Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Monday, 28 November 2011

Pacat !!

 22 November  2011


Ok. Actually minggu lepas , aq n family balik kampung . Dah menjadi rutin harian untuk kitorang sekeluarga untuk balik kampung tiap2 bulan . kampung kat Gali Tengah , Pahang . Bile dah sampai kat kampung , petang tu mama n abah ajak pegi Tualang Padang , nak tgk tapak tanah . Kitorang pun dengan excited nye melompat masok kat dalam kereta .. dah tersangat excited la katakan ..

Dalam masa 20 minit je dah sampai .. ke destinasi yang dituju. Tempat tu lawa , indah pemandangannya . Walaupun sunyi , tak banyak kereta yang lalu lalang .. tapi sedap mata memandang . Biaselah , jalan kampung . Ada rumah kampung , hutan yang menghijau , ada masjid n adelah beberapa buah biji rumah banglo yang tersergam indah .

Kitorang pun masuk lah ke kawasan kampung tu . Singgah sekejap kat rumah mak cik sebelah Abah . Borak2 kejap , pastu mintak diri nak melawat tapak tanah yang dicakapkan tu .
Bila sampai je , kitorang masuk ke dalam hutan tu dengan perasaan yang rilex je . Macam orang takde perasaan . Udara pun ok. Tak banyak rumput , pokok2 pun tinggi dan besar. Just ada dedaun kering yang menyemak atas tanah .
Lepas 3 minit berjalan , terasa kaki ni sejuk je . Tapi, teruskan jugak perjalanan. Tibe2 , Anyah nangis sambil menjerit .
"Abah !! Ada pacat kat kaki Anyah .... ! "
Haha .. Mama dengan Abah gelak jew. Kitorang pun ikot gelak sama . makin kuat la die nangis . Kelakar btol . Lepas Abah buang pacat tu , kitorang still teruskan perjalanan Abah , Ajim ,Anyah n Iffah dah jauh ke depan .. Mama dukung Nuha , eh ? boleh pulak die tido dalam hutan macam ni ?  sambil jalan .. aq tanye kat mama . 
"Mama , kat kaki akak ni pun ada pacat ke ? " 
Mama pun jawab laa ~
"Mane mama tau ? tgk la sendiri.. "
Kalau difikir - fikirkan balik , betul jugak cakap mama tu .. Nape lah aq tanye soalan yang bengong macam tu ? 
Dengan perasaan yang berdebar2 aq , bukak sandal yang aq pakai kat kaki kanan aq , ternyata ...
"Arrrgghhhh !!! "

"mama ! Ada pacat !! "

"Haish ! Jangan menjerit la dalam hutan ni ! " 
Mama marah ..
Cepat2 aq kuis dengan kaki kiri aq . Uishh ! Time tu takot giler ahh !! eh? eh ? bukan takot .. Geli ... 

Lepas tenangkan diri , teruskan jalan . Sambil jalan , tengok bawah .. rupenya .. banyak pacat yang tengah get ready nak melancarkan serangan ke atas mangsanya . Aq je yang tak perasan time mule2 masok hutan tu. 

Tibe2 , dgr lagi Anyah menjerit .. "pacat" .. ada lagi pacat yang melekat kat kaki die ..makin bertambah takot aq ..
Lepas 5 minit , sampai laa .. ada macam2 pokok yang ditanam kat situ . Kitorang pulak mengadu nak balik .. Lepas menikmati pemandangan , kitorang pun patah balik .. Kali ni Anyah menjerit lagi kuat , ada 2 ekor pacat yang ada kat kaki die .. Abah gelak2 je kat die .. buruk benor rupenya die nangis .

Bile nak sampai kat jalan yang mule2 masok tadi ,  aq tengok la kat kaki kalau2 ada lagi pacat yang ikot aq balik .. bukak sandal lagi .. ada pacat .
Tapi , kali ni aq rilek jew .. *berlagak rilek la konon..
slow2 aq tarik pacat tu nak buang .. bile aq nak buang .. pacat tu melekat dekat jari aq .. terosaq jadi panik .. goyang - goyang tangan .. pacat tu taknak turun . Aq kuis la tangn aq .. terus berlari keluar dari hutan . Ah ! Tak kire ! janji aq dapat keluar !

Bile semua dah keluar, aq pun selak kaki seluar . Mesti check ! Kot2 ada lagi yang melekat .  Tengok2 dah berdarah pada betis .. tp , pacat nye dah takde ? Agaknye dah terjatuh time aq lari kot . Dengan sepantas kilatnya kitorang berlari masok dalam kereta . 
"Arghh ! Taknak masok dalam hutan tu lagi dahh !! "

Semua dah masok dalam kereta . Get ready nak balik . Tibe2 Abah singgah lagi , masok kat satu simpang . Lalu dalam hutan . tapi , kali ni naik kereta.. Tak pelah .. janji tak turun . 
Abah kate .. 
" ni jalan yang betul nak masok ke dalam hutan yang kite masok tady .." Abah sengih2 ..
La ? Baik naik kereta je dari tady ! tak payah nak kene harungi dugaan dengan pacat tu ..Jalan pun berlecak . Tibe2 kereta tak boleh jalan , tayar tersekat dekat lecak ..
Ala ~ mama n abah suroh turun .. tolak kereta ..
Nak turun taknak ? nak turun ke taknak ?
Setelah lama berfikir ..
"Laa? Ape yang termenung lagi tu ? Turun la cepat , nanti tidor kat sini nak ? "
mama marah.

Aq , mama , Anyah n Ajim turun dari kereta . N then , tolak kereta . Yeahh ! Nasib baik lepas ! 
Bile masok je dalam kereta , Abah kate.
"Kesian Yuna kene tolak kereta .. ni kalau rakam ni tadi , masok facebook .. teros famous .. haha!"

Abah cakap macam tu sebab time tu aq pakai selendang macam Yuna .. maner aq taw nak masok hutan ?



Kamus Dhia adawiyah :
- kak yong > panggilan anak perempuan sulung
-Yeop>panggilan anak lelaki sulung.
-Anyah >panggilan anak perempuan kedua


Kesemua panggilan ini berasal dari negeri Perak.






Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

1 comment:

Nurizzati Ros Awari said...

Haha ! Tuh la ! Amek kau ! Menjerit aq !! Tp makin lama makin byk pacat dtg ! huhu ! xnak masok lagi dalam hutah uh !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...