Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Friday, 2 December 2011

Langkawi - Pulau Lagenda Mahsuri

02 Disember 2011


Haa ... cube tgk tajuk kat atas tu lame2 .. korang tenung lame2 .. jangan kelip mate .. pejam mate .. *sape2 yang tak pejam lagi tu, tutup blog terus ! haha !

Eh ? nanti2 !
Gurau je .. janganla tutup blog . Sape nak bace entry kiter nii .. ? hehe .. sbelum tutup blog , bace entry yang aq buat ni dulu ea ..   Haa ~ kalau rajin, lepas bace entry ni , bace lah yang lain pulak ea ..

Ok ! Sudah2 .. berbalik kepada tajuk .. "Pulau Lagenda Mahsuri" .. sape yang dah taw pasal pulau ni ? sape yang dah taw , tahniah kpd korang yup ! sape yg blom taw .. nama pulau ni Pulau Langkawi .Konfem dah taw kat mane Pulau Langkawi ni kan ??

Hm .. awal cuti persekolahan yang lepas .. 24 - 26 November 2011 , family aq n family jiran  yang lain convoy g Langkawi . Sape yang dah pegi ke Pulau Langkawi ni ? amik senduk kat dapur pastu angkat ! kihkih .. *apela yang Dhia Adawiyah merepek ni .. ? mesti banyak makan kerepek ! 
hm .. Pulau langkawi ni terkenal dengan lagenda Mahsuri.. lameee ... lameeee .. dulu .. kalau korang nak bace cerita pasal Mahsuri ni , korang boleh search kat google ..

Skrang ni , pulau Langkawi ni tak meriah mcm time zaman Tun Dr Mahathir dulu .. tp , okey laa .. Kitorang ada melawat Kota Mahsuri/Muzium Mahsuri .. nak tengok tak ape yang ada kat dalam Kota Mahsuri tu ?

                                     * tiket untuk masok ke dalam muzium Mahsuri ..




                Kalau nak taw .. ni lah rumah Mahsuri*kalau tak silap lah ..




                               Haa ..sape yang rase2 nak lukis potret sendiri atau org lain ..
                                            boleh la dtg sni or contact maklumat yg ada.


        Makam Mahsuri . * Bukan sekadar tengok2 je taw ! sedekah kan Al Fatihah sekali !

Lepas melawat tempat ni semua .. kitorang jalan2 dekat sekitar perigi , tak jauh dari rumah Mahsuri tadi. Kitorang nampak ,ada sorang abang ni, *die keje dkat situ. die basuh muka dia dgn air perigi tuu .. kitorang tgk je la en . Tibe2 die panggil kitorang suroh amek air perigi tu letak dalam botol . bawak balik. Aq pun terpegun lah melihat budi bahasa abang tu .. sopan je . Dlm hati aq .. *Baguihh ... boleh jadik bakal suami nih ! gataiii !

                                         ni lah perigi nye ..

Tengah2 syok dok usha abang tu, tibe2 pulak ... ada sekumpulan pelancong Thailand datang serbu kat tempat perigi tuu .. *ala ~ potostim arrr ! mule2 , elok je aq berdiri kat tepi perigi tuhh .. bile diorang dtg , aq kene tolak sampai ke belakang ! isshh !  *dengan baik hatinya aq berdiri lah kat belakang tu dok usha abang tu dari jauh ..

*Tanpa disangka - sangka !! Abang tu speaking Thailand dengan pelancong Thailand tuu .. *sawadikapp ! 
 La ? owang Thailand ke ??pastu die speaking Thai terangkan pasal perigi tu kat pelancong Thailand td kot ? *maybe ..
Pehh .. ! elok2 tady speaking melayu .. ttbe pulak hilang mcm tu je ? Thailand pulak mari .. ? laju je die cakap Thailand tuu .. *Huh ! teros cancel nak buat jodoh ! hehe .. 
nak tengok tak gambar abang tu ? hehe ..

         Nampak tak yang baju biru tu ? hehe .. *harap die tak marah aq letak gambar die ni
                                         
Yang tepi2 die tu bukan Pelancong Thailand tu yep .. time aq amek gambar ni diorang dah blah daa .. Banyak lagi tempat yg kitorang pegi .. byk lagi gambar yang kitorang tgkap .. tp, tak boleh masuk kan  byk2 .. tkot readers boring .. kihkih .. N then kitorang keluar lepas sejam kitorang ada kat dalam tuhh .. enjoy !



Pegi langkawi ni , tak sah kalau tak mandi pantai taw ! RUGI ... sape tak mandi tuuhh ~
Pemandangan kat situ, cantik ! Sesuai kalau ada mana2 fotografer nak buat photoshoot kat situ ..  memang tak rugi lah korang dok buang mase korang kat Langkawi ni ..


                                 * Pantai cenang ..


                                                                         suke  gambar nih !   

                       
                                       Lawa tak pemandangan sunset ni ??

                             
Haa .. lepastu kitorang ada jumpe ....

Alamak ! Mama panggil pulak .. so , kene stop dulu .. nanti sambung kat Part yang ke 2 yup . ! jangan lupa tengok lagi gambar keindahan Pulau lagenda Mahsuri ni ..!  Hehe .. jangan marah ...


                                                                                                                  Bersambung ... 

Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...