Tuan Belog

My photo
Blogging since 18 November 2011. Heyyy, slowly I'm backk ! dhiaadawiyah@gmail.com

Friday, 23 November 2018

That 'phase'

"You just need to go through 'that' phase." One of the sentences that I keep repeating in my head to encourage myself every time things get hard. 

The phase that you feel 'stuck' into.
The phase where you couldn't even lift up your feet.
The phase where you feel painful to inhale the air around you, but you had no choice to breathe.
The phase where your body stuck like a strong magnet to your bed.
The phase where each of your tears feels heavy and you failed to hold it from dropping.
The phase where your mind tired enough to count the date of the day.
The phase where your brains keep playing a lot of sad lullabies, instrumental song and connect it like a chord to your heart.

Or, the 'whatever' phases you're in right now.

Imagine those feeling that you feel right now is in a liquid shape. It flows together in your blood, struck into every corner of your body every time your heart pumping it.

Can you imagine what color of the 'feeling' flowing in your body? Or what color that you wish it will be?

What if it's a dark color? What if, it is the bright one? What if--well, there's so much kind of color you can think of. You can make it dark. You can make it bright. You can mix it. Use yourself and splash the creativity out.



Whatever you choose it to be, just remember. The color will represent and shape yourself because it flowing in your body with a non-stop journey and how you control it from time to time. 
Yeah. It's YOU. Not others.


Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 23 July 2018

Khas untuk peminat komik Lawak Kampus!


Haiiii guyssss! So, I'm here! (again) ahahaha


Tapi kalini datang untuk tengok Pameran Koleksi Lawak Kampus sempena Ulang Tahun Lawak Kampus ke 15!

So, selepas perasmian pelancaran pada 12 Julai haritu, Lawak Kampus dah announced tentang pameran mereka dekat facebook page Lawak Kampus 15th Anniversary, dari pihak Gempak Starz social media twitter Gempak Starz dan jugak  website mereka, bertemakan LAWAK TANPA HENTI. Istimewa dari Keith untuk peminat komik popular ni sebagai tanda penghargan untuk menghargai peminat mereka yang tak berhenti sokong karya Keith dan Gempak Starz. Ahaaa lagi-lagi yang sanggup menabung kumpul duit belanja waktu sekolah dulu semata-mata nak beli komik Keith ni kan? I know how your feeling. Ihiks!

Dan kerana sokongan korang yang awesome! tu, korang boleh datang ke Pameran Lawak Kampus di Balai Seni Negara, Kuala Lumpur.


"Seriuslah siap ada pameran??"
"Seriuslaa heiii. Haa, tak sangka kan?"

Lagi-lagi untuk fans yang support Lawak Kampus dari tadika sampai dewasa mesti korang terasa nak tarik semula benang-benang nostalgia zaman kanak-kanak dulu, peluk rapat kan. Terasa tua. *lap air mata.

(Nampak je banner ni dah terasa excited! Huuu yassss kita akan menyelam ke dunia Lawak Kampus!)


Well, sebenarnya dapat tahu pasal Pameran LK ni pun dari my friends.  Dia peminat lawak kampus--which is, banyak collection komik Lawak Kampus yang dikumpul. Datang Balai Seni Negara ni naik public transport then berhenti dekat station LRT Titiwangsa, lepastu naik Grab less than 5 minute untuk sampai Balai Seni Negara.

Bila sampai je sini, memang terasa sedikit unik sebab perasaan tu terasa lain tau. Yelah, karakter dari komik dijadikan pameran. It's a big success hoo!

Yang jatuh cinta dengan komik LK ni. Jangan korang taktahu, komik ni bukan aje popular di kalangan kanak-kanak atau remaja je tau. Komik ni pun terkenal di kalangan pembaca dewasa jugak.  Karya komik Keith dah pun ada peminat dari rantau asia jugak! China, Indonesia dan Thailand. Power kan. Dah ada translation Mandarin dan English version pun. Jauh perjalanan Lawak Kampus ni sebenarnya.

Cambest je kan?
Memang.
Lagi-lagi untuk hiburkan hati dengan lawak-lawak dari karakter yang ada. Macam Vannes, Aditas, Si Kosong, Frogy dan lain-lain. Terutamanya untuk release stress secara santai dan gelak gila sorang-sorang tapi pada masa yang sama boleh bawak korang masuk dalam dunia LK, punya mesej-mesej tersendiri dan berfikir guna imaginasi sendiri. Mesti korang takkan sangka punya. *thumbs up!



So, sesiapa yang dah lama ikut perkembangan komik ni dari dulu lagi, serius korang boleh datang ke pameran ni untuk tarik balik nostalgia zaman kanak-kanak dulu. Mesti enjoy!

In case kepada yang berminat dengan illustration, korang boleh datang sini untuk tengok original artwok sketch yang Keith hasilkan sepanjang pembuatan Lawak Kampus sebelum diterbitkan menjadi komik. Yang RAW punya tau! Kalau tengok original sketch pun dah terasa wuu excited gila, apatahlagi kalau korang dapat tengok sudut bahagian meja yang Keith selalu luangkan masa untuk lukis illustration, dapatkan macam-macam idea dan cerita untuk Lawak Kampus.




(Menarik betul!)

Kalau sesiapa yang berminat nak cari hobi baru uuntuk hilangkan stress, adalah disarankan untuk baca Lawak Kampus ni. Sebab dia 'komik' kan. Jangan risau! Lawak Kampus takdelah bosan. Korang boleh gelak tak ingat dunia dengan cerita Keith dan karakter-karakter dari Lawak Kampus.

Pameran ni dibuka untuk peminat Lawak Kampus dan orang ramai. Sesiapa pun boleh datang ke pameran ni. Untuk secebis pengalaman, tak salah kannn.
Mana tahu kalau-kalau berminat nak jadi peminat Lawak Kampus lepas ni? Hehehe..

Mungkin ada parents yang cuti and lack of idea taktahu nak bawak anak-anak jalan ke mana. Boleh datang ke Balai Seni Negara dan bagi mereka rasa secebis pengalaman untuk dikenang masa hadapan nanti.

 (Korang boleh tengok jugak diorama susamna kelas 3D miniature karakter-karakter Lawak Kampus dan cara penghasilannya. This is where everything become reality-


(Kertas peperiksaan Si kosong.)

Lagi pun, mesti korang tertanya-tanya jugak. Nak masuk ke Pameran Lawak Kampus ni ade bayaran ke?

TAK PERLU BAYAR. YESS! MASUK PERCUMA! *untuk Pameran Ulang Tahun Lawak Kampus akan diadakan sehingga 25 Julai ni aje tau. 

Selain Pameran Lawak Kampus ni, boleh jugak masuk dan naik ke tingkat/bahagian bilik pameran yang lain sebab banyak lagi pameran lain yang boleh dikunjung. Pameran seni lukisan, arca dan lain-lain lagi. Tapi sesetengah pameran berlangsung hanya mengikut tarikh yang ditetapkan. Jadi, korang pun boleh plan dulu nak datang ke pameran yang mana ikut minat yang korang

Its great and good place to spend time with. Salah satunya, sebab tak ramai orang. Ehehehe, so waktu kita berjalan tu kita boleh fikir macam-macam. Recommended place untuk sesiapa yang nak lari dari kesibukan atau memerlukan tempat yang tenang untuk luangkan masa.


 (Lukisan humor secial inspirasi dari karya terkenal Monalisa, Women with pearl earring, The scream dan banyak lagi.)


(Sambil datang ke pameran ni korang boleh jugak bawak balik hadiah saguhati dari Lawak Kampus. Dengan jawab beberapa soalan yang akan diberi dekat entry door lepastu beri semula bila nak keluar.)

Selain artwork lukisan unik yang boleh korang tengok, andai ada yang berminat untuk bawak balik magic Lawak Kampus ni, ada artwork lukisan dijual yang boleh korang beli jugak tau! Mestilah limited one punya. Selain tu,  korang boleh beli jugak barang-barang merchandise LK yang dijual dekat pameran macam keychain, fridge magnet dan lain-lain lagi sebagai tanda sokongan jugak dekat Keith kan. Its your favorite cartoonist!

Tinggal lagi beberapa hari je lagi untuk korang datang ke Pameran ni. 






PAMERAN ULANG TAHUN KE 15 KOMIK LAWAK KAMPUS
TEMPAT: BALAI SENI NEGARA, KUALA LUMPUR
TARIKH: 09 HINGGA 25 JULAI 2018
MASA: 10:00AM-06:00PM
BAYARAN MASUK: PERCUMA



Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)

Monday, 9 July 2018

Maybe someday

And I, drawn again. Back to my nature that not everyone will love it or might looking to it weird perhaps.

I'm not the one.

When it come to, useless. I'm the one.
Maybe it always me. People will pointing it to me and I don't care about it anymore. I'm tired. Too tired to cry. Too tired to breathe.
I've done enough. Related or not, its all my fault to begin with (even its not really mine--because no one would want to responsible for it.)

If I'm one of the character in horror or thriller movies, perhaps I'm the one who will sacrifices myself first for everyone.


Maybe, someday...
everything will gone, on my way


Terima Kasih kerana sudi membaca entri ni, datang lagi . :)