleh vote.

REGISTER : You all boleh daftar dengan cara ini juga . Asalkan ada akaun yang boleh you all buka untuk approve email yang akan mereka hantar selepas you all daftar . Tak kisah akaun gmail atau yahoo atau apa-apa pun, janji akaun tu you all boleh buka ya .. 


3. Selepas daftar .. you all akan ke DASHBOARD .Di situ akan ada ..



Gambar di atas ni paparan yang dah vote .. You all boleh tekan di situ dan vote Wieya ataupun peserta yang lain . hehe .. kalau tak jumpa penyertaan Wieya , you all boleh ke ..
dalam kotak ni , you all boleh taip #2556 . terus jumpa, TERUS VOTE tau ! Oh ya .. kalau you all ada masuk contest ni .. boleh bagi tau Wieya . nanti Wieya vote untuk you all sekali ok? ..

Wieya harap you all vote ok .. ehehe .. secara ikhlas ye . Wieya tak paksa .. ekeke..
cuma galakkan ..

Kalau ada apa-apa yang nak tanya atau keliru ..boleh tanya di kotak komen ok . ? TQ :)

Wieya amat hargai sesiapa yang tolong vote . haha .. yang tak nak .. tu .. tak nak kawan . * gurau je .. 

Wieya hargainya dan tak terbalas jasa you all.. hanya Tuhan saja yang mampu membalasnya .

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Thursday, 1 November 2012

Majlis Graduasi Tingkatan 5 SMK Syed Mashor

Assalamualaikum ~

Alhamdulillah ..

   Dengan izin-NYA, Majlis Graduasi Tingkatan 5 yang diadakan pada 30 Oktober 2012
( Rabu ) ..berjalan dengan lancar. Tak ada sesiapa yang terjatuh atau tersungkur masa naik ke atas pentas. Hihi ~

Tak sangka ada Majlis Graduasi untuk pelajar tingkatan 5 pada tahun ni .. Sebab, tahun-tahun sebelumnya tak pernah ada. Kiranya, kami pelajar tingkatan 5 tahun ni ( bacth 1995 ) kiranya lucky laa .. sebab Majlis Graduasi ni pertama kali diadakan. 
( *Uuuhuu ! Bangga ! )

  Senyum mesra je semua *dapat pakai jubah tu .. hehe .. cuba teka , Wieya yang mana ..?

Hahaha .. dapatlah merasa pakai jubah macam konvokesyen student universiti tu walaupun kitorang pakai kejap aje. Hehe ..

 
Majlis Graduan ini diadakan bertujuan untuk menyemai semangat pelajar dalam bidang akademik dan teruskan menuntut ilmu hingga ke menara gading dan sepanjang hayat. Maksudnya , jangan berhenti menimba ilmu walaupun dah habis sekolah dan tuntutlah ilmu hingga akhir nafas kita.

 
Majlis dimulakan dan diiringi dengan bacaan doa yang diketuai oleh saudara Muhammad Firdaus Bin Zulkiflee. Dalam bacaan doa tu, Wieya asyik teringat dengan doa yang dilafazkan.


" Biarlah ibu bapa kami menitiskan air mata mereka kerana kejayaan kami dan bukan kepada kegagalan kami, Ya Allah. "

 
Selepas itu ada ucapan daripada pengetua sekolah.

"Pelajar tingkatan 5 .. Hari ini anda dinobatkan sebagai graduate muda. Ini bukanlah majlis graduasi yang terakhir buat anda. Pastikan selepas ini anda dinobatkan sebagai graduate yang menerima diploma , ijazah dan seterusnya.

Selamat menempuh kejayaan . Selamat berusaha. "

Penyampaian graduasi bermula.

Mula-mula penyampaian hadiah dimulakan dengan Student kelas sains ..Kelas teknik, sains pertanian, sains sukan. Lepas tu.. student seni bina landskap..

 Ni .. pelajar lelaki  kelas 5 Sains Sukan ..


  Ni pulak pelajar perempuan kelas 5 Sains Pertanian ..

 Ni pelajar lelaki kelas 5 teknik ..

Masa student landskap beratur tunggu giliran diorang.. ada seorang guru bertugas panggil kami . Dah tiba giliran kami untuk beratur.. Uuuhuuu !.. Excited yaw ! Ok. Disebabkan majlis ni pertama kali diadakan, ada lah sedikit kekurangannya. Jubah ala-ala konvokesyen tu ada 60 helai je . Share la .. bila orang tu dah pakai, tukar pulak dengan orang ni .Tapi, tak apa .. Tak kisah pun .. hihi ..



Tunggu turn pelajar yang dah naik atas pentas tu turun dari pentas .. Kitorang yang tunggu di luar dewan ni , get ready nak sambar jubah tu. Haha.. tiba giliran kitorang nak pakai jubah tu . Bila tiba giliran Wieya nak ambik jubah tu .. hati ni rasa nak lompat-lompat aje !  


Dapat pegang je baju tu, terus lari ke belakang dewan sambil jerit 
" Yuuhuuu ! " 
haha .. buat malu je . Cikgu tengok . Haish, anak dara ni, tak senonoh betuii .. *dialog sendiri , and then, join kengkawan yang lain nak pakai jubah tu dann ... start posing depan kamera !




Ni .. friends yang sama kelas dengan Wieya.. Gambar ni nampak macam meriah kan ? Eh ? nampak tak ? Ada sorang aje *perempuan* terselit dekat situ ? Hihi .. Cari ! Cari ! mana Wieya ?

Ok. Lepas tu beratur .. ikut senarai nama .. How i feel ? Wow !

Rasa berdebar-debar sangat ! .. Tapi, bajet cool .. rileksss je . Jangan tunjukkan yang kita gemuruh . haha .. *Berlagak profesional . 

" Rabi'atul Adawiyah Binti Ros Awari " 

Warghh ! That's my name ! .. Gemuruh jiwa ini ! .. 

Teragak-agak jugak nak naik . takut tersadung ke ? Tersungkur ke ? .. Tapi .. cool ~ naik dengan penuh senyuman memandang ke hadapan. Terasa diri ini kecil aje bila berdiri dekat atas pentas tu. Rasa macam ? Semua orang tengok ke arah Wieya . ( Padahal budak-budak lain tak pandang pun. Buat hal sendiri ). 

 
Perlahan-lahan juga , berjalan turun dari pentas . Sampai di luar dewan . Adaa seorang guru sedang menunggu . Waaaaaa ! :( Dah nak kena bukak jubah tuu .. pulangkan balik .. Ala ~ Sekejapnya masa berlalu. begitu pantasnya tanpaku sedari .

Nak ataupun tak, kenalah juga bagi walaupun berat hati. Hoho .. tu gambar bila dah duduk balik . Tengok orang lain pulak naik pentas.  Untuk penutup majlis ni, ada majlis Restu Ilmu . Para pelajar bersalam-salaman .. muah pipi kiri , muah pipi kanan .. memohon maaf dan minta dihalalkan segala ilmu yang cikgu bagi . Supaya ilmu diberkati . Macam-macam lah .. ramai jugak lah yang menitiskan air mata . Sebak + sedih ... cikgu pun sama ..


Alhamdulillah .. selepas tu majlis pun selesai ... hihi ..




Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Tuesday, 30 October 2012

Memiliki segulung ijazah bukan jaminan mudah diterima bekerja, andainya ...

 Entri auto-publish .

                Gambar tiada kena mengena dengan entri .. hanya ingin beritahu .. TERINGIN NAK MAKAN
                                                             MARSHMALLOWS !!

( Sebelum itu .. ) Assalamualaikum ~

Andainya ?
Andainya tidak memiliki kriteria  yang dikehendaki seperti pandai berkomunikasi , berani dan penuh idea. "

Coretan di atas adalah kata-kata daripada Ketua Program Komunikasi dan Pengarah Kewartawanan Universiti Sains Islam Malaysia ( USIM ), Siti Suriani Othman.


                                                  Credit gambar : Google

( Artikel ditulis oleh Ruhaiza Rusmin ) yang diambil daripada Akhbar Harian Metro. Isnin 29 Oktober 2012 , Laman Variasi >> Bestari.

Cemerlang tapi sukar dapat kerja.

    Wahh ! Wieya memang tertarik sangat dengan artikel ni, memandangkan Wieya "bakal" menamatkan zaman bujang persekolahan tak lama lagi. Baca aje tajuk artikel ni, rasa macam dah nak tercabut jantung ni . Betul ke ?

Lepas baca keseluruhan artikel yang ditulis, membuatkan Wieya pikiaq *fikir banyak banyak banyak banyak kali, ke manakah hala tuju Wieya selepas ini ? Gerun beb !

Wieya ada terbaca ...
Walaupun kita memiliki segulung ijazah, tak bermakna kita akan mudah dengan terusnya dapat pekerjaan kerana majikan lebih memilih kepada mereka yang memiliki sijil kemahiran atau diploma. Apa yang majikan perlukan dalam ciri-ciri pekerjanya adalah pandai berkomunikasi, berani dan penuh idea.

Bukan semua yang memiliki ijazah yang cemerlang, belum cukup menambat hati para majikan dan keadaan juga berbeza kerana dunia pekerjaan sudah semakin mencabar.

Dengan itu, graduan yang memiliki ijazah lebih banyak persaingan. Bukan ijazah tersebut tidak laku, tetapi pada masa yang sama kita perlu menyeimbangkan personaliti dalam diri supaya majikan tertarik dengan hasil kerja, usaha kita dan bukan pada ijazah semata-mata.

Apa yang perlu dilakukan ?

Adalah dengan menciptakan sesuatu yang berbeza dan istimewa, peka dengan keadaan sekeliling dan mempunyai inisiatif. Apa itu inisiatif ? haha .. Wieya try la juga cari maksudnya dalam..

Dalam kamus :Ikhtiar , Daya usaha
Dalam internet : * Sama juga maksudnya ~

Apa yang Wieya tahu, mama ( My mom ) pernah kata inisiatif tu.. berfikir sendiri . Usaha untuk melakukan sesuatu tanpa mengharapkan bantuan sesiapa. ( Itu yang Wieya tahu, kalau salah.. tolong betulkan ya ? )   

Sebut pasal inisiatif .. biasalah , remaja .. kadang-kadang tak tahu apa yang dia buat ? Lambat buat kerja dalam melakukan sesuatu pekerjaan .. leka dalam buat kerja .. macam-macam lah .. haha .. kadang-kadang Wieya termasuk dalam golongan itu.


Mama selalu marah dan tegur .. 

" Kalau buat kerja kena ada inisiatif ! Jangan jadi macam robot aje , Macam pahat dan penukul , suruh sekali buat sekali . Suruh sekali buat sekali . Sampai bila kerja nak siap ? Kena fikir, bila dah buat sesuatu kerja tu, apa yang perlu buat selepas itu ? Kadang-kadang tu , buat kerja tak habis . Tinggal separuh jalan . Macam mana orang nak ambil awak kerja nanti ? Buat kerja tak betul .. "



Haha .. ini kes Wieya basuh kain sekerat jalan walaupun guna mesin basuh sebab leka tengok tv ~ Hehe .. Beginilah . Tapi, Wieya ambil positif tau ! .. Dan sekarang .. Wieya always dengar cakap mama .. dan diri ini semakin maju melangkah ke hadapan .. Majuuuuuu ke hadapan.

Dalam kerja juga perlu ada kemahiran, kemahiran itu penting untuk menunjukkan kita boleh buat sesuatu kerja . Kalau ada ijazah tapi tak ada kemahiran .. macam mana ?

" Kemahiran adalah aset paling mahal bagi majikan hari ini dan sudah tentu mereka mengkehendaki dan akan menjaganya dengan baik " Kata Siti Suriani Othman, Ketua Program Komunikasi dan Pengarah Kewartawanan Universiti Sains Islam Malaysia ( USIM ).

  Oh ya ? Kalau ada sesiapa yang tak dapat baca artikel ni atau tak sempat beli surat khabar semalam.. boleh klik link dekat bawah ni untuk membacanya dengan lebih lanjut seandainya apa yang Wieya tulis panjang lebar macam karangan sukahatiku.. satu apa pun korang tak faham . Ini adalah sebagai persediaan untuk Wieya juga . Saja berkongsi memandangkan Wieya dapat ilmu ni .

   myMetro | Graduan perlu buka minda



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 29 October 2012

Malam - malam ni ... teringin ...

 Nak makan



            MARSHMALLOWS !!!


 Dilimpahi dengan COKLAT ! Warghhh !!!






 I want to eat you now !!   teringin ...

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Detik waktu , terus berjalan ...


Assalamualaikum ~ Entri di-publish tepat jam 12:30 tengah hari.

6 Days left ..

132 Hour

7920 minute  

475 200 seconds

  Semua itu akan berlalu tanpa kita sedari. Cepat atau perlahan masa itu akan pergi meninggalkan kita. Tak akan berpatah kembali. Di saat itu, Kita akan mula mengenangkan masa dan waktu yang telah berlalu. Pahit atau manis, itulah yang akan terlintas di fikiran. Imbas kembali.

Berat hati ini , untuk meninggalkan semua yang selama ini menjadi kenangan manis yang menggamit memori, sahabat yang setia di sisi. Hari ini, keesokannya dan hari-hari yang seterusnya, kita perlu menempuh cabaran yang datang. Apa yang perlu.. semangat dan dorongan akan menjadi kekuatan dalam hidup . 

Di saat itu juga, kita akan berpisah dengan semua yang kita sayang. Kita akan belajar berdikari untuk meneruskan kehidupan kita sendiri. Kita akan berdikari sendiri tanpa mengharapkan pertolongan atau bantuan dari sesiapa.

Dan di saat itu juga, kita sendiri akan belajar merasai pengalaman hidup. Pengalaman yang akan menjadikan kita lebih maju ke hadapan. Memperbaiki kesalahan yang telah kita lakukan supaya kesalahan yang sama tidak akan berulang. Bak kata Adnan "Sempit"

" I don't want banana fruit two times ! "
        

        
        Cuma dia ..
Hampir setiap hari aku terfikirkan dia . Teringat pada dia ..

Hampir setiap hari juga aku berdoa agar Allah sentiasa melindungi dia dari sebarang bahaya. Hampir setiap hari juga aku berdoa akan kebahagiaannya dengan insan tersayang.

Meskipun aku tahu apa yang aku harapkan tak mungkin akan berlaku .. aku akan sentiasa menyokongnya dari belakang. Aku akan sentiasa berdoa supaya dia berjaya dengan cemerlang juga bersama dengan orang yang dia sayang. 

Doakan Wieya berjaya dengan cemerlang .. ! 








Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Sunday, 28 October 2012

My favorite : Kuih dari rumah Mak Teh . kuih apa ek ?

Assalamualaikum ~


Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Pertama kali makan ... SUSHI !



Assalamualaikum ~
 ¡Hola ( " Hi " in Spanish )

Berkurun lama nak update entri ni .. tak update juga. Masa menghimpit diri dan berlalu dengan pantas. 

( 16 Ogos 20112 )

Wieya and ... my friends .. Shamine ..jalan-jalan shopping baju raya . Dah habis shopping,  kami berbuka puasa di McDonald, Sogo .

                                      Shamine Illiyani and his sister .. Shamine .. too

Budak ini lah ! Eh ? Sahabat inilah yang suka mempengaruhi orang lain .. Dia lah yang mempengaruhi kuu .. untuk menikmati sushi yang lazat itu . Dan sekarang, dia juga berusaha untuk mempengaruhi ku dengan ikan keli ... eeiiiiuu ! Tolong .. tak suka ikan keli !

Pertama kali rasa .. sushi ~
wahh.. nikmatnya.. sedap.. maklum lah.. tak pernah rasa kan..



Sushi , ada macam-macam jenis .. kawan kepada kakak Shamine , beli sushi yang dekat atas ni ..

Ada 7 jenis Sushi utama .
- Chirashizushi 
- Inarizushi 
- Makizushi
- Narezushi
- Nigirizushi
- Oshizushi 
- Gaya Barat sushi.  

Kesemua jenis sushi adalah termasuk beras sushi. Perbezaan sahaja adalah  jenis Sushi datang dari barang-barang. Contohnya, topping, penyediaan, tampalan dan perasa. Terdapat kaedah kontemporari dan kaedah tradisional dan memberi impak kepada penyediaan dan rasa. 


Yang Wieya beli ni pula.. Nama dia, Sushi Maki atau Makizushi . 

Setelah Wieya kaji dalam internet, itupun selepas Wieya melahap habis Sushi ni.. bahan yang ada dalam pembuatan sushi yang menyedapkan lagi Sushi ini adalah Beras Sushi, Rumpai Laut Nori .. Inti dia pula, timun, halia, lobak putih, telur dan isi ketam.

Makizushi adalah Sushi yang paling popular. Dikenali sebagai Norimaki atau Makimono. Tradisinya Makizushi bersedia dengan bantuan tikar buluh. Makizushi dibungkus dengan rumpai laut. Bukan tikar buluh macam dekat ruang tamu rumah tu ye, ni tikar buluh nak gulung sushi dengan elok. Kecil aje tikar gulung sushi ni. 

Kalau nak kenal dengan lebih lanjut tentang tikar gulung sushi ni, boleh lah cari di Google ye. 

Sekarang .. sushi ini pun dah banyak dijual di pasaraya. Contohnya, sogo, Giant .. Restoran makanan Jepun pun ada tau. Jadi, tak susah nak dapatkan makanan Jepun kalau teringin nak makan.

Sushi Maki ni adalah makanan Jepun yang pertama yang Wieya pernah cuba. Yang kedua, baru-baru ni, Wieya ada cuba Takoyaki


Nak tau Takoyaki tu macam mana ? Tunggu entri seterusnya daripada Wieya ok  !
 

Tice Adios !



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Wednesday, 24 October 2012

Puasa sunat hari Arafah & Bunga ? Siapa bagi kau ?



Assalamualaikum ~

Alhamdulillah .. selesai juga puasa yang ke 8 untuk hari ini ( 08 Zulhijjah 1433 ). Yeay ! Tinggal esok aje lagi . Oh ya ? Ada sesiapa yang nak berpuasa esok? Jom puasa sekali dengan Wieya. Hehe ..

( 09 Zulhijjah 1433 ) 25 Oktober 2012 , adalah hari puasa Arafah. Kita boleh berpuasa sunat sebagai meraikan para jemaah yang akan berwukuf di Padang Arafah. Puasa yang disunatkan kepada mereka yang tidak melakukan ibadah haji.

Kelebihan berpuasa sunat 09 Zulhijjah .

# Dapat menghapuskan dosa-dosa setahun yang telah lalu dan dosa setahun yang akan datang. Hadis yang telah diriwayatkan daripada Abu Qatadah al- Anshari r.a :


Dan Rasulullah SAW ditanya tentang berpuasa di hari Arafah. Maka Baginda bersabda :" Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang."
( Hadis Riwayat Imam Muslim )
Mereka yang melakukan ibadat haji, disunatkan untuk tidak berpuasa pada hari Arafah.

Tadi ..
Di sekolah, ada program seminar sains. Tapi, dekat kelas aje. Masa tengah belajar, beberapa orang pelajar perempuan tingkatan 6 berhenti di hadapan kelas dengan membawa sebuah kotak. Seorang daripadanya yang manis & ayu memberanikan diri mengetuk pintu kelas dan memberi salam dengan senyuman.

Wieya dan rakan-rakan hanya menjadi pemerhati perbualan antara guru dan pelajar tingkatan 6 itu. Sambil memegang sehelai kertas, dia menyebut nama seorang demi seorang.

" Rabi'atul Adawiyah " Namaku dipanggil. Perlahan - lahan Wieya berjalan melangkah keluar dari kelas.

" Pilih la yang mana .. " suara lembut berbicara kepada Wieya sambil menyuruh Wieya memilih bunga yang ada di dalam kotak. Bunga berwarna merah dan hitam menjadi pilihan.
Wahaha ! Dapat bunga laaa ..

Haha . ( Saja buat  suspen .. )
Sebenarnya, bunga tu Wieya beli dari pelajar tingkatan 6 yang ada menganjurkan penjualan tingkatan 6 sempena majlis graduasi mereka. Baru dapat hari ni ..

Waktu balik, bunga tu Wieya pegang.. takkan lah nak letak dapat beg? Rosak nanti .. Selepas tu, duduk di kantin dengan Shamine. Kawan Wieya datang .. nampak je bunga tu ..

Kawan : Ehh ? Bunga ~ Siapa punya ? Kau ek ? Siapa bagi ? 
Wieya : Eh ? tak ada sesiapa bagi .. aku beli ..
Kawan : Tipu lahh .. Mesti ada orang kasi .. pak we kasi ek ?
Wieya : Eh ? tak .. betul .. aku beli dari Form 6 tadi .
Kawan : Tak cayalah ..

Haha ... percayalah kawanku .



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...